Kävikö pahasti?

Lähdin innolla mukaan ideoimaan Rosannan blogitekstistä alkusysäyksensä saanutta Kävikö pahasti-kampanjaa. Tunsin asian heti omakseni, joten siitä kirjoittaminen vielä blogissakin tuntui mitä luontevimmalta tavalta viedä kampanjan ajamia ajatuksia eteenpäin.

Kampanja ja sen tueksi luotu sivusto saivat alkunsa ihmisten reaktioista eräänä arkisena päivänä, jona vanhus kaatui bussimatkalla. Miestä ei suinkaan autettu vaan kanssamatkustajat vain tuijottivat.

Blogikirjoituksen kommenttien kautta kävi ilmi, etteivät ihmisten väliinpitämättömät reaktiot toisten hätään, avuttomuuteen tai tukaliin tilanteisiin ole suinkaan harvinaisia. Kommentoijien tarinat rattaiden kanssa kaatuneesta äidistä, jonka lapsen voinnista ei edes kukaan ollut kiinnostunut ja vilkkaalla tiellä makaavasta, loukkaantuneesta moottoripyöräilijästä saivat Rosannan perustamaan sivuston.

Sivuston tarkoituksena on jakaa tarinoita eteenpäin, herättää keskustelua ja ajatuksia sekä saada ihmiset toimimaan tilanteissa joissa joku tarvitsee apua.

Kampanjan sanomana on välittää viestiä, että me avaamme ovet pyörätuolissa istuvalle tai rattaiden kanssa kulkevalle, autamme kaatuneen pystyyn ja keräämme tämän tavarat maasta, kysymme kävikö pahasti. Soitamme ambulanssin jos yhtään epäilemme jonkun sitä tarvitsevan, ja jäämme odottamaan että se löytää perille.


Tämän kampanjan tarkoituksena on levittää sitä ihmisyyttä, mikä jokaiselta kuuluisi tulla refleksinomaisesti selkärangasta tällaisissa tilanteissa. Käyttäydytään me niin, että meidän lapset eläisivät maailmassa, jossa bussin lattialle makaamaan jätetyt vanhukset olisivat täysin absurdi ajatus.

Lähde sinäkin mukaan!

2 kommenttia artikkeliin “Kävikö pahasti?

  1. Hyvä juttu. Mua ainakin ahdistaa kulkea julkisilla vaunujen kanssa, jos ei saakaan apua. Olen joskus teininä mennyt auttamaan hangessa maannutta miestä. Hän oli umpihumalassa, mutta saatoin hänet kotiinsa ja autoin pysymään pystyssä. Ajoin kerran motarilta ulos, ja muistan aina ne kaksi ihmistä jotka pysähtyivät hädissään tien sivuun ja tulivat katsomaan, kuinka oli käynyt, ihmettelivät, kun olin ihan kunnossa.

    • Otan vaunujen kanssa liikkuessa useimmiten matkarattaat, jos liikun yksin. Ne jaksan nostaa omin voimin korkealattiaiseen bussiin ja junaankin. Tosin niillä on huonompi ajaa eikä niissä ole säilytystilaa, mutta minkäs teet kun ihmisten haluttomuus auttaa rattaiden kanssa liikkuvaa on enemmän sääntö kuin poikkeus.

      Kuulostaapa hurjalta tuo moottoritieltä ulos ajaminen! Onneksi ei ilmeisesti käynyt pahasti, mutta olen miettinyt sitäkin että sivullisten toiminnalla ja avun hälyttämisellä täytyy olla liikenneonnettomuuksissakin suuri rooli, onhan usein kyseessä ns. minuuttipeli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *