Kolme sukupolvea Turengin asemalla

Kävimme kolmen sukupolven voimin, eli äitini ja Kuutin kanssa, 152-vuotiaalla Turengin asemalla. Äiti sai samalla tehtyä tervehdyskäynnin ja pääsimme syömään hyvin sekä kurkistamaan historiallista rakennusta, jonka sisätilat eivät suinkaa kalvenneet ulkopuolelle. Eikä mummi-äiti-poika-laatuaikakaan ollut pahasta!

Noin kolmen vartin mittaiset junamatkatkin sujuivat leppoisasti kumpaankin suuntaan ja naureskelimme sille, että molemmilla matkoilla junassa oli sekä sama konduktööri että osittain samat kanssamatkustajat.

Aseman historia on mielenkiintoinen, mutta kerron sen vain lyhennettynä versiona:
Asema rakennettiin Suomen suurruhtinaan, Tsaari Aleksanteri II rakennuttaman Suomen ensimmäisen junaradan (Helsingistä Hämeenlinnaan v. 1862) rakennustöiden vanavedessä.

Turengista kaavailtiin aikoinaan risteysasemaa, joten pitihän asemarakennuksenkin olla tsaarille kelpaava – suurempi ja fiinimpi kuin muut radan varren asemat. Maailma meni kuitenkin omia menojaan ja risteysasema pysättiin lopulta Riihimäelle.

Turengin ikioma asema seisoo kuitenkin paikallaan hyvässä ryhdissä – toisin kuin monet muut vanhat puurakenukset. Se on entisöity aikaansa henkiväksi rakennukseksi, jossa plyysiverhot kahisevat, valo läikkyy ruutuikkunoista, samovaarit kimaltavat, kakluunit huokuvat lämpöä ja kristallikruunut kilisevät ohi kiitävien junien tahdissa.

Asema sai nelisen vuotta sitten uuden elämän, kun aseman isäntä-emäntä-pariskunta osti sen ja kunnosti aseman alkuperäiseen asuunsa sekä päätti avata siihen ravintolan. (Aseman väestä voi lukea lisää täältä.)

Aseman keittiössä loihditaan kahden kokin, monitoiminaisen ja taiteilijan, voimin suomalaista ruokaa, jossa hyödynnetään lähialueen raaka-aineita. Mukana on vivahteita niin venäläisestä keittiöstä, suomenruotsalaisesta kartanokulttuurista kuin Hämeen herkuistakin. Ruoka valmistetaan alusta asti asemalla ja asemapäällikön Frouva kerää itse muun muassa ravintolan sienet.

Me päätimme nautistella Tsaarin pöydästä, jonka ruokalista näytti seuraavanlaiselta:

Tsaarin Aseman omaa, Asemalla leivottua luomuleipää ja oikeaa voita
Sesongin Vihreitä salaatteja
Viipurilaista kaalisalaattia
Husaarin hunajaisia suolakurkkuja ja smetanaa
Pietarilaista, kirkasta perunasalaattia
Timjamigraavattua siikaa
Kossukatajanmarjasilakoita
Karpalosilliä
Yrtti-valkosipulimarinoituja herkkusieniä
Marinoituja metsäsieniä
Syrnikkejä (rahka-tattarilettuja) ja pikanttia metsäsienisalaattia
Yrttistä kalkkunapateeta ja aprikoosihilloketta
Raikasta kalapateeta
Kasvispateeta
Paahtopaistia ja piparjuurikermaa

*****

Lammilaisesta highlanderista tehtyä täyteläistä stroganoffia
Yrittijuureksia ja tietenkin perunoita

*****

Tsaarin Aseman täysrukiista tyrni-omena täytekakkua
Kahvia ja haudutettua teetä

Ruoka oli erinomaista ja saimme aterioida rauhassa, vaikka talon saleihin oli parhaimmillaan asettunut lisäksemme kahdesta kolmeen suurehkoa seuruetta, kuka syntympäiväjuhliin, pikkujoulujen myöhäiseen viettoon tai työtapaamiseen.

Toisaalta asiakaspaikkojakin olisi 170 hengelle, mikä kertonee rakennuksen koosta jo itsessään. Kuten sekin, että paikkaa pidettiin lämpimänä yhdentoista uunin voimin, joista osa lämpeni puulla ja loput kaasulla – huh, on siinä asemapäälliköllä lämmityshommia!

Kiitoksia aseman väelle hauskasta iltapäivästä ja alkuillasta! Tunnelma oli rento eikä lapsen juoksentelujakaan katsottu pahalla. Jos jokin sopiva merkkipäivä tai vastaava osuu kohdalle, aion mennä uudestaankin nautiskelemaan menneen ajan tunnelmasta ja ruoista.

// Aseman väki toivottaa teidätkin tervetulleiksi syömään, juhlimaan, saunomaan ja kesällä terassille – myös junalla! (Katso aikataulut tästä.) Asema on avoinnaa talviaikaan lauantaisin klo 12-21 ja muulloin ryhmiä tilauksesta.

P.S. FB:ssä pyydettiin vielä tarkennusta siihen, oliko tämä yhteistyöpostaus. Saimme vinkin testata paikan tuttuvapiiristä, mutta maksoimme junalippumme ja ruokamme ihan omasta pussista – tai ruokien tapauksessa äidin pussista. Merkitsen yhteistyökuvioita sisältävät postaukset aina selkeästi, niin että asia käy ilmi myös postauksesta eikä vain esim. kategorioista. Jos kuitenkin herää kysymyksiä niin aina saa varmistaa!

VOIT SEURATA BLOGIA BLOGLOVINISSABLOGILISTALLAFACEBOOKISSAINSTAGRAMISSA JA PINTERESTISSÄ

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Kolme sukupolvea Turengin asemalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *