Kuinka tehdä kevätsiivous vahingossa?

Toteat eräänä päivänä lopen uupuneena aviomiehellesi,
että tänä keväänä ei taida olla kevätsiivousta luvassa.
Mies sanoo, ettei haittaa yhtään.

Lisäät vielä, että kuiva-ainelaatikot pitää silti siivota, ettei tule jauhokuoriaisia ja saa samalla käytyä läpi,
onko laatikoissa jotain vanhaksi menneitä ruoka-aineita ja järkeistettyä ne jälleen.
Mies siivoaa kaksi kuiva-ainelaatikkoa iltapuhteenaan.

Aamulla mies kantaa jotain ja melkein kompastuu eteisen käytävällä pönöttävään mustaan Puppyyn.
Alkaa sanasota siitä, tuleeko kulkuväylille laittaa turhia tavaroita. Keskustelu asemoituu lähinnä argumentteihin ”Sinä nyt törmäät ovenkarmeihinkin, pitäisikö niitäkin leventää?” ja
Tuollaiset turhat tavarat voisi heittää alas parvekkeelta tai viedä vaikka lastenhuoneeseen minne ne kuuluvat.
Päästään tilanteeseen, jossa toteat että juu, sinne se on menossa, heti kun olet purkanut pinnasängyn varastoonvientikuntoon, kuten lupasit viikko sitten.

Mies purkaa sängyn ja raahaa sen varastoon. Puppy muuttaa lastenhuoneeseen, joka täytyy tietenkin imuroida, nyt kun sen mahtuu viimein tekemään kunnolla. Pinnasängyssä olleet liinavaatteet täytyy pestä petauspatjaa myöten ennen kuin ne voi viedä varastoon. Mies palaa kellarikomerosta ja toteaa järjestelleensä sitä saadakseen sängyn mahtumaan ja toteaa häkissä olleen melkoisesti roinaa. Laitat pyykinpesukoneen pyörimään
ja lähdet selvittämään varaston tilaa vauvan kanssa.

Kellarissa toteat, että kaikille joulutekstiileille ei ole enää tilaa
ja raahaat ylimääräiset tekstiilit, koristeet ja liian pienet vaatteesi taloyhtiön kierrätyshuoneeseen.
Samalla varastoon ostetut lasten ulkoiluvaatteet löytävät omat paikkansa ja aina kokoon 140 asti ulottuvat lastenvaatevarastot lajitellaan toimestasi järkevämmin vain muutaman koon kattaviin erillisiin laatikoihin yhden tursuilevan varastolaatikon sijaan. Kellarikomero lakaistaan ja jätesäkillinen rikkoutuneita kenkiä, peruuttamattomasti sotkeutuneita mattoja ja muuta kierrätettäväksi kelpaamatonta roinaa kannetaan jätekatokseen. Mies naputtelee työhommia kotona ja ihmettelee, miksi asunnossa on niin hiljaista.

Palaat hikisenä, mutta voitonriemuisena ylös ja ilmoitat kellarissa olevan tilaa vielä vaikka mille.
Sinulla on siis hyvä tilaisuus käydä liian pienten kestovaippojen, tarpeettomiksi käyneiden tuttipullojen ja rättikasojen sekä pinnasängyn vaihtotekstiilien kimppuun, kantaa ne kellariin
ja täyttää niillä se yksi tyhjäksi jäänyt laatikko.

Tämän kehityksen seurauksena eteisen senkki ja apukaappi on järjesteltävä uudelleen,
heitettävä lisää tavaroita (lähinnä vanhoja laskuja) pois sekä putsattava sekä senkki että kaappi.
Myös makuuhuoneen tekstiilikorit täytyy järjestää ja viikata uudelleen, luonnollisesti.

Koska vierashuoneen kaappiin on tullut muun muassa vanhojen vaippojen lähdettyä tilaa, on sitä järjesteltävä uudestaan ja siirrettävä makuuhuoneen kaapista vierashuoneeseen kuuluvat liinavaatteet oikean huoneen kaappiin. Kasaat eteiseen lisää tavaraa vietäväksi kierrätykseen.
Toteat, että säilytysnurkka täytyy imuroida huolella seuraavassa viikkosiivouksessa,
sillä aivastelet ja ääni on painuksissa kaikesta pölystä.

Innostut raahaamaan makuuhuoneen kaapista äitiysvaatepussin kellariin ja löydät siihen eksyneen koon 50 vauvan bodyn, jonka pienuutta ihmetellään yhteistoimin. Urakkasi paisuu paisumistaan: Vauvan käyttövaatteet viikataan uudelleen ja liian pienet sukat viedään äitiysvaatteiden pussissa kellariin. Myös muutama lakanasetti lähtee liitoon. Lastenhuoneen tyynyjen järjestys täytyy laittaa uusiksi, kun kerran hommaan ollaan ryhdytty.
Muutama taulunkin saat tohinassa seinälle asti.

Asunnon siistiytyessä sohvan ja sängyn koristetyynyistä moni alkaa näyttää nuhjuisilta
ja pyykinpesukone hurisee ja kolisee yhä kiihtyvällä tahdilla. Väsähdät, tirautat muutaman kyyneleen ja päätät, että nyt saa luvan riittää tältä erää. Seuraavana päivänä pikaimuroit, peset vessaa ja pyyhkit pintalikaa ja pölyä kaikista tarpeellisista paikoista kuten keittiön alakaappien sokkeleista. Hih.

Onko ihan normaalia tempautua tällaiseen
kaksi päivää kestävään siivous- ja järjestelyurakkaan ikään kuin epähuomiossa? 

Oli miten oli, kymmenisen tuntia siihen meni, mutta kyllä kannatti.

PS.
Vauvan suosikkileluja ovat viime aikoina olleet rikkaimuri, kylpyhuoneen kuivauslasta,
harja ja rikkakihveli, suihkepullo ja pölyrätti. Pitäisikö huolestua vai innostua?

 

12 kommenttia artikkeliin “Kuinka tehdä kevätsiivous vahingossa?

 1. Mulle käy tuota koko ajan. Yksi asia johtaa toiseen. Eilen aamulla pesin vahingossa uunin, vaikka olin vain pyyhkimässä pölyjä sen alta, jonne taas päädyin, koska murustelin kookoshiutaleita vahingossa lattialle uunin eteen jajaja… Mut mä nyt siivoankin koko ajan muutenkin. Tänä aamuna laitoin tukkaa letille, huomasin, että onpas lattialla hiuksia, hain imurin, imuroin kylppärin, imuroin yläkerran tasanteen, työhuoneen, vierashuoneen, järjestelin työpöydän jne… ja sitten mä ihmettelen, että mihin tämä kaikki aika oikein katoaa, vaikka lorvin kotona kaikki päivät?

 2. Vahingossa siivous on ihan parasta, kaikkein kettumaisinta on suunnitella et mitä kaikkea sitä pitääkään tehdä. Spontaani siivous kunniaan, sillon pitää tehä kun on fiilistä.

  Mäkin reippailin tänään ja viikkasin kaksi koneellista pyykkiä pois, pesin koneellisen vaippoja, tiskasin keittiön lavuaarista paistinpannut ym. (mitkä tiskataan aina kerralla tai suoraan käyttöön), kävin pieniä vaippoja läpi tätä varten, hakkasin etuoven edestä sulanutta sohjojäätikköä pois, vein roskat, kävin kaupassa ja tein ruokaa sekä täksi päiväksi että moneksi seuraavaksi (pitäis vielä ottaa nuo kiusaukset uunista pois). Aamulla ajattelin, etten tee mitään. Paitsi pese ne vaippapyykit.

  Ja eilen hinkkasin koiran kuononjälkiä pois kylppärin ovesta. En käsitä, miten ne saa oikeesti nokallansa sotkettua välioven, mutta sitä se on, ne kun kuonolla tökkii auki kaikki ovet mitkä ei oo kiinnikiinni.

 3. Vau, kellarikomeron vahingossa siivoaminen on jo melkoinen saavutus! 

  Mutta muuten vahingossa siivoaminen on tuttu juttu ja erittäin tehokas tapa siivota. Yksi asia johtaa toiseen jne. Harmi vain, kun mieheni ei voi tehdä siivoukseen tai kodinhoitoon liittyviä asioita hetken mielijohteesta. Siivouspäivät pitää sopia etukäteen, jotta hän voi rauhassa orientoitua tulevaan koitokseen. Huoh.

   

 4.  

  A. Sinivaara:
  Siivoamisessa on kyllä akuutti lumipalloefektin vaara.
  Ja aikaa saa kulumaan ihan niin paljon kuin suostuu käyttämään. Kun meillä siivoaa pääasiassa yksi ihminen ja kaksi ihmistä ja kolme eläintä sotkee nurkkia samanaikaisesti, ei loppua näy…

  Amma: Meillä on epämääräistä klähmää kanssa ovien alaosat täynnä, mutta nykyään en tiedä, ovatko ne vauvan vai koiran aikaansaannoksia, jos sillä nyt on mitään väliä. Ja noista lumi- ja jäähommista sen verran, että olen niin onnellinen, että asutaan tässäm vaiheessa kerrostalossa. 😀

   

  HelloAochi: M on nukkunut nyt parisen viikkoa ns. aikuisten sängyssä eli vierashuoneen kerrossängyn alapedissä. Minulla ei kestänyt selkä sitä tuntikausien nukutusrumbaa pinnasängyn äärellä kaksinkerroin roikkuen.   Nyt on paljon helpompaa istua lattialla ja silitellä vauvaa. Ja M:kin on nukkunut ehkä vähän rauhallisemmin, kun ei ole päässyt nousemaan unissaan pinnoja vasten seisomaan eikä ole sotkeutunut pinnoihin/pinnansuojuksiin unissaan pyöriessään.  

  Suklaamuffinsi: Meidän taloyhtiön askarteluhuoneessa (nikkarointia tms. projekteja varten varattu tila) on iso pöytä, jolle voi viedä lehtiä, vaatteita, astioita tms. ja joku joka kokee tarvitsevansa niitä, saa viedä mennessään. Kaikki mitä olen sinne tähän mennessä kipannut, on kelvannut. Olenpa itsekin ottanut sieltä ainakin yhden kukkaruukun ja avaamattoman suklaarasian.
  Mm. Piristi päivän saada yllätyssuklaata.  

  Adiina: Meilläkin varsinaiset siivouspäivät pitää kyllä sopia, muuten mies ei osaa orientoitua, erikseen tuollaiset harvinaiset raivosiivoukset, jotka alkavat siitä, että molempia alkaa nyppiä jokin asia oikein urakalla…  

 5. Milloinkohan vastaava inspis iskee muhunkin? Toivottavasti pian. Miten onnistut tekemään noin paljon kaikkea pikkuapulaisen kanssa? Mulla ainakin on vaikeaa saada mitään kunnolla tehtyä lapsen kanssa, jos on joku sellainen homma tai paikka missä ei saa koskea ihan joka juttuun ihan koko ajan… Mä tartteisin sellaisen ison roskalavan, ja siihen viereen sellaisen ”saa ottaa”-lavan. Ja jonku joka veis ne sitten pois. Ja neljä päivää aikaa. 😀

  Mut joo, siivousinspiraatio on parasta, ja usein erittäin tehokasta!

 6. Minä yks päivä huomaamattani siivosin eteisen, parin päivän päästä pysähdyin ihmettelemään, että miten meidän eteinen on nuin siisti.
  Kesti vähän aikaa, että tajusin itse siivonneeni siellä 😀 Kun siis, enhän mä ollut kuin vain vienyt Millan pieniä vaatteita pois ja isoja laittanut kaappiin. Samalla järjestänyt pipot ja lapaset koreihin.

 7. Iksu: M:n kohdalla avainsanana olivat iiiiihanat siivousvälineet. Kellarikäytävää oli kiva lakaista taloyhtiön harjalla ja kotona sai poikkeuksellisesti tutkiskella isoa imuria. Kolmesta neljään tuntiin riitti hauskaa niiden parissa kahtena päivänä ja sitten laitoin M:n päiväunille autokoppaan, että sain tätä kannettua mukanani nukkuvana kerroksesta ja huoneesta toiseen. Myös kantoreppu oli kova sana.

  On jotenkin leimallista viime ajoille että olen sanonut, että nyt ei kyllä pysty/jaksa ja sitten jostain iskeekin hirveä hinku tehdä ja sen jälkeen on ihan puhki; Mun ei myöskään pitänyt pahemmin laittaa joulua menneenä jouluna, mutta hups…

  M-M: Hihih, oon meinannut aika monta kertaa mennä levittämään pyykkejä vain huomatakseni jo levittäneeni ne. Toivon että tämä on tilapäistä äitipäisyyttä eikä pysyvää horeilliutta.

   

 8. Kuulostaa niin tutulta! 😀 Mutta usein se ainakin itellä tapahtuu samalla hetkellä, kun olisi pitänyt tehdä jotain muuta. Esimerkiksi on menossa ottamaan pyykkejä koneesta, kun huomaa jonkun unohtuneen tavaran siinä matkalla. Sitten vie tavaran paikalleen kirjahyllyyn ja huomaa kuinka pölyinen se onkaan. Sitten alkaa hillitön pölyjen pyyhintä, joka johtaa seuraavaan ja seuraavaan… Ja sitten koko kämpän siivottuaan rupeaa miettimään, että mitähän mun pitikään tehdä. Ainiin ne pyykit!

  Oon kyllä vahvasti sitä mieltä, että tuo edellinen tapahtumaketju ja tämä sinunkin tarina voi tapahtua vain meille naisille 😉 Miehet on siitä niin ihanan ”yksinkertaisia”, että kun niiden pitää mennä ottamaan ne pyykit koneesta, niin ne tosiaan tekee sen, eikä niitä harhauta mitkään unohtuneet tavarat ja pölypallot siinä matkalla 🙂

  Mutta loistavaa kun sait kevätsiivouksen tehtyä! Varmasti ”kevyempi” fiilis 🙂

 9. Eilen yhdessä pikkuneidin kanssa imuroitiin. Imurista riitti hupia yhden huoneen verran, ja sitten neiti hävisi näköpiiristä. Seuraava näköhavainto oli kun neiti on lappanut puolet kissanhiekkalaatikon sisällöstä kokkareineen päivineen lattialle ja syliinsä. Eli siistimpää olis ollu ilman siivoamista 😀

 10. Eee: Sama operaation laajeneminen pätee varmaan kaikkeen remontista kauneusleikkauksiin.
  Ehkä miehilläkin remonttihommissa tai jossain kilpavarustelujutuissa lähtee mopo käsistä?

  Iksu: Tuota vielä totaalisempaa tuhoamisikää innolla odottaen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *