Tilannekatsaus

Ai että miten sen taannoin asennetun hormonikierukan kanssa on sujunut?

Epäsäännöllistä, niin määrältään kuin esiintymiseltään, tiputteluvuotoa kesti noin kuukauden. Onneksi kyse on ollut tiputtelusta eikä hanat auki-tyyppisestä vuodosta.

Ihoni on aina reagoinut herkästi kehossani ja päässäni tapahtuviin muutoksiin:
Stressi aiheuttaa ihottumaista, kuivaa, paksuuntunutta ihoa kasvojen alueelle sekä läntteinä pitkin kehoa. Hormonaalisista muutoksista seuraa lisääntynyttä päänahan ja ihon rasvaisuutta sekä kunnollisia jättifinnejä. Raskauden aikana ihoni oli kauheimmassa kunnossa koskaan, minipillerien aloitus sotki ihon rasvatasapainon joksikin aikaa ja sama tapahtui kierukan laiton jälkeen. Nyt ihoni tilanne vaikuttaisi olevan rauhoittumassa ja muutaman kuukauden jälkeen sen pitäisi olla sopeutunut uuteen tilanteeseen.

Kierukan metallilangat tuntee itse eli kierukan pitäisi olla paikallaan. 
Langat ovat hyvin tunnettavissa myös suhteen toisen osapuolen toimesta.
Häntä ei kuulemma harmita, että langat leikataan jossain vaiheessa lyhyemmiksi…

Sitten on seikkoja, jotka voivat johtua kierukasta tai jostain muusta:
Päänsärkyjä on ollut jonkin verran enemmän, mutta en osaa sanoa,
johtuvatko ne kierukasta vai univajeesta, talvesta ja vauvan kantelemisesta.
Alavatsaa ja selkää juilii ja jomottaa ajoittain, mutten tiedä, johtuuko sekään kierukasta.
Rinnat ovat ajoittain arat ja kipeät, mutta se voi liittyä myös imetyksen aiheuttamiin muutoksiin rinnoissa.

Entäs ne hyvät puolet?
Pillerien syömistä ei tarvitse muistaa eikä niiden ehkäisytehosta stressata:
Kun yhdistelmäehkäisypillerit eivät riittäneet ehkäisemään raskautumista, ei luotto minipillerien toimintaan ollut kovin suuri. Minipillerit aiheuttivat minulle aamupahoinvointia muistuttavaa huonovointisuutta, joka on kierukkaan siirtymisen myötä loppunut.

Kokeillaan, josko tämä ehkäisymuoto hoitaisi ensisijaisen tehtävänsä!

 

10 kommenttia artikkeliin “Tilannekatsaus

 1. Itse poistatin kyseisen kapistuksen jatkuvan 5 kuukauden tiputtelun jälkeen. Lisäksi lankoja ei leikattu lyhyemmäksi, vaan käskettiin tarkistuskerralla vielä hetki kokeilla sellasenaan. Vaihdoin sen keväällä minipillereihin ja niihin olen ollut tyytyväinen. Ei menkkoja, se korvaa sen pillereiden muistamisen. 

 2. Mulla odottais resepti tuossa et pitäis kierukka käydä hakeen. Mä vihaan tuota pillereiden muistamista, mulla soikin joka ilta muistutus asiasta, muuten ne jäis ottamatta. Ajattelin ensin että josko kuparikierukka olisi se oma juttu, kun nuo hormonaaliset nyt on aina aiheuttaneet jotain. Mutta, kun se ei ilmeisesti ole niin tehokas ehkäisyteholtansa ja aiheuttaa ehkä runsakkaampaa vuotoa ja no, ongelmiahan on kaikessa.. Näillä on koitettava pärjätä, mitä on annettu.

 3. Minun pitäisi varata tarkastuskäynti, mutta se on vähän jäänyt. Menee varmasti ensi vuoden puolelle.
  En aio lähteä sieltä tarkastuksesta noiden metallilankojen kanssa enää ulos: Saa koettaa kantaa, mutta veikkaanpa, että voimat loppuu. ;D

   

 4. Enpä ole osannut yhdistää aamukuvotusta minipilleireihin! Onpa kiva, että satuit kirjoittamaan aiheesta. Täristen tein jo yhden tikkutestinkin, että onko pilleri päässyt pettämään, kun aamut ovat (pillerin aloittamisen jälkeen) säännölliset alkaneet kuvotuksella. Minulla pillerit on tytön D-vitamiinien vieressä, niin muistan ne ottaa yht aikaan tytön tippojen kanssa 🙂

 5. Minulla on se kuparikierukka (Amma) ja näin vajaan vuoden kokemuksella voin kertoa, että vuoto on runsasta. Älkää käyttäkö mielikuvitustanne liikaa, koska se on tämän kierukan ehdottomasti hirvein, kuvottavin ja ällöttävin sivuvaikutus. Valitsin kuitenkin tämän, koska hormonaalista ehkäisyä en aio enää ikinä käyttää. Alavatsakivut ja PMS-oireet ovat myöskin ilmestyneet kuvaan mukaan, mutta mistäs sen tietää, että liittyykö ne juuri kierukkaan vai siihen, että raskaus on muuttanut kroppaa ja hormonitoimintaa. En todellakaan tiedä.

  Ehkäisyteho on kuulema tosiaan hieman heikompi (prosentti vai promilleja, en muista?), mutta toistaiseksi ollaan siihen tyytyväisiä 😉 En myöskään jättäisi tätä ottamatta näiden sivuvaikutuksien takia, koska pointtihan on se, ettei ehkäisyä tarvitse sen laittamisen jälkeen miettiä, eikä kestää hormonaalisia sivuvaikutuksia. Langat eivät myöskään enää tunnu, vaikkei niitä leikattukaan. (Tässä kohtaa voitte käyttää mielikuvitustanne.)

  😉

 6. Sillypäänts: Itselläni ainakin ilmeisesti aamupahoinvointi liittyi nimenomaan minipillereihin, sillä voin niitä syödessäni aamulla pahemmin kuin ikinä raskaana ollessani. Tuntuu hassulta, kun aamut eivät enää alakaan ällöttävällä ololla.

  Mindeka: Harkitsin kuparikierukkaa, koska tavallaan olisin halunnut eroon hormonaalisesta ehkäisystä.

  Kuukautiskipuni olivat ennen e-pillerien aloittamista sellaiset, että ulkopuolinenkin tunsi krampin iskiessä selkä- ja vatsalihasten kramppailut. Kuukautiset laukaisivat myös oksennus-pyörtyily-luonteisen migreenin. Vuotoon eivät mitkään suojat auttaneet. En uskaltanut ottaa sitä riskiä, että sama rumba alkaisi alusta…

  En uskaltanut ottaa tässä elämäntilanteessa sitä riskiä, että makaisin 3-5päivää kuussa oksentamassa, kyljellään krampaten, pimeässä vessan lattialla. 😀 En tiedä, olisinko saanut yhtä helposti sairaslomaa vauvan hoidosta kun aikanaan lukiosta…

 7. Minulla on tuon kuparikierukan otto ensi vuoden puolella edessä (en voi terveydellisistä syistä käyttää mitään hormonaalista ehkäisyä), ja hiukan pelottaa tuo monen mainitsema lankojen tuntuminen. Eli millä lailla tuntuminen, eli sattuuko ne? 😮

 8. Ei ne satu, mutta puoliso saattaa ainakin ekoilla kerroilla tuntea ne. Meillä tosiaan ongelma katosi itsestään ja kaikilla ne eivät tunnu edes aluksi.

 9. huh. mulla oli ensin hormonikierukka, jonka vaihdoin sivuvaikutuksien takia kuparikierukkaan. kuparikierukka ehti olla ehkä 9kk paikoillaan, kun vuodot meni sekaisin ja tuli sairaita kipukohtauksia. yhdyntä koski ja olo oli kuin olisi ollut kohtutulehdus koko ajan. plus ne vuodot oli aika runsaita, se ei tosin haitannut. ja ainii, endometrioosi tuli/paheni kuparikierukan kanssa

  never again.

 10. Rosanna ja Mindeka: Tunnen langat joskus itse, jos ne menevät huonoon asentoon, kevyenä raapaisuna.
  Puoliskoa ne sitten tökkivätkin ihan säännöllisesti.
  Tuntuminen voi toki riippua siitä, kuinka pitkiksi langat alunalkaen jätetään sekä fyysisistä ominaisuuksista.

  Huh tosiaan! Vierailijan tapaus on ehkä hyvä esimerkki siitä, että kaikille ei sama ehkäisymuoto yksinkertaisesti sovi; Omaansa saattaa joutua etsimään pitkään ja kantapään kautta todeta, mi(t)kä ei(vät) sovi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *