Seksuaalista häirintää eli sontsalla otsaan

Tämä on nyt sitten ilmeisesti positiivisten juttujen viikonloppu. Johtuisikohan koko perheen läpi käyneestä vatsataudista, joka on lukinnut kaksi kipeää, väsynyttä, kuumeista ja kärttyistä aikuista ja yhden taudin surkeuttaman vauvan neljän seinän sisään useammaksi päiväksi? Pää toimii, kroppa ei. Seurauksista saatte kärsiä te, jotka jaksatte lukea nitinöitäni.

Tänä viikonloppuna ilmeisesti rönsyillään ja Rönsyillään. Perjantaina aloitin oman henkilökohtaisen moraaliristiretkeni Lähiömutsin tekstistä inspiroituneena ja sain vuodatuksen julkaisukuntoon lauantaina.
Ja lauantai-iltana löysin Joanna Palménin palstalta jutun ”Naiset ja lapset suojaan”. Sekä itse juttu että sen kommentit nostivat pintaan ajatuksia omista kokemuksistani. Osa jutun kommenteista antoi ymmärtää, että onneksi ei meillä Suomessa. Kyllä muuten ihan täälläkin. Olkaapa hyvät:

Olin kuudennella luokalla ja rintani olivat ottaneet kasvupyrähdyksen ja saavuttaneet muutamassa kuukaudessa D-kupin mitat. Oman luokkamme pojat ja muutenkin oman ikäiseni olivat joko liian lapsellisia, ujoja tai sivistyneitä (viimeistä kyllä epäilen) kiinnittääkseni rintoihini huomiota näkyvästi saati kommentoidakseen niitä. Mutta ne (ihan liian) aikuiset miehet!

Olimme vanhempieni kanssa laivalla ja niin sanotussa lapsiperhekattauksessa noin nelikymppinen mies, silloin oman isäni ikäinen, alkoi alkuruokapöydän jonossa tuijottaa rintamustani täysin pidäkkeettömästi. Vaikka ruumiinrakenteeni ja pituuteni saattoi tuoda ulkonäkööni muutaman lisävuoden, näytin silti maksimissaan 15-vuotiaalta. Käänsin hetkeksi katseeni pois ja huomasin pian, ettei kyseessä ollut katseen harhaileminen tarkoituksetta jonnekin. Mies jatkoi tuijotustaan, vaikka otin häneen jossain vaiheessa tiukan katsekontaktin. En osannut sanoa mitään, mutta muistan, miten likainen olo tuosta tilanteesta jäi.

Ensimmäiset vuodet ”naisen mallisena” olivat muutenkin tuskaa. Perään huutelemista terassilta, vartalon kommentointia juna-asemalla ja ahdistavia pyyntöjä kymmeniä vuosia vanhemmilta miehiltä: ”Tules tyttö vähän tänne niin kokeillaan noita tisuleita.” Huomaan ajatelleeni vanhempana, että pukeuduinko jotenkin provosoivasti ja todennut, että päinvastoin. Ja tullut vihaiseksi heti ajateltuani niin. Ei ala- tai yläasteikäistä kuulu ahdistella tai tehdä tälle seksuaalisia ehdotuksia, vaikka tämä tulisi alasti kauppaan.

Aikuisena tuijottamista ja vartalon kommentoimista on ollut vähemmän enkä usko sen johtueen vain viidestä lisäkilosta. Joko minusta on tullut pelottavamman näköinen tai kiinnitän vähemmän huomiota katseisiin. Tai sekä että. Kenties ikätovereilta saatuun huomioon kiinnittää ohimennen positiivista, ei ahdistunutta, huomiota.

Mutta sitten on niitä kiintiöurpoja, joilta puuttuu aivoista se palanen, joka ehdottaa toisen ihmisen kunnioittamiseen tähtääviä toimia tai toimimatta jättämisiä. Viimeisimpänä mieleen jääneenä tapauksena voisin kertoa viime syksyltä erään koulumatkani käänteistä.

Hyppäsin Keravalta hitaampaan junaan, jolla pääsisin Tikkurilaan. En jaksanut odottaa nopeampaa, koska ilmat olivat jo kylmentyneet. Istuin heti ensimmäisiin penkkeihin ovien jälkeen, koska ne olivat vapaina, selkä muuhun junavaunuun päin. Samaan vaunuosastoon nousi vain yksi nainen, joka jatkoi pidemmälle osastoon. Korsossa junaan nousi noin viisissäkymmenissä käyvä mies. En kiinnittänyt häneen sen ihmeellisempää huomiota. Pikavilkaisulla totesin iän, sukupuolen ja tämän olevan lyhythiuksinen, tavanomaista ruskettuneempi ja pukeutuneen säähän nähden melko kevyesti. Luin Metro-lehteäni rauhassa, kunnes alusta asti peremmällä istunut nainen nousi äkisti ja poistui vaunusta, ottaen minut ohittaessaan
epätavallisen tarkoituksellisen ja tiiviin katsekontaktin.

Mietin, olinko sutaissut ripsiväriä otsaani ja hinasin varmuuden vuoksi jalkojani ja takamustani vielä kauemmas käytävän puoleiselta penkinreunalta. Katsahdin hieman eteenpäin ja ajattelin, että vastapäisellä miehellä oli merkittävän iso peukalo. Palasin lehden pariin ja äkkiä tajusin, ettei kyseessä ollutkaan peukalo vaan penis. Jähmetyin hetkeksi. Mies masturboi edessäni. Olin yksin jonkun perverssin kanssa junavaunuosastossa. Suutuin. Ensimmäinen ajatus oli potkia äijän sukuelimet tunnistamattomaan kuntoon. Totesin, etten ehkä pärjäisi tälle reilussa tappelussa ja poistuin vaivihtaa koko vaunusta.

Jälkikäteen olen ajatellut, mitä se toinen nainen mahtoi ajatella. Luuliko hän minulla olevan niin kova pokka tai pitkä pinna, että olisin vain istunut paikallani huomattuani miehen puuhat? Miksei hän sanonut mitään?
Olen kiittänyt onneani myös siitä, että tämä tapaus osui kohdalleni vasta aikuisiällä eikä lapsena tai epävarmuuden, itsesyytösten ja seksuaalisen kokemattomuuden leimaamassa teini-iässä.

Kaiken kaikkiaan julkisen liikenteen kuvitellaan ilmeisesti tarkoittavan sitä, että julkisissa kulkuvälineissä liikkuvat naiset ovat julkisesti käytettävissä. Takapuoltani on kourittu useampaan otteeseen, rintojani tuijotettu ja kaksi kertaa olen törmännyt miehiin, jotka hinkuttavat vastakkaisella penkillä istuessaan jalkojaan jalkojani vasten, vaikka koetan siirtyä kauemmaksi. Liian innokkaita ja peräänantamattomia kahville tai treffeille haluavia miehiä en edes laske näiden tapausten listaan.

Ahdistavin ja pelottavin vastaan tullut tilanne sattui kuitenkin keskellä kirkasta päivää, työpäivän aikana, Vuosaaressa. Olin palaamassa työnkuvaani kuuluvilta kauppa-asioilta paikallisesta ostoskeskuksesta, kun tuntematon mies lähti seuraamaan minua. Hän koetti tarjoutua seurakseni jo ostoskeskuksen toisessa päässä ja kieltäydyin kohteliaasti. Miehen seuratessa minua koko ostoskeskuksen läpi kieltäydyin tämän ehdotuksista yhä tiukemmin. Hän seurasi minua ulos, läpi muutamien ihmisten kansoittaman aukion, lähes työpaikalleni asti.

Kun ilmoitin olevani menossa töihin ja että tämän tulisi lakata seuraamasta minua, hän tarttui kiinni lantiooni ja takamukseeni. Pudotin kauppakassin ja iskin miestä olan takaa mukanani kantamalla pitkällä, metallipiikkisellä kärjellä varustetulla, kahvallisella sateenvarjolla. Mies suuttui, nosti kätensä ja olin varma, että tämä aikoisi lyödä minua. Nostin käteni suojaksi ja väistin, mutta mies kääntyi kannoillaan ja pakeni paikalta. Loppupäivän tärisin säikähdyksestä ja jouduin selittämään työnantajalleni, miksi ostokset ovat lytyssä.

Että sellaista. Joko minulla on ollut huonoa tuuria tai ”liian avonainen paita” tai sitten meillä Suomessa on ihan yhtä lailla naisia lähenteleviä ääliöitä.

Oletko sinä kohdannut seksuaalista ahdistelua tai seksuaalisesti ahdistavaa, ehdottelua, kommentointia, läsnäoloa tai käyttäytymistä? 

25 kommenttia artikkeliin “Seksuaalista häirintää eli sontsalla otsaan

 1. No huh huh, mitä porukkaa. Kyllä vähemmästäkin säikähtäisi. Meinasin kirjoittaa, ettei omalle kohdalle ole onneksi sattunut muita kun ”Hyvä perse!”-tyyppisiä huuteluita, mutta onhan noita jotain. Ehkä rasittavimpana on jäänyt mieleen eräs kesäni Lidlin kassalla,  jolloin sain muutaman ei-niin-toivotun ihailijan vähän vanhemmista miehistä. Ahdisti katsoa, että ei, nyt toi taas tulee väkisin mun kassalle ja kuunnella niitä huonoja iskurepliikkejä ja ehdotteluja. Kun ei siinä kassalla oikein kehtaa kovin tylysti mitään takaisinkaan sanoa.

  Toisen kerran yksissä bileissä oli jonkulainen tanssirinki. Yhtäkkiä yksi juhlijoista hyppää keskelle ja ehdottaa hyvänä ideana ”Hei! Mennään sellasta, että kaikki tekee jotain, mitä ei normaalisti kehtais!” Sitten tämä kyseinen tyyppi länttää kätensä tisseilleni ja lääppää yhdellä pyörähdyksellä koko ringin tyttöjen rintamukset. En tuosta erityisemmin loukkaantunut, mutta ihan oikeesti hei, aika mautonta.

 2. Joo, tissit tuntuu herättävän ihmisissä (miehissä) ihan liikaa huomiota. Liekkö täällä pohojosessa sen verran rauhallisempaa että mun kokemukset on lähinnä baareista (no tokihan siellä saa kouria..) ja siellä oon sit pahimmille vetässy avarilla poskeen. Vaikka olis kuin avonainen paita, niin se ei ole kutsu käydä käsiksi, eikä todellakaan saa mua ihan kiihtyneeksi ja lähtemään ko. tyypin mukaan. Joskus sitä vaan miettii et mitä ihmettä toisten päässä liikkuu..

 3. Keski-ikäinen mies tunki festaribussissa kätensä mun farkkusortsien lahkeesta sisälle. Olin 16 enkä päivääkään vanhemman näköinen. Siistinnäköinen pukumies tuli sanomaan Anttilan edustalla, että haluaisi panna mua perseeseen. Ikää mulla oli tuolloin hädintuskin 18. Milanon metron liukuportaissa kaverini takana seisova mies nuoli kaverini selkää. Nää nyt tuli ekaksi mieleen. Sitten on tietysti lukematon määrä myös anti-seksuaalispainotteista ahdistelua täysin tuntemattomilta miehiltä: ”sua en kyllä panis tikullakaan”, ”kuka sä luulet olevas”, ”sori nyt vaan mutta kukaan mies ei vois koskaan haluta olla sun kanssas koska sulla ei oo tissejä”, ”ooksä joku lesbo vai”, ”halusin tulla vaan sanomaan, että en koskaan menis sun kanssa sänkyyn”. Näitä olen kuullut 15-kesäisestä asti. 

 4. I know the feeling…  Mä en oikeasti tiedä, johtuuko suurin osa tuosta ukkojen sekoamisesta isohkoista rinnoista. Itsellänikin on keskivertoa isompi etumus, kommentteja ja ahdistavia tuijotuksia olen saanut osakseni jo 12-vuotiaasta lähtien. Raksamiehet katoilta huudelleet perään, junassa, kaupassa, bussissa kadulla yms tuijotetaan, jopa silloin, kun olen miehen kanssa liikenteessä. Ne ovat juuri niitä ”likaisia” katseita. Itse en niitä enää huomaa, koska olen sulkenut ne täysin pois elämästäni, ehkä se on sitä itsesuojeluvaistoa. Tämän takia monet minua tuntemattomat luulevat minua ylpeäksi, ehkä se johtuu siitä miten kannan itseni. Olen kovettanut itseni, älä katso minua! 

  Viimeisen ällö tapaus sattui joulun alla, kun olimme lähdössä miehen kanssa junaan. Mieheni oli käymässä asemalla olevalla kioskilla ja minä istuin meidän tavaroiden kanssa penkillä ja selailin kännykkääni. Mies tuli takaisin ja mulkaisi takanani olevaa kahta miestä, hänen katseestaan huomasin, että nyt on taas jotain tapahtunut. Niin nämä sällit olivatkin niin röyhkeitä, että sanoivat miehelleni, että ovat katselleet sun muijaa, se on hyvännäköinen. Mutta ei se oo meistä kiinnostunut. Vielä oli pokkaa lisätä päälle, että kyllä he katsella saa. Olin järkyttynyt. Jos mies ei olisi niin rauhallinen, niin joku toinen olisi käynyt jo niiden kauluksiin kiinni. Röyhkeys on vaan lisääntynyt, enää ei edes välitetä, vaikka kohteen puoliso on paikalla. Olen kuitenkin jo 35-vuotias, niin on tuo jo öklöä ja ahdistavaakin. Tuon tapauksen jälkeen huomaan, että olen ollut jotenkin herkempi ja tiedostanut taas enemmän noita irstaita katseita, mitkä pystyin pitämään vuosia poissa näkökentästäni.

  Ei minulla mitään vastaan ole, että katsellaan, kunhan se ei ole tuota irstailua. Siinä on iso ero. Ne jotka osaavat katsella oikein, niitä ei edes huomaa. Tästä hyvä esimerkki on eräs rouva, joka oli ilmeisesti katsellut minun pipoani huomaamattani Stockalla niin kauan, että rohkeni tulla kysymään, mistä olin piponi ostanut.

  On minulta mies kysynyt, naisten hajuvesiosastalla, mitä tuoksua käytän, kun tuoksun niin hyvälle. On ollut vaimolleen valitsemassa tuoksua. Myöskään tämän miehen kanssakäymisessä ei ollut mitään irstasta, vaikka tuoksu on erittäin henkilökohtainen asia.

   

 5. Kauheeta mihin tyyppeihin oot törmänny.

  Mulle sattu kerran semmonen kun olin vielä parturi-kampaajan hommissa ja yksin sinä päivänä töissä. Ei siis muita työntekijöitä ja parturoitavaksi tuli about viidessäkymmenissä oleva, lihava haiseva setämies joka selitti koko hiusten leikkuun ajan miten kaunis olen ja miten mielellään hän minua katselee ym kuvottavia iskurepliikkejä. Sellaisten viisikymppisten karvaisten puolokaljujen kaljamöhömahojen kun on niin vaikea uskoa ettei kaksikymppinen helv**in hyvännäkönen nainen ole niistä kiinnostunut. Pomolta sitten kysyttiin että onko tätä pakko palvella.  Oli kuulema ihan kanta asiakas. Ja kyllä vaan jos tämä setämies vielä varaisi ajan niin onhan hänet parturoitava. Onneksi tämä mies ei tullut enää ja minulta loppui pian tämän jälkeen työt siinä paikassa.

 6. muistan yhden kerran kun olin tulossa töistä (ehkä noin 16:00 aikaan) niin kotikadulla (rauhallinen katu, ei siis missään keskustassa) eräs ehkä 40+ mies pysäytti ja kävi selittämään jotain. minulla oli napit korvissa ja en kuullut alkuun mitä hän puhui ja luulin aluksi, että hän on eksynyt tms. pysähdyin tiedustelemaan asianlaitaa ja hän kysyikin minulta jos haluaisin ottaa häneltä suihin.

  on varmasti muutakin outoa ja häikäilemätöntä kyllä tapahtunut. mutta aikamoisia noi sun kokemukset!

 7. Noin 12-vuotiaana kävelin isäni kanssa kaupungilla ja vieras mies pysäytti meidät kehuakseen isälleni hänen ”hehkeää nuorta vaimoaan”. Tilanne jäi mieleen jotenkin ahdistavana. Olin kyllä jo tuolloin varsin rintava, mutta ehdottomasti muuten aivan lapsen näköinen. Isäni hämmentyi selvästi ja takelteli takaisin, että kyseessä on tytär, eikä vaimo.

  Olin kuusitoistakesäinen ja odotin kaverini kanssa bussia Itäkeskuksen edessä. Pari humalaista miestä tuli ”juttelemaan” meille. Yritin vältellä heppuja ja pysyä silti pysäkin liepeillä. Toinen miehistä rupesi tunkemaan käsiäni t-paidan alle. Ei uskonut sanomista, joten päädyin huitomaan miestä kauppakassilla. Tämän jälkeen pakenin paikalta ja soitin vanhempani hakemaan minut 50 kilometrin päästä kotiin. Vuotta vanhempi kaverini totesi ”Ei Itä-Helsingissä kannattaisi pitää noin avonaista paitaa”. Paidassa oli normaali v-mallinen kaula-aukko.

  Baareissa tissini ovat olleet aina ”vapaata riistaa”. ”Onks noi aidot? Saaks kokeilla?” Kouritaan ja tungetaan liian lähelle. Myös illalla kaupungilla opiskelukavereiden kanssa kävellessäni nuori mies tuli vastaan ja suvereenisti tunki kätensä kaula-aukostani sisään ja puristi rintoja. Tämän jälkeen miekkonen jatkoi matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Itse jäädyin totaalisesti.

  Nyt en ole moneen vuoteen enään baareissa tai muualla käynyt, silti junissa ym. aina välillä saa kuulla kommenttia.

 8. Voi tissi, mitä menoa!

  Perhetuttava, noin 55-vuotias mies, katsoi tarpeelliseksi kommentoida kookkaita rintoja paitsi tuijottamalla, myös ihmettelemällä ääneen: ”Miten mulla on noin isot, kun äidilläsi on ihan normaalin kokoiset?”. Saatiin kätevästi äidin kanssa palautetta yhdellä kertaa. 

  Baarissa Pasiksi itsensä esitellyt mies tarttui tissiin ja vain seisoi hiljaa tissi kädessä. En hämmennykseltäni osannut muuta, kuin huikata miespuoliselle kaverille, että katos tätä vesseliä. Rapiat parimetrisen miesseuran paikalle tulo ei Pasia häirinnyt. 

  Entinen työkaveri tuijotti tissejäni kiinteäsi koko 6 kk:n projektin ajan. Luultavasti ei tunnistaisi kasvojani, jos tulisi kadulla vastaan.

  Ihan vain muutamia mainitakseni…

 9. En ole mitenkään erityisen muotoinen, mutta kyllä seksuaalista ahdistelua on liittynyt paljon elämääni. Etenkin teini-ikäisenä vanhat miehet junissa ja kaupungilla kävivät ehdottelemaan vaikka ja mitä irstauksia ”huumorilla.” Ollessani 17, pomoni aina taputteli perseelle kunnes räjähdin hänelle aiheesta asiakkaiden kuullen. Hän myös yritti saada minua takahuoneeseen ryypiskelemään kanssaan. Esimerkkejä riittäisi loputtomiin..

  Viimeisin ahdistelutapaus kävi noin vuosi sitten kaupan kassalla, takanani ollut humalainen keski-ikäinen mies kävi hiplaamaan hiuksiani ja kertoi siinä samalla kassaneidille mitä tekisi minulle ja ystävälleni, jos vaan saisi. Henkilö oli myös varma, että puheillaan saisi meidät kyllä kummatkin sänkyynsä.

 10. Me mietittiin aikoinaan yhden tutun kanssa puoliksi tosissaan, että erittääkö hän tietämättään jotain hormonia, joka saa kaikki törkimykset kaivautumaan ulos koloistaan. Hän oli törmännyt useammankin kerran runkuttajaan julkisella paikalla keskellä päivää ja muutenkin hörhöillä äijillä oli ilmeisesti suuri tarve tulla sönköttämään hänelle harva se päivä.

  Itse olen säästynyt pahemmalta. Kerran vuosia sitten baarissa joku kouraisi takapuoltani tanssilattialla. Tulistuneena käännyin ja huitaisin miestä. Okei, ei ollut kypsää käytöstä, mutta en kyllä huitaissut kovaa. Toisella kerralla toisessa baarissa tunsin kouraisun, käännyin ja näin takanani rivin siististi pukeutuneita nuoria jamppoja. Kysyin, kuka heistä oli käynyt minuun käsiksi. Näin jälkeenpäin tämä oikeastaan naurattaa, mutta syyllinen vastasi auliisti ”Minä!”. Sanoin sitten aika kipakasti, että anna olla viimeinen kerta kun kourit kenenkään takapuolta luvatta. Tyypit vain seisoivat monttu auki eivätkä sanoneet mitään.

 11. No tuota, kun on ollut töissä monta vuotta erinäisillä messuilla, on jo tullut nämä käpälöinnit, huutelut ja kommentoinnit tutuksi. Ja hei, olen niitä tissikommentteja saanut jo täällä blogissakin. Jee.

 12. Kiitos kaikille kommenteista!

  Yleisesti päivän aikana ja kommenttien myötä heränneitä ajatuksia:

  Minusta on tärkeää, että niin sanallinen kuin fyysinenkin seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta tuotaisiin ja tuodaan esille. Ettei hävetä ja olla hiljaa, vaikka näistä asioista ei ehkä mielellään puhuttaisi.

  Kun jotain tällaista tapahtuu, on hyvä tietää, ettei itsessä ole syytä tai vikaa vaan muillekin sattuu samanlaisia juttuja – valitettavasti. Kun ei eletä siinä harhaluulossa, että ”ei vaan meillä”, asialle ehkä tehdään joskus jonain kauniina päivänä jotain. Edes asenteet muuttuvat.

  Minua auttoi tuon ”peukalomiehen” tapauksen kanssa se, että menin kouluun. Kerroin luokkatovereille heti, mitä oli tapahtunut, vauhkosin hetken ja iltapäivällä osasin jo nauraa asialle. Kuristava, ahdistava, likainen olo katosi ja jäljelle jäi hämmennys ja närkästys. 

  Kainaloinen kana: On varmaan tavallaan vielä kurjempaa joutua häirinnän kohteeksi asiakaspalvelijana kuin yksityishenkilönä. Ei oikein voi sanoa, että painu…. Luulen että tietyntyyppiset ihmiset käyttävät tätä seikkaa myös härskisti hyväkseen.

  Amma: Voisi vain tuon takia muuttaa pohjoiseen, jos mies suostuisi. Se ei ollut käynyt kertaakaan Salpausselän pohjoispuolella, paitsi kerran lentäen Lapissa laskettelemassa ennen kuin alkoi seurustella kanssani… Paatunut cityeläin siis.

  tiia_: Huh mitä kokemuksia sinulla(kin)! Ihan käsittämätöntä, että joku kokee tarpeelliseksi kommentoida tuolla tavalla toisen ulkonäköä, haluttavuutta tai esittää olettamuksia, ainakaan negatiiviseen sävyyn. 

  Jonayla: Tuo on merkittävä ero ja sen useimmat erottavatkin. Katsoa saa, mutta katseen ”sävy” voi olla todella erilainen, joko juuri mainitsemallasi tavalla likainen tai sitten utelias ja neutraali. Jonkinlaista toisten kunnioituksen ja sivistyksen puutetta sekin on, että pidetään toisia vain objekteina, tai ”toisten muijina” eikä ihmisinä, joilla on tunteet.

  louna: Onneksi ko. limanuljaska ei tullut takaisin. Olisin varmaan tosi huono tuollaisissa asiakaspalvelutilanteissa, kun ajaisin ukolta loputkin hiukset pois suutuspäissäni.

  Vierailija: Onneksi taisit päästä pois inhottavasta tilanteesta, ilman että se kävi uhkaavammaksi?

  Kielonen: Tuo ”mitäs pukeudut noin houkuttelevasti”-asenne saa minut ihan raivon partaalle. Ja kaikista ärsyttävintä on se, että sitä saa kuulla aika usein muilta naisilta. Miksiköhän asenteet eivät muutu, jos äidit opettavat tyttärilleen, että jos pukeutuu vähänkin paljastavammin, on ”halpa” ja pojilleen, että sellaiset tytöt ovat helppoja ja heille saa tehdä mitä haluaa?

  Edith T: Voi tuo Pasi alkoi melkein naurattamaan, vaikkei saisi. Jotenkin niin todellisuudesta irtautuneen kuuloinen kaveri kaikenkaikkiaan. Olisi tietysti kiva, jos työtoverit muistaisivat projektista muutakin kuin tissin kaaren ja ajoittain paidan läpi pilkottavat nännitkin. Hitto.

  Vattu: Kaikista inhottavin tilanne lienee, jos ahdistelua kokee työpaikalla ja syyllinen on esimies tai tämä ei usko toisen työntekijän tehneen jotain.

  Vierailija: On totta, että joidenkin kohdalla näitä tapauksia sattuu useammin kuin toisille. Joko kyse on huonosta tuurista. Itselleni tulevat kyllä kaikki yksinäiset juopot ja harmittomat, mukavat vanhuksetkin jutustelemaan, että ehkä olen helpon ”uhrin” tai keskustelukumppanin näköinen. Mene ja tiedä. Ehkä ei pitäisi katsoa tuntemattomia ihmisiä silmiin ja hymyillä enää koskaan? Hmm…

  A. Sinivaara: Messutyöntekijä = vapaata riistaa. Muutamat moottoriurheilu tms. messuilla työskennelleet tuttavani ovat kertoneet miesten asenteen heitä kohtaan olevan aika villiä. Rehellisen sikailun viimeinen linnotus? (Ja voin luvata että ensimmäistä blogiini ilmaantuvaa irstailijaa paiskaan nettijäynällä…)

 13. Nuorempana kuulin kaikenlaista vähän väliä, nykyään onneksi vähemmän. Kolmesti olen törmännyt julkisesti runkkaajaan (kerran bussissa, kerran Lontoon metrossa, kerran olin itse parvekkeella ja kyseinen henkilö puistikossa partsin alla). Ärsyttäviä limanuljaskoita. Tisseistä saan kuulla nykyäänkin aina välillä, mutta Kainin kanssa taidan olla suhteellisen näkymätön.

 14. Hei ja kiitos fiksusta ja hyödyllisestä tekstistä. Olen samaa mieltä siinä, että ihmisten pitää puhua näistä epämiellyttävistä kokemuksistaan, vaikenemisesta on vain haittaa ja kertominen voi rohkaista jotakuta toista avautumaan ja purkamaan omia kokemuksiaan.

  Linkkaan blogikirjoituksesi Facebookiin Slutwalk Turku -sivuille:  https://www.facebook.com/SlutwalkTurku

  Olen mukana Slutwalk Turku -porukassa ja olemme keränneet nettisivuillemme juuri vastaavia ”marssijan tarinoita”.  Jutut ja ohjeet kirjoittamiseen (tekstin saa lähettää halutessaan anonyymisti) täällä: http://slutwalkturku.blogspot.fi/p/slutwalk-tarinoita.html

 15. HelloAochi: Vauva tai ylipäätään mukana liikkuva lapsi toimii kyllä hyvässä ja pahassa huomion poiskääntäjänä.

  Emilia M: Hei ja kiitos sivujenne linkkauksesta, kävin kurkkaamassa. Hienoa että Slutwalkin kaltaisia tapahtumia jaksetaan järjestää!

  • Vauva tai lapsi mukana: Nainen on yhä näköjään joko huora tai madonna. Lapsen saatuaan siirtynee madonna-kategoriaan. 🙁

  • No ei auta vaikka olisi vauva mukana. Mulle huusi ohi pyöräilevä äijä ”hyvät tissit” vaikka työntelin lastenvaunuja. Tämä siis viimeisimpina.

   Mutta elämäni aikana tullut kaikennäköistä. Olen nähnyt runkkarin (olin ehkä 12) ratikassa, toisen aikuisena rautatientorilla. On kourittu, kommentoitu, elehditty. Jokaista tilannetta ei edes muista, ja näitä lukiessa palaa muistiin ”mullekin on käynyt noin”.

   pahin oli kuin mieslääkäri teki tarpeettoman sisätarkastuksen lääkärikäynnin yhteydessä. Olin 15 ja tajusin että se ei ollut tarpeen mun tilanteessa mutta en osannut kieltäytyä. Vieläkin muistan sen tilanteen.

   • Ei sitä omallekaan kohdalle osuneita tilanteita varmaan edes muistaisi kaikkia, kun listaaman ryhtyisiä, tässäkin oli vain auki kirjoitettuna osa. Mikä on sinällään tosi karua, että päälle parikymppisenä on eriasteisia ahdistavia ja epämiellyttäviä seksuaalissävytteisiä kohtaamisia sen verran, ettei saa edes helposti listattua niitä.

    Karua tuollainen lääkärin valtuuksien väärikäyttäminen. Näitä tapauksiahan on noussut julkisuuteen rintojen kourimisten yms. myötä, mutta näiden uutisten kohdalla pistää miettimään, kuinka paljon vastaavaa käytöstä jää ilmoittamatta…

 16. Tosi hyvä kirjoitus! On kyllä ihan huipputärkeää, että seksuaalisesta ahdistelusta puhutaan, eikä vaieta. Vaikeneminen kun tuo koko asiaan sellaisen ”no en mä tiedä kuuluisiko tästä välittää/valittaa” -leiman. 

  Siis apua millaisiin tyyppeihin oot törmännyt! 😮 Ainut ”onneksi” -asia tässä taitaa olla juuri se, että esim tuohon masturboivaan mieheen törmäsit vasta aikuisiällä. Nuorelle tytölle olisi voinut jäädä aikamoiset traumat. Vitsi mitkä tuuletukset puolestasi tuosta sateenvarjopuolustautumisesta!! 🙂

  Minä kehityin myös aika varhain, ja sain kuulla nuorena tyttönä paljon todella epämiellyttäviä kommentteja juuri vanhemmilta miehiltä. Vaikken rintava olekaan, niin takapuoleeni katsoi monet reippaasti vanhemmat miehet oikeudekseen napata kiinni missä milloinkin. Se tuntui ahdistavalta ja kiusalliselta, kun olo oli vielä ihan kuin lapsella mutta miehet suhtautuivat jotenkin ällöseksuaalisesti. Enää törkeyksiä ei satele, ja mietin, että onko juttu juuri niin että miehet tahallaan valitsevat häirinnän uhreikseen nuoria tyttöjä, jotka hämmennykseltään eivät osaa ”antaa takaisin”. 

  Tai no onhan noita baareissa pyllyynliimautujia a tietysti varmaan ikuisesti ja kaikkialla. ”Hei ei kannata välittää, se nyt oli ihan kännissä” tuntuu olevan niin moneen asiaan tosi hyvä puolustelu. Siis whaat, ovatko mies raukat jotenkin täysin itseään kontroloimattomassa ja näin ollen anteeksiannettavassa tilassa kännin varjolla?

  Omalla kohdallani ahdistavin tilanne taisi tapahtua joskus 18-vuotiaana Maltalla, kun aivan tuntematon mies suuteli minua väkisin baarin tungoksessa. Kaverini taisivat lyödä miestä ennen minua! 

  Hihih minulla on eräs hyvin kaunis ja muodokas ystävä, jonka kanssa vuosia sitten kävelimme kadulla (ystäväni taisi olla 16-17 vuotias) ja ohi ajava miesporukka kuolasi häntä pää kääntyneenä niin kauan, että ajoivat autonsa päin tolppaa!! :DD

 17. Aikamoisia kokemuksia muillakin! Voin sanoa, että Etelä-Euroopan diskoissa ei kannata vaalean naisen olla yksin liikkeellä. Siinä ei paljon ihmisarvoa tunneta… No ehkä ne on kulttuurieroja.

 18. Rosanna: Hei nyt olen onnellinen, että selkäni jatkuu suoraan jalkoina ilman mainittavaa peppua!
  Hyvä että väkisinkarieksensiirtäjä sai säpäköiltä kavereilta välitöntä palautekesustelua.
  Ja miesporukkakin tolpalta.

  Vierailija: Ehken lähde edes kokeilemaan…

 19. Todella upea teksti, kiitokset siitä!

  Kun kaikkien muiden kokemuksia lukee, ei ne omat enää miltään tunnukaan. Lukion aikana kuljin paljon bussilla ja usein vanhemmat miehet istuutuivat siihen viereiselle penkille siirtyen lähemmäs sitä mukaa, kun itse siirryin kohti ikkunaa, istuen lopulta puoliksi penkilläni. Kesätöissä sain kauppaan myös vakiopulsun, Jorma n. 50v, joka tuli lähes päivittäin asioimaan kassalleni jääden siihen rupattelemaan. Ei auttanut, vaikka kehittelin itselleni miesystävän, josta selitin ummet ja lammet, uskoi silti koko kesän, että kirjoitusteni jälkeen olemme menossa ulos syömään ”eikä tälle pojalle sitten kerrota mitään”. Töissä sain olla ihan omissa vaatteissa, joten kesän takia paljon toppeja jne. mutta pian aloin kantaa hupparia mukana, jonka puin päälle kyseisen asiakkaan ilmestyessä näkyviin. Oli aina käynnin jälkeen likainen olo. Toinen vakioasiakas oli sinällään mukava, mutta tämän eräällä kerralla mukanaan tuoma kaveri sitten ahdisti pusuja pyytäessään ja ehdotellessaan, että tulisin heidän kanssaan juomaan töiden jälkeen, heilläkin siis ikää +50 ja itse alaikäinen.

  Nykyisessä työpaikassa tulee öisin juopuneita asiakkaita baarien suljettua, jotka sitten pyytelevät numeroa taikka tekevät ehdotuksia, mutta jotenkin nämä on aina helpompi ohittaa. Useimmille riittää ”olen avoliitossa” lausuma, mutta toiset sitten jäävätkin jankkaamaan. Mutta kun paikalla on aina muita työntekijöitä, sekä vartija, ja tilanteet menevät niin nopeasti ohi, on ne helpompi sivuuttaa ja jättää omaan arvoonsa.

 20. Shadou: Tuollainen pitkään jatkuva työpaikalla tapahtuva ahdistelu on tavallaan vielä kuormittavampaa kuin hetkellinen yksityiselämän tilanne. Samalla tavoin ei voi reagoida, koska asiakasta ei saisi verisesti loukatakaan eikä tilannetta pääse pakoon.

  Onneksi uudessa työpaikassasi tilanteet eivät ole enää samalla tavoin toistuvia!

 21. Valikoima mieleen muistuvista:

  Ala-asteella miesopettaja halasi ja puristi samalla rinnasta. Muutama luokan poika näki tämän ja kuittaili jälkikäteen. Hävetti, enkä puhunut asiasta kenellekään.

  Yläasteella tuli paljon kommentteja ja kourintaa kouluaikana. Kukaan opettaja ei puuttunut asiaan, vaikka välillä jutut tapahtuivat ihan näkyvillä.

  Ehkä korkeintaan 15-vuotiaana olin jouluaattona enon luona. Jossain vaiheessa iltaa naapuripariskunta tuli käymään. Jäin jossain vaiheessa iltaa hetkeksi olohuoneeseen kahdestaan naapurin miehen kanssa. Hän laittoi kätensä reidelleni ja hivutti hameen alle. Työnsin käden pois ja mies haukkui minua huoraksi. Hävetti, enkä kertonut kenellekään.

  Lukemattomia ehdotuksia, mukaan liimaantumisia ja ohimennen kourimisia, kun olin alaikäinen (ja mun naamalla näytin ihan supernuorelta).

  18-vuotiaana tuttu mies raiskasi. En kertonut kenellekään, kun ajattelin että pikkutytön sana vastaan hyvän perheenisän sanaa ei paljon paina.

  Lukuisia epämiellyttäviä ehdotuksia, huuteluita, koskettelua ja seuraan tuppautumista aikuisena. Jos kehtasi sanoa vastaan, haukuttiin huoraksi. Joskus, jos ravintolassa seuraan tuppautunut mies ei ole pyynnöistä huolimatta häipynyt, olemme pyytäneet henkilökuntaa avuksi. Yhdeksän kertaa kymmenestä vastaus on ollut luokkaa ”no eikös se ole vaan kiva kun saa huomiota”. Kiitos sille yhdelle kymmenestä, joka on ottanut tilanteen tosissaan.

  Tarjoilijana sain paljon törkeitä ehdotuksia. Yhden kerran asiakas kävi perseeseen käsiksi. Silloin onneksi järjestyksenvalvojat olivat paikalla ennen kuin ehdin edes itse reagoida. Asiakas poistettiin ravintolasta.

  Viime kesänä työkaveri firman bileissä pyysi tanssimaan. Kieltäydyin kohteliaasti, jolloin tyyppi tarttui kädestä ja alkoi raahata tanssilattialle. Pyristelin irti ja kieltäydyin jämäkästi. Hetken päästä, istuessani sohvalla ja kaivaessani jotain laukusta, tunsin käden silittelevän hiuksiani – sama mies. Nyt sanoin erittäin kipakasti ei ja siirsin hänen kätensä kauemmaksi. Vähän myöhemmin sama tyyppi istui viereeni ja kietoi käden vyötärölleni. Nyt irrottauduin jo melko väkivaltaisesti ja huusin. Koko aikana en saanut tukea keneltäkään, joka tilanteen näki.

  • Hurjia asioita on osunut kohdalle, paljon eriasteista sellaista, mitä kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan. Ja silti lähes jokainen nainen, jonka tiedän on kohdannut eriasteista ahdistelua, fyysisen koskemattomuuden loukkauksia, henkisesti painostavia tilanteita ja uhkaavia tilanteita, josko ei ihan raiskausta.

   Nostit esille tärkeän asian – kanssaihmisten vastuun tilanteissa, joissa seksuaalista ahdistelua/väkivaltaa tekevä taho ei syystä tai toisesta tajua, miten väärin toimii tai ei välitä siitä. Väliin pitää mennä ja täytyy puuttua, keskeyttää, tuomita ja auttaa. Sen kun saisi useamman ymmärtämään, moni kun ummistaa silmänsä eikä tiedä, mitä tehdä. Usein ihan sanallisesti puuttuminenkin riittäisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *