Kieroni Hormukka

Lupasin taannoin ehkäisyasioita ruodittuani palata kertomaan kokemuksia hormonikierukan kanssa elämisestä. Kun raporttia ehdittiin peräti kaipaamaan, päätin ryhdistäytyä ja rykäistä sen kasaan. 
Kierukka on siis ollut nyt käytössä noin puolisen vuotta.

Alussa niukkaa tiputteluvuotoa oli muutaman viikon. Sen jälkeen minulla on ollut yhdet niin ikään lyhyet ja niukat kuukautiset. (En tiedä, kuinka paljon vaikutusta edelleen jatkuvalla imetyksellä on kuukautisiin.)

Ihoni on ollut vähän huonossa kunnossa. Kun puoleentoista vuoteen mahtuivat yhdistelmäehkäisypillerit, raskaus, minipillerit, imetys ja vielä hormonikierukka siihen päälle, ei liene ihme jos ihoon(kin) vaikuttavat hormonit ovat kohtuullisen sekaisin. Apteekista hankitut, kunnolliset pesu- ja kuorinta-aineet ovat rauhoittaneet ihon tilanteen aika hyvin. Kasvoissa ja hiusrajassa on nyt siellä täällä finnejä, selässä ja dekolteella yksittäisiä isoja patteja. Isot finninkuvatukset palasivat kuvioihin muuten jo raskausaikana. (Viimeksi niitä oli teini-iässä.) 

Myös hiukset rasvottuvat hieman aiempaa nopeammin. Entisen kerran viikossa-pesuvälin sijaan tukka täytyy pestä kahdesti viikossa. Mikä huutava vääryys! Sen sijaan en koe kierukalla olleen mitään vaikutusta painonhallintaan, libidoon tai päänsärkytaipumukseeni.

Mielialanvaihteluita on ollut vähemmän kuin e-pillereiden aikana. Välillä on päiviä joina ärsyttää tavallisesta poikkeavasti ja vatsan sekä selän aluetta juilii ikään kuin kuukautiset olisivat alkamassa. Mutta sitten olotilat häviävät yhtä pian kuin ovat tulleetkin. Epäselväksi on jäänyt, johtuvatko keskivartalon jyränallejäämistuntemukset hormoneista vaiko urheillessa aktivoituneista mysteerilihaksista. (Jotka tunnistaa siitä että niitä ei näe, mutta ajoittain ne tuntee.)

Kierukka on ollut muutoin mitä helpoin ja mukavin ehkäisyn muoto, mutta noin neljän ensimmäisen kuukauden aikana esiintyi ajoittaisia, epämiellyttäviä muttei sietämättömiä tärinäkipuja; Jos alavatsan alue taittui tai tärisi liikkuessa, kipu ilmaantui usein. Kierukan sijainnin osalta kaikki oli kunnossa, mikä varmistettiin ultralla ja kivutkin katosivat vähitellen itsestään.

Jos jostain on valitettavaa niin siitä, miten hankalaa oli saada aikaa lääkärille saati sitten ultraan. Oireita vähäteltiin ja annettiin ymmärtää, ettei kuukautiskipujen takia kannattaisi juosta lääkärissä. Hienoa että joku muu tietää, mitkä tuntemukseni ovat kuukautiskipuja ja mitkä tavallisesta poikkeavia kipuja. Mielestäni on arveluttavaa, että kierukka kyllä asennetaan julkisella puolella oikein mielellään, mutta mahdollista jälkihoitoa tai -tutkimuksia ei haluttaisi tehdä, vaikka kierukasta voi todistettavasti seurata vakaviakin haittoja.
(Tosin juttu koskaa sitä, miten jenkkilässä on haastettu lääkefirma oikeuteen, mutta siitä saa kuvan ikävistä sivuvaikutuksista, joita kierukalla voi olla.)

Kuva

22 kommenttia artikkeliin “Kieroni Hormukka

 1. huh, ihan puistattaa koko kierukka-aihe. minulla oli aluksi hormonikierukka, ei oikein sopinut. se vaihdettiin kuparikierukkaan ja ekat reilu 6kk oli ihan ok, pienoista tiputtelua jne.. mutta sitten alkoi hurjat kuukautiskivut, yhdyntäkivut, tärinäkivut, kohtutulehdukset, endot, monet sairaalakäynnit ja päivystysreissut ja mitä vielä.

  ja loppujen lopuksi melkein kaikki lääkärit vähättelivät ongelmia ja totesivat endometrioosin, jota kierukka oli ilmeisesti pahentanut ja antoivat pillerireseptin. koko homma oli niin huonosti hoidettu, että ihan itketti. ja se miten lääkärien ja gynekologien asenne oli jotenkin niin ”deal with it”..

  tästä tuli nyt niin sekava teksti, mutta vieläkin ahdistaa koko ajatus tästä viime vuotisesta tapahtumasarjasta, jota selviteltiin ja josta kärsittiin n. 8kk.

  en voisi omien kokemusten perusteella ikinä suositella kierukoita kenellekään.

  toivottavasti sinulla ei tule mitään suurempia komplikaatioita.

 2. Kiitos tästä, täällä odotellaan sitä asennusajankohtaa. Puskee muuten näppyä naamaan aivan kiitettävällä tahdilla, vaikkei ole tällä hetkellä mitään ehkäisyä minipillereiden loputtua.

  Hieman hirvittää, kun yhdellä tuttavalla todettiin kohdunkaulansyöpään viittaavia solumuutoksia ihan justiin, mutta lääkärin kanssa kävin keskustelua aiheesta ja hieman onneksi hälvensi epäluuloja. Plus että mä oon saanu sen HPV-rokotteen, minkä osaltaan pitäisi estää jonkin verran noita solumuutoksia.

 3. Kiitos kokemuksen jakamisesta, saanen kertoa toisenlaisenkin?

  Minulle laitettiin hormonikierukka vuosi sitten toukokuussa. Itse laittaminen oli vain hieman epämiellyttävä kokemus, näin vuoden jälkeen ajateltuna se oli oikeastaan hauskinta koko hommassa. Minulla on ollut nyt kokonaisen vuoden ajan vuotoa. Ja siihen päälle sitten runsaat kuukautiset vähän miten milloinkin, kahdesta kolmeen viikon välein. Lisäksi ennen niin niukat ja kivuttomat kuukautiseni muuttuivat kivuliaiksi. Molemmin puolin alavatsaa pistää ja nipistää ennen menkkoja, niiden ajan ja jälkeen (tällä nykyisellä kierrolla siis käytännössä koko ajan). Lisäksi on ”supistuksia”, kohtu kramppaa ja vatsaa kiristää. Koska hormonikierukan kanssa ei suositella käytettäväksi sellaisia kuukautissuojia, jotka asetetaan emättimeen (tamponit, kuukupit), olen rahissut nyt vuoden verran siteet tai suojat pöksyissä. Ne puolestaan aiheuttavat hyvänlaista tulehdusta, kuten arvata saattaa.

  Saman tyyppisiä kokemuksia kierukan ”jatkohoidosta” on minullakin. Kolmen kuukautta kierukan asettamisen jälkeen soitin kysyäkseni neuvoja. Vastaus oli jotakuinkin sen tyyppinen, että kaikki kunnossa, keho totuttelee. Puolen vuoden jälkeen sain ajan gynekologille, joka tsekkasi ultralla ja sanoi että kaikki kunnossa, kierukka paikoillaan ja paikat siistit. Sanoi, että vuosikin voi mennä ennen kuin välivuodot lakkaavat. VUOSI!

  Lienee sanomattakin selvää, että nk. avioelämämme on tyrehtynyt lähes olemattomiin. Ei tee mieli edes ajatella seksiä, kun rööri vuotaa koko ajan ja alavatsa kramppaa. Ihoni on aika kehnossa kunnossa. Puolisoni sanoo minun olevan kireä ja lyhytpinnainen verrattuna aikaan ennen kierukkaa.

  Tämä oli jotenkin aavistettavissa, sillä hormonaalinen ehkäisy ei ole koskaan toiminut minulla. Se saa mielialat heittelemään laidasta toiseen, ihon kukkimaan ja alapään tulvimaan ikuisen kevään malliin. Lisäksi esikoinen sai alkunsa puolen vuoden pillereiden käytön päätteeksi.

  Jos jotain positiivista, niin en ole raskautunut tämän vuoden aikana, kiitos kierukalle siitä. Poisto on varattu vajaan viikon päähän. Aion pitää taukoa nyt hormonaalisesta ehkäisystä, mitä muuten suositellaankin tehtävän. Hormonivalmisteita saisi käyttää max. 5 vuotta putkeen. Vaan arvatkaa puhutaanko siitä koskaan lääkärien vastaanotolla. ”Valmisteet ovat täysin turvallisia yada-yada-yada…”, ehkäisymarkkinat ovat isoa bisnestä.

  Silläkin uhalla, että pamahdan paksuksi tahtomattamme, niin alamme räpsytellä kumien kanssa. Niitä käytettäessä en ole koskaan tullut raskaaksi. Knock on wood.

  Sananen niille, jotka miettivät kierukkaa: vaatikaa seurantaa ja kuunnelkaa kehoanne. Kukaan muu ei tunne teitä paremmin kuin te itse.

 4. Näistä on aina ”mukava” lukea, vaikka itse kuulunkin siihen ryhmään, jolle ei käy mikään hormonaalinen ehkäisy ja no kuparikierukkaa en kyllä ottaisi, vaikka suostuisivat sen asentamaan synnyttämättömälle tietyissä tapauksissa….

  Ihmettelen suuresti vähättelyä noista kuukautiskivuista. Itselläni ne pahimmallaan ovat estäneet työntekoa. Nuorempana se oli sairasloman paikka 2-3 pahinta päivää. Nyt 35-vuotiaana kivut ovat alkaneet vihdoin itsestään hieman helpottamaan, mutta sekin vaatii hieman ennakointia. Särkylääkkeitä on alettava napsimaan jo 2-3 päivää ennen kuukautisten alkamista, muuten niistä ei ole mitään hyötyä. Välillä taas saattaa mennä yksi jakso ilman mitään kipuja.

  Itselleni kuukautiset ovat aina olleet tuskan aihe, kivuliaat ja todella runsaat. Pahimpina päivinä ei uskalla edes lähikauppaan lähteä, ettei tapahdu noloja tilanteita. Yöllä herään alitajuisesti siihen, että nyt on mentävä vessaan. Tällä alitajuisella toiminnalla olen ehkäissyt lakanapyykkiä jo kohta 20 vuotta. 😀

  Mitään syytä minulta ei ole ikinä löydetty hankaliin kuukautisiini. Pillereitä useat gynet on vuosien saatossa tuputtaneet, mutta niistä kyllä kieltäydyn hyvin päättäväisesti. Mieluummin kivut kuin henki. Ottaa ihan päähän kuinka höveliäästi noita pillereitä ollaan antamassa. Sitten, kun alkaa kertomaan enemmän taustoistaan niin alkaa olla lääkärikin sitä mieltä, että ei ne pillerit olekaan hyvä vaihtoehto.

  Kivuista sen verran, että ystäväni kipuihin verrattuna omat kivutkaan eivät taida olla mitään. Häntähän on viety niiden takia joskus ambulanssilla sairaalaankin. Kerran ei päässyt itse edes suihkusta pois, kun oli yksin kotona. Sai raahauduttua puhelimen luo ja soittamaan miehensä hätiin kesken työpäivän. Samainen ystävä meni aikoinaan synnyttämään ensimmäistä lastaan, niin oli hämmästynyt, että ne supistukset eivät olleet hänen kuukautiskipujaan pahempia. 😮

 5. Piti vielä lisätä, että yksi hyvä puoli tässä hormoonittomassa elämässäni on ollut. Yhtäkään hiivatulehdusta en ole koskaan sairastanut. 😀

 6. inkkudaa: Se ettei jokin ehkäisymuoto sovi omalle kropalle ja seurauksista saa kärsiä, on riittävän ikävää ilman vähättelevää asennetta lääkäreiden ja gynekologejen taholta; Mielestäni terveydenhuoltohenkilökunnan pitäisi ottaa tosissaan, tukea ja pohtia vaihtoehtoja eikä jättää potilasta yksin sellaisen vaivan kanssa, joka voi olla kiusana koko loppuelämän ja vaikuttaa mm. lasten saamiseen jatkossa. 

  Toivotaan että kierukan aiheuttamat kipuilut olisivat omalta osaltani ohi. Minusta niin e-pillereiden kuin kierukoiden sekä kaikkien muidenkin hormonaalisten ehkäisymenetelmien mahdollisista haitoista puhutaan aivan liian vähän ja korostetaan vaivattomuutta, kuukautisten helpottumista jne., vaikka todellisuus on monilla täysin toinen!

  Amma: Tuon HPV-rokotteen haluaisin itsekin ottaa.
  Mielenkiinnolla odotan, milloin tämä oma uusi murrosikäni katoaa naamavärkistä…

  T-rex: Kaikki kokemukset ovat enemmän kuin tervetulleita!
  Huh huh, vuosi enemmän tai vähemmän vuotoa: Syö varmasti naista ja käy kuormittavaksi. En usko että kukaan haluaa vuotaa vuotta, mutta eihän se alan asiantuntijoita kiinnosta, kun ongelma ei ole heidän kehossaan tai makuuhuoneessaan.

  Hormonaalinen ehkäisy sopii ihmisille tosi eri tavalla. Joillekin se on kuin mainoksista: Ihon kunto paranee, kuukautiset helpottuvat ja/tai harvenevat jne. Toisilla mieliala heittelee rajusti, iho menee huonoon kuntoon, turvottaa, sattuu, tulee päänsärkykohtauksia.

  Pääasia lienee, että itse huomaa, etteivät hormonaaliset ehkäisymuodot yksinkertaisesti sovi omalle kropalle. Jos epäilee, että näin on, tauko voisi olla erinomainen idea: Hetki kuulostella, miltä keho ja mieli tuntuvat ilman ylimääräisiä hormoneja. Erinomaisesti tiivistetty kelle tahansa kierukkaa harkitsevalle tuo oman kehon kuuntelu ja seurannasta kiinni pitäminen!

  Tsempit sinne ja toivotaan, että räpsyttely suojaa! 

  JonnaH.: Tiedän että monilla on hurjan kivuliaat kuukautiset, itselläni kenties hieman keskivertoa kivuliaammat olleet ennen pillereiden syömistä. Mielestäni niitä ei siis tulisi todellakaan vähätellä, mutta oman kehon tuntee yleensä sen verran hyvin että erottaa kuukautiskivut  ja -krampit muista kolotuksista tai esim. alkavasta vatsataudista.

  Pillereitä määrätään todella helposti, selvittämättä kovinkaan hanakasti, onko terveydellisiä syitä olla määräämättä pillereitä (aurallinen migreeni, tukostaipumukset jne.).

  (Itselläni on muuten ollut hiiva kerran rajun antibioottikuurin jälkeen, mutta muuten olen säästynyt siltä riesalta.)

  .

   

 7. Tuollainen ehkäisytietokone olisi ihan hieno juttu,
  mutta ottaen huomioon siittiöiden eliniän seksiä ei voisi harrastaa kovinkaan vapaasti.
  Kolmisen viikkoa kierrosta voisi harrastaa seksiä, mutta viikkoon ei, jos olen käsittänyt oikein?
  Eli palataan jälleen tilanteeseen, jossa olisi pakko käyttää kondomia, jos haluaisi harrastaa seksiä?

 8. Hei,

  Haluaisin korjata tuon T-Rexin väittämän siitä, että hormonaalista ehkäisyä ei saisi käyttää kuin korkeintaan 5 vuotta putkeen. Lääkärit eivät moisesta puhu ihan siistä syystä että se ei ole totta (ei esim. ”ilmaisten lounaiden” takia).

  Ylimääräiset tauot hormonaalisen ehkäisyn käytössä ovat nimenomaan haitaksi, sillä ne kasvattavat tukosriskiä ja sitä kautta lisäävät esimerkiksi keuhkoembolian vaaraa. Yhdistelmäehkäisyn aiheuttama tukosriskin lisääntyminen on korkeimmillaan juuri pillereiden/renkaan/laastarin aloituksen jälkeen. Asiasta on tehty runsaasti tieteellistä tutkimusta, ja lääkärit kyllä hoitavat potilaita tieteeseen, ei pullakahveihin perustuen.

 9. Elina-: Itse en tiedä, miten asia on hormonaalisen ehkäisyn pitkäaikaisen käytön suhteen. 
  Mutta minulle ei ole ainakaan koskaan sanottu, että taukoa pitäisi pitää. 

  Kun puhuin vastauskommentissani tauon pitämisestä, viittasin siihen, että JOS tuntuu siltä, että oma kroppa reagoi jotenkin todella huonosti hormonaaliseen ehkäisyyn, monet huomaavat hormonaalisen ehkäisyn vaikutukset esim. mielialaan, ruokahaluun, väsymykseen jne. vasta kun lopettavat pillerit syystä tai toisesta. Eli jos hormonaalisen ehkäisyn kanssa tuntuu että psyyke ja keho tökkii, ainut tapa selvittää, johtuuko se itselle sopimattomasta horm. ehkäisystä lienee pitää taukoa horm. ehkäisystä ja kokeilla miltä olo sitten tuntuu.

 10. Mulla on ollut hormonikierukka nyt aika tarkkaan 2 vuotta. Eka vuosi oli tiputtelua ihan niihin aikoihin kuin menkkojen olisi pitänyt tullakin, mutta tosiaan tiputtelua; kesto pikkuhousunsuojalla pärjäsi mainiosti! Viimeiseen vuoteen on tainnut viisi tippaa tulla, eikä suojia ole tarvinnut.

  14 vuoteen on mahtunut kaikki ehkäisykeinot, mikään ei sopinut. E-pillerit ja minipillerit teki hulluksi, -varsinkin esikoisen jälkeen minipillerit. Lensi jopa arabialaisia ensimmäistä kertaa. Minit vaihdettiin kuparikierukkaan. Tuloksena hirveät jatkuvat iskiaskivut ja raskaus. Pikkukakkosen syntymän jälkeen hormonikierukka, enkä ole ikinä ollut näin tyytyväinen! Pahaan akneen taipuva iho ei reagoi ehkäisyyn enää mitenkään, iho on paremmassa kunnossa kuin koskaan ehkäisyhistoriani aikana. Mieliala ja painokone ihan eri syistä riippuvia nykyään 😉 Libidoon paha sanoa yhtään mitään, kaksi leikki-ikäistä, vihreä tupa ja perunamaa ehkäpä suuremmat syylliset 😀

  Mulla ei siis ole mitään negatiivista sanottavaa 🙂

 11. phocahispida: En viitannutkaan sinun tekstiisi vaan nimenomaan tuohon T-rexin väittämään hormonaalisen ehkäisyn max. 5 vuoden yhtämittaisesta käyttöajasta, jota silloin tällöin aina kuulee. Olen kanssasi samaa mieltä, halusin vain korjata väärinkäsityksen.

  Ja ne tauot ovat tosiaan pillerimerkin vaihdon ohella ainut keino testata oireiden ja pillerien yhteyttä.

 12. Tuo vierailija olin siis minä. Lily näytti nimeni tuossa viestiä kirjoittaessa, mutta näemmä se ei tullut kuitenkaan itse viestiin.

 13. Hei, haluan jakaa pari omaakin kokemusta, hienoa että näistä asioista puhutaan!
  Olen kokeillut nyt aika monta yhdistelmäehkäisypillerimerkkiä ja renkaan, kaikki kuivattivat limakalvot pahasti ja taisi niillä haluihinkin olla vaikutusta. Olen muiden kanssa samaa mieltä siitä että niitä annetaan turhan huolimattomasti, mutta toisaalta ei oikein ole muitakaan hyviä vaihtoehtoja. Em. syystä ja kivuliaista kuukautisista johtuen minulle on nyt suositeltu hormonikierukkaa, mutta en jaksa siihen härdelliin ruveta, ja muutenkin on alkanut tuntua siltä etten enää halua sekoittaa kroppaa hormonivalmisteilla. Eli kondomeilla mennään..
  Mutta ennen kaikkea halusin kertoa noista kuukautiskivuista. Haittasivat normaalia elämää, ja jouduin lopulta ottamaan niin paljon särkylääkkeitä että mahaa poltteli, lisäksi koko vatsanseutu kramppaa. Normilääkäreiltä ei pillerireseptejä kummempaa apua saanut, niinpä hakeuduin erilaisten vaihtoehtohoitojen pariin. Yksi kerta akupainantaa (tmv) vähensi kivut murto-osaan, olin niin onnellinen! Kuulemma myös vyöhyketerapia auttaa. Ja huomautus, luonnontieteilijänä en suhtautunut näihin mitenkään varauksettomasti ;). Lisäksi olen nyt kiinnittänyt huomiota tiettyjen vitamiinien ja ravintoaineiden saantiin, vaikuttaa kuulemma hormonikiertoihin, saa nähdä auttaako se. Eli kannattaa hakea apua myös muista suunnista ja tosiaan kuunnella sitä omaa kroppaa!

 14. Poteitou, potaatou. Heterogeeninen tieteenlaji. Omaa kokemustani vasten olen mielelläni loppuelämäni ilman hormonidouppausta.

 15. Nyt kun aiheesta puhutaan niin kerron minäkin kokemukseni. Mulla on ollut kolmisen vuotta kuparikierukka, ja olen ollut todella tyytyväinen. Lääketieteellisestä syystä en voi käyttää hormonaalista ehkäisyä, ja niinpä mulle laitettiin kierukka 23-vuotiaana synnyttämättömänä naisena. Kävin ihan kunnallisella gynekologilla sen otattamassa, ja itse laittovaihe kyllä sattui. Gyne täällä kerrotuista kokemuksista poiketan käski käymään kolmen kuukauden päästä ultrassa tarkistuttamassa tilanteen oli oireita tai ei. Ultraan pääsin YTHS:n kautta ihan ilman pullikointia ja kaikki oli hyvin.

  Alkuun kierukka tuntui jonkin verran ja aiemmin todella niukat kuukautiseni runsastuivat. Nyt ne ovat pikku hiljaa taas muuttuneet niukemmiksi eikä mitään muita oireita ole ollut. Käsittääkseni kuukuppia muuten saa käyttää kierukan kanssa, sehän jää emättimen suulle eikä ylety sinne asti missä kierukan metallilangat ovat. Kuukuppia olen käyttänytkin.

  Usein hormonittomasta ehkäisystä puhuttaessa unohdetaan kuparikierukka täysin. Itse kyllä suosittelen kokeilemaan, saahan sen sitten pois jos se ei sovi. Aika hienoa on kun viiden vuoden ehkäisy hoituu satasella ja yhdellä gynekäynnillä. Sitä en kyllä ymmärrä miksei kuparikierukkaa suositella synnyttämättömille naisille, moni kuitenkin painii hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamien oireiden kanssa ja niihin ja varsinkin ei-toivotun raskauden riskiin verrattuna jonkin verran noussut tulehdusriski on ihan perusteltua ottaa.

 16. Vierailija: Minä en haluaisi käyttää hormonaalista ehkäisyä eikä mies kumeja. Kun lapsiluku on täynnä, mies saa hoitaa ehkäisyn, vaikka sitten sterilisaatiolla. Sitten olen oman osani tästä rumbasta hoitanut!

  Erilaiset helpotukset kuukautiskipuihin on hyvä laittaa kokeiluun, josko jokin auttaisi. Eri ihmisille eri jutut jeesivät. Yksi tuttu ui, toinen saunoo, kolmas joogaa, neljäs syö sikana särkylääkkeitä ilman mahaongelmia (ainakaan ilmeneviä) jne. Ja osa sanoo ravintoon huomion kiinnittämisellä ja erilaisilla vaihtoehtohoidoillakin saaneensa apuja. Kokeilemisen arvoisia juttuja tosiaan!

  OMGBBQ: Tosi kiva kuulla, että kuparikierukan sai noinkin helposti. (Hormonaalisen ehkäisyn lääk. tiet. selkeä sopimattomuus kenties auttoi asiaa). Muutama tuttu on sitä kysellyt, mutta erittäin nihkeästi sitä synnyttämättömille naisille annetaan ainakin täällä Keravalla. Ja hyvältä kuulostaa tuo automaattinen seuranta ultraten!

  Hormonikierukan jälkeen saatan harkita kuparikierukkaa vakavissani, jos sen jälkeen on vielä tarvetta ehkäisylle minun osaltani.

   

 17. Hei,
  pitääpä minunkin nyt tulla kantamaan korteni kekoon. Itse aloitin hormoniehkäisyn pari vuotta sitten, ja reilun kuukauden päästä toinen pohje kipeytyi ja turposi. Ultrassa sieltä löytyi laskimotukos ja minulta tutkimuksissa tukoksille altistava geenitekijä. Olin 3 päivää sairaalassa ja puoli vuotta verenohennuslääkityksellä (Marevan). Sairaalasta kysyivät, haluanko, että laittavat minut jonoon gynelle julkiselle puolelle, mutta koska olin löytänyt yksityiseltä hyvän, päätin mennä mieluummin samalle kuin ennenkin. Gyneni kanssa päädyimme siihen, että minun kannattaa kokeilla kuparikierukkaa, vaikka en olekaan synnyttänyt. Minulla kun on aina olleet aika helpot menkat, kohtuu lyhytkestoiset ja vähävuotoiset, eikä kovin kivuliaat.

  Sain gyneltä reseptin kierukan hankkimiseksi, mutta uutta aikaa sopivasti oman kierron kanssa ei häneltä löytynyt, joten päädyin menemään asettamaan sen toiselle gynelle. Tämä toinen gyne oli jyrkästi kuparikierukkaa vastaan, hänen mukaansa olisin voinut hyvin jatkaa vaikka sen hormoniehkäisyn käyttöä, koska minullahan oli se lääkitys estämään niitä tukoksia!!! Suostui kuitenkin sen kierukan asettamaan (hetken jo pelkäsin, ettei suostu, kun oli niin kovasti vastaan). Verenohennuslääkitys oli jo ennen kierukan laittoa tehnyt vuodostani runsaamman (tai ehkä se veri vaan ohenemisen takia jaksoi juosta siteeseen asti, eikä hyytynyt huulten väliin niin kuin yleensä). Minulle tuo kuparikierukka on sopinut todella hyvin, mahassa tuntuu välillä nipistelyä, jonka luulen aiheutuvan siitä (mutta toki voi olla myös normaalia menkkakipuilua). Ohennuslääkityksen loputtua on myös vuodon määrä palannut takaisin normaaliin, ei runsastunut niin kuin kuparikierukalla saattaa käydä.

  Tuo tukostaipumus aiheuttaa sen, että jos jossain välissä raskaudun (tarkoitus olisi poistattaa kierukka loppuvuodesta ja alkaa yrittää), niin raskauden suunnilleen puolivälistä lapsivuodeajan loppuun joudun piikittämään verenohennuslääkettä ns. napapiikeillä, jotten saisi uutta tukosta. Inhaa, mutta mieluummin piikitän, kun saan uuden tukoksen. Ja tässä taustassa on tietenkin se hyvä puoli, että nyt tuo taipumus on tiedossa ja tukoksen aiheutumista tiedetään ehkäistä jo etukäteen (riski saada tukos raskauden aikana on ymmärtääkseni huomattavasti suurempi kuin ehkäisystä).

  Tästä tuli nyt näköjään aika pitkä sepustus, pahoittelen. Mutta ehkä tästäkin kokemuksesta on hyötyä jollekin muullekin 🙂 Kuparikierukka siis sopii joillekin, mutta ei varmasti kaikille, mutta eipä sovi nuo hormonitkaan…

 18. Hei,

  Kiinnostava keskustelu. Minulle laitettiin noin kolme vuotta sitten hormonikierukka (Mirena) ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Halusin pois pillerikierteestä ja tulimme lääkärin kanssa siihen tulokseen, että kokeilemme kierukkaa. En ole synnyttänyt ja en ollut itse edes ajatellut ko. vaihtoehtoa.
  Negatiivinen asia koko asiassa oli laitto. (Synnyttäneet voivat nyt hymäillä 🙂 ) Laittoa seurasi kipeät 4 tuntia – etoi ja heikotti. Sen jälkeen olen tiputtanut kaksi päivää, erityisen niukasti, viikon sisällä laitosta. Kolme vuotta on mennyt ilman kuukautisia, kipuja, ei muutoksia ihossa (näitä odotin kauhulla), ei vaikutusta painoon, libidoon etc.

  Suosittelen! Ja laittokin helpottuu puudutuksella. En vain ymmärrä miksei lääkäri tarjonnut sitä heti :/ Tiedän nyt vaatia puudutuksen seuraavalla kerralla. Pisteenä iin päälle oli (eka) kierukan maksuttomuus Kallion terveysasemalla. Näinkin voi käydä!

 19. Kiitos molemmille vierailijoille kokemuksien jakamisesta!

  Todella hyvä, että ensimmäisen vierailijan tukostaipumus huomattiin ja se osataan ottaa jatkossa huomioon eikä se ilmennyt vaikka juurikin mahdollisen tulevan raskauden yhteydessä rajummin.

  Eli löytyy myös positiivisia kokemuksia sekä kupari- että hormonikierukasta!

  Kierukan laitosta piti muuten sanoa että itseäni se ei sattunut oikeastaan ollenkaan. Asetusta edeltänyt mittaus oli ainut joka kirpaisi. Ja synnytin kiireellisellä sektiolla eli se tuskin vaikutti operaation kivuliaisuuteen samoin kuin alatiesynnytys olisi tehnyt. 😉

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *