Yllätysten yö

Viime yönä tapahtui jotain sangen ennalta-arvaamatonta.

Olen vieläkin sekä innoissani, (vaikka tiedänkin, että kyseessä saattoi olla täysin yksittäinen tapahtuma) että perusäidilliseen tapaan huolissani ja pohdin, onko tämä ihan normaalia.

Syötin vauvan illalla yhdeksän jälkeen ja tämä nukahti yöunille lähempänä kymmentä. Seuraavan kerran hän tuntui kaipailevan ruokaa vähän vaille seitsemältä. Eli kokonainen yö ilman syöttöjä. Paria päivää ennen kuin kaveri täyttää neljä kuukautta. Siis mitä?

Koomista tästä tekee oman yöni kulku, vauvan vetäessä sikeitä rauhallisesti. Kun kerrankin olisi saanut nukkua kahdeksan tunnin (!) unet, mitä tekee äiti-ihminen?

2.57 Herää. Toinen tissi on valuttanut ja maidonkerääjä on räjäyttänyt puolisen litraa maitoa lakanaan. Hakee rätin läntin peitoksi ja käy juomassa. Yöllä imettämisestä tulee yleensä kamala jano ja nyt vesilasia ei ole sängyn vieressä. Kurkkaa omassa sängyssään nukkuvaa vauvaa ja nukahtaa. 

4.20 Herää ja alkaa pohtia lukuisia asioita kuten: Missä on mies? Oliko se sängyssä edes kun viimeksi heräsin? Ei ollut. Illalla oli vielä. Se ei varmaan saanut unta ja meni pimeämpään ja viileämpään vierashuoneeseen nukkumaan. Miksei vauva ole vieläkään itkenyt? Tarkistaa vauvan otsan, kokeilee tämän lämpötilaa ja pulssia. Toteaa vauvan olevan hengissä ja ilmeisesti tervekin. Käy vessassa, koska aiemmin juotua vettä ei olekaan tarvinnut luovuttaa vauvalle maidon muodossa. Nukahtaa epäluuloisena.

6.46 Herää sekavassa olotilassa. Jotain kamalaa on tapahtunut, kun vauva on hiljaa ja kello näin paljon. On varma, että vauva on vähintään tosi kipeä. Kurkkaa pinnasänkyyn ja kohtaa pahvijoutseniaan ihmettelevän vauvan tuijotuksen.

Vauva alkaa kitistä ja syö hyvällä ruokahalulla ja pitkään. Molemmat nukahtavat ja heräävät herätyskelloon kahdeksalta.

Koko yö – ilman syöttöä!

Ja tämän tuulettelun jälkeen vauva nukkuu seuraavan kerran koko yön vuoden ikäisenä. Tai itselläni menee kaksi kuukautta totuttautua unirytmiin, jossa kolmen ja neljän välillä ei tarvitse herätä, joten herään vaikka vauva nukkuisi. Tai sitten vauva on kipeä, kun ei syö yöllä. Tai…

 

2 kommenttia artikkeliin “Yllätysten yö

  1. Hahah, muistan kun meilläkin tuo kävi ekan kerran. Taisi olla jo parin kk:n iässä, kun annettiin rotavirusrokote! Vauva nukkui koko yön ympäri ja heräsi vasta kymmenen aikaan aamulla. Siinä vaiheessa minä olin tietenkin tarkastanut pulssin, kuumeen, hengityksen ja muut noin kymmenen kertaa 😉 Eihän se tietenkään enää seuraavina öinä toistunut, paitsi vasta reilun 9kk:n iässä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *