Peiliin katsomisen paikka eli sananen syyttelystä

Minulla on rasittava tapa reagoida pieleen menneisiin asioihin tai pettymyksiin vierittämällä syy tapahtuneesta jonkun muun niskoille. Harvemmin silloin, kun kyseessä on oma virheeni vaan nimenomaan silloin, kun tapahtunut tilanne tai asia on sellainen, ettei sitä voida välttämättä jäljittää yhtään kenenkään aikaansaannokseksi.

Useimmiten näistä mielivaltaisista ryöpytyksistä saa osansa mies, jolle ilmeisesti kehtaan kiukutella joskus vähäisemmistäkin asioista. Tiedän itsekin, että toimintani ei ole reilua tai fiksua, mutten osaa aina pitää suutani kiinni silloin kun pettymys korventaa sisuskaluja.

Olen tyytyväinen siihen, että mies pitää puolensa ja sanoo, että asia ei ole hänen vikansa eikä hänen tarvitse sietää syyttelyä. Tosin välillä asiaa auttaisi vielä enemmän se, että sanottaisiin rohkaiseva sana tai kaksi harmissaan tai pettymyksessään kieriskelevälle vaimolle ja todettaisiin, että paska juttu, mutta eipä tästä voi syyttää kuin korkeintaan karmaa, universumia tai jättiläiskilpikonnien vaelluksien muuttamia merivirtoja.

Nyt lapsi sitten tyhjentää ammeeseen pakatut mökkitavarat.” (Kun veit autoon ensin matkalaukussa olevat poissa ollessamme.)

Kannattiko viivytellä häämatkan varaamisessa? Nyt parhaimpia vaihtoehtoja hotellille ei enää ole saatavilla.” (Lentoyhtiön konkurssin takia vaihdettavalle kohteelle.)

Itseänikin ärsyttää, että lipasahdan niin helposti syyttelemään toista. Voisinhan aina olla hiljaa, koettaa ratkaista tilanteen tai tyytyä kohtalooni, joka on harvoin kenestäkään toisesta suoranaisesti riippuvainen. Täysin tyhjästä olen tuskin keksinyt purkaa ärtymystäni näin; Jostainhan tämäkin toimintamalli on opittu eikä esimerkkiä tarvitse etsiä kovin kaukaa.

Olisi mukava tietää, onko muilla vastaavia ärsyttäviä, pinttyneitä toimintamalleja, jotka ovat vahingollisia sekä itselle että muille. Ja oletteko päässeet niistä eroon tai ainakin saaneet pahan tapanne siinä määrin hallintaan, että lipsahdatte toimimaan ei toivotulla tavalla enää vain harvoin. Hyviä asiantuntija- ja miksei sunnuntaipsykologivinkkejäkin otetaan vastaan.

4 kommenttia artikkeliin “Peiliin katsomisen paikka eli sananen syyttelystä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *