11 kommenttia artikkeliin “Norppalan keittiössä

 1. Oivoi, milloinkahan mä olen viimeksi maistanut simaa…? Kymmenen vuotta sitten? Ei niin suosikki, että jaksaisin roudata tekotarpeet Londiniumiin ja tehdä itse, mutta vitsi, kun joku muu tekisi ja pääsisi maistille! 🙂

 2. Komppaan Iksua, se on ihanaa! Ja multakin puuttuu sopivat astiat :/ tosin kyllähän sen teko kannellisessa ämpärissäkin onnistuisi, mutta mistä sitten vielä ne lasipullot?? Äitin luona on helppo tehdä simaa kun on kannellinen iso tupperware-astia ja paljon sukulaisilta saatuja tyhjiä viina- ja viinipulloja korkkeineen 😀

 3. Anna-Reetta: Olemme tehneet/olen tehnyt aina kannellisessa ämpärissä ja muovisissa limupulloissa ja ihan hyvin on onnistunut. 🙂 Myös puolueettomien makutuomareiden mielestä. 

  Katie: Onko jokin raaka-aineista sellainen, että sieltä on vaikea löytää? 
  Veikkaan fariinisokeria, kun tavallista sokeria, hiivaa, vettä, rusinoita ja sitruunoita sieltä luulisi saavan. 😀

  Iksu: Odotan itse tehtyä simaa aina pääsiäisestä asti vesi kielellä: Kaupasta ostettu ei kyllä vedä sille vertoja. Laitoin oman tulemaan jo nyt, että saan vietyä su tuomisina yhteen tapahtumaan. Ylemmäs kommentoinkin jo tavara-asiasta.

  JonnaH.: Valmistuisi jo. 😉

  katja.t: Olen tehnyt nyt varmaan viitenä vuotena putkeen simaa ja siitä tulee kivalla tavalla martta-olo. 

 4. Phocahispida: ai? Noitako simaan vain tarvitaankin? Kas kun en ole ikinä itse tehnyt… Hiiva noista se hankalin on – täällä ei myydä tuorehiivaa missään, pitäisi yrittää kuivahiivalla. Mutta en ehkä täksi vapuksi silti saa aikaiseksi. Muistuta mua ensi vuonna! 🙂

  …mutta hitsi vie, nyt alkoi kyllä kaihertaa: jos se noi helppoa on, pitäiskö säikäyttää Mies ja panna alulle? Meillä taitaa olla kaikki tykötarpeetkin jo kotona! Paitsi kannellinen ämpäri. Ostoslistalle!

 5. En olekaan osannut ajatella nuita limpparipulloja! 😀 laittaisitko ohjeen millä teet simaa? 🙂 vois yrittää tehdä vaikka pari pulloa jos kannellisen sankon saisi hommattua (en ihan tohon siivousämpäriin uskalla mennä kokeilemaan..)

 6. Hyvä vinkki nuo muovipullot! En oo ikinä nähny simaa muutaku lasisissa, mutta kyllä meiltä varmaan muutama limupullo löytyis. Ämpärissä äitikin on aina tehnyt, mutta meillä ei ole kuin vaippapyykki/lattianpesuämpäri, ei kiitos sitä keittiöhommiin! 😀 Mutta eihän ne muoviämpärit montaa euroa kustanna. (Lopputulos: mä suunnittelen siman tekemistä kunnes huomaan että vappu meni viikko sitten)

 7. Katie: Kuivahiivalla ollaan tehty muutamana vuonna. Määrän ja lämpötilan kanssa kun on tarkkana, niin hyvää tulee. Kun hakee ohjeen sima+kuivahiivalla niin saa suoraan ne ohjeet, joissa on kuivahiiva-vaihtoehto mukana.

  Finlandia-talon ravintolapäälikkö toteaa heidän signature-simansa (hih) perusteella:
  Kuivahiivalla sima valmistuu nopeasti eikä pullon pohjaan tule sakkaa.
  Kuivahiiva on tehokasta, joten sitä pitää käyttää niukasti.

  Ämpäriin ei tarvitse välttämättä tiivistä kantta.
  Ollaan usein käytetty tarjotinta/isoa lautasta, joka istuu hyvin ämpärin suulle.

  Anna-Reetta: Kotikokki.net:in simaohjeella on menty useampi vuosi. Sen kommenttiosiosta löytyy myös hyviä käyttäjien vinkkejä. Kun simaa on tehnyt useamman satsin, heittäytyy usein seikkailunhaluiseksi. Siman makua ja väriä voi muokata mm. seuraavilla keinoilla:
  – Appelsiinia sitruunan lisäksi (pehmeämpi ja hedelmäisempi maku)
  – Enemmän fariinisokeria, vähemmän taloussokeria (tummempaa simaa)
  – Jotain erikoissokeria vähän joukkoon, esim. laventelisokeri

  Jos sitruuna ei kuulu suosikkimakuihin, voi simaa tehdä vaikkapa vadelmasta tai greipistä,
  erilaisten simojen ohjeita löytyy mm. Dansukkerin sivuilta.

  (Osa jättää sitruunoista valkoisen osan pois, kitkeryyden välttämiseksi ja laittaa vain kuoren keltaisen osan ja viipaleet ilman valkoista osaa.)

  Iksu: Ensi viikollakin vielä ehtii simahommiin. Tosin ei ehkä sillä vaippapyykkiämpärillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *