Vuosi 2013 blogissa ja sen ulkopuolella

Tammikuussa…

Annoin uuden vuoden kunniaksi lupauksia. Kävimme heti vuoden alussa Tukholmassa. Kahlasin seksuaalisen häirinnän teemojen tummissa vesissä ja totesin syyllistymisen olevan itselleni tarpeellinen ja ratkaisuihin johtava mekanismi.

Pääsin testaamaan erilaisia raskausarpiin tarkoitettuja tuotteita ja rasvailinkin ahkerammin kuin koskaan aikaisemmin eläissäni. (Testijakson loppukuvat – klik.) Olin myös innoissani edellisen vuoden lopulla aktivoituneesta liikuntatahdistani.

Kuutti täytti kymmenen kuukautta ja tein katsauksen hänen kasvuunsa ja kehitykseensä. Podin pienimuotoista kriisiä siitä, miten äitiydessä onnistumistaan on niin vaikea mitata tai arvioida, toisin kuin vaikkapa opiskelu- tai työsuoritetta. Mietin, tulisiko mahdollinen yksityinen synnytyssairaala ottaa vastaan ilolla vai varauksella.

Helmikuussa…

Kyseenalaistin sisarusten merkityksen lapsen elämässä – siinä mielessä ettei vaikutus ole useinkaan yksiomaan positiivinen. Pitkiä kommentteja ja hyviä kokemuksia kertyi postauksen alle! Avasin myös päätöstäni (ja päätöstämme) tulla vanhemmiksi, vaikka Kuutti olikin aluksi melkoinen yllätysvauva.

Asunnossamme tapahtui järkyttävää joukkotuhontaa. Huomasin voivani tehdä perusteellisen kevätsiivouksen vahingossa. Sain innokasta, joskin vielä melko tehotonta siivousapua. Lapsemme laajeneva leikkirepertuaari sai oman postauksensa.

Kävimme partioporukalla Tirvassa nauttimassa talvisen kauniista luonnosta ja yhdessäolosta. Olimme lapsen huonojen yöunien vuoksi aika väsyneitä ja mietin, päätyisinkö silloisella imetystahdilla pian taaperoimettäjäksi. Laskeskelin myös, miten lapsenhoito jakautuu perheessämme, päivien ja yövalvomisten osalta.

Maaliskuussa…

Fiilistelin lähestyvää kevättä ja pääsiäistä. Kävimme Kuutin kanssa tervehtimässä isovanhempiani Kuopiossa ja pohdin vanhuutta ja vanhenemista. Mietin myös suhtautumistani puolisoni pelaamiseen.

Pidimme Kuutin 1-vuotis syntymäpäivät lähisukulaisten ja kummien kesken kotonamme. Sain pääsiäisleirin järjestämisen sivutuotteena hepulin. Naureskelin sille, miten vaikeaa lapsesta ja eläimistä onkin välillä saada järkeviä kuvia.

Huhtikuussa…

Kuukauden kohokohta oli eittämättä pääsiäisleiri, jolla koimme paljon hyviä hetkiä sekä muutamia turhaumia. Loppukuu oli jostain syystä henkisesti vähän raskas ja siihen mahtui rakkauden punnitsemista ja taaperobluesia. Vanhempien arvonnassa voittama leporeissu Långvikin kylpylään osuikin hyvään hetkeen ja voimia haettiin kesää odottamalla.

Kävimme äiti-lapsi-porukalla tutustumassa hienoon ja vähän jännittäväänkin Metsäretki-näyttelyyn. Lapsi sotkee ruokapöydässä-gate velloi valtoimenaan ja päätin tunkea oman lusikkani soppaan.

Toukokuussa…

Muutin hurjan innostuneena Kideblogeihin ja vaikka päivitykseen liittyi teknisiä haasteita Lilyn samanaikaisen päivityksen vuoksi, tunsin oloni nopeasti kotoisaksi. Jätin häähyväiset Lilylle ja esittäydyin Kidejen puolella.

Mies joutui yllättävän ja väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi kotipihallamme. Lähipiiristä kuului useita erouutisia, jotka saivat miettimään omaakin suhdetta. Onneksi tuli valo ja alkukesän herkut. Terassikausikin tuli korkattua.

Koiran ja lapsen suhteen kehittäminen pitkän linjan koiraihmisten neuvojen avulla oli työn alla. Kävimme haistelemassa alkukesän tuulia mökillä ja kotona kuvailin lastenhuonetta sekä hain (ja jaoin) inspiraatiota lastenhuoneen sisustamiseenTein päivitetyn kurkkauspostauksen kotiimme.

Juoksin Naisten Kympin tuntiin treenaamatta kertaakaan juoksua koko vuonna. Mietin, uskaltaisinko viedä lapsen aina välillä kuntoklubin lapsiparkkiin. Tein Kuutista 14 kuukautta-postauksen ja selvitin, mitä kaikkea olinkaan ehtinyt kasata lapsen vaatekaappiin koossa 86…

Kesäkuussa…

Reissattiin oikein urakalla. Kävimme Suomenlinnassa, Vanhassa Porvoossa, Tukholmassa, roikuimme puistokahvilassa leikkimässä ja höpöttämässä, mökkeilimme – vietimme juhannuksenkin mökillä. Teimme hieman kyseenalaisesti otsikoidun romanttisen pikairtioton. Näin jälkikäteen ajateltuna, kesästressille ei olisi ollut mitään aihetta! Onneksi osasin pitää myös Huvikumpupäiviä ja kuunnella itseäni välttelemällä päiväunien nukkumista, hyvistä syistä sekä lukemalla viimein kaipaamiani kirjoja.

Eikä bloggaaminenkaan mennyt silkaksi reissujen raportoimiseksi, sillä ehdin kurkistaa ainakin lapsemme elämän dokumentoimisen käytäntöihin, tehdä kokemuskoosteen vauvauintivuodesta ja pohdin, miksi yksilapsisten perheiden oletetaan olevan koko ajan lisääntymisvalmiudessa.

Heinäkuussa…

Nautin yllättävän paljon arkisista askareista, vaikka kaaosteorian mukaiset tapahtumat riivasivatkin ajoittain. Tein summauksen reilun vuoden univeloista ja taaperon 15 kuukauden tiedoista ja taidoista. Kuutti sai ensimäisen yökylävieraansa.

Teimme reissun Savon seudulle, nautimme järviluonnosta, sukuloinnista ja kävimme sukujuhlissa. Tämäkin kuukausi oli reissukuu ja mukaan mahtui japanilainen puutarha, bloggaajakollegion piknikpartioleiri saaristossa sekä huvilamatkailua useammankin postauksen voimin. Jossain vaiheessa alituinen pakkaaminen alkoi jo väsyttää.

Osallistuin eri medioissa paljon esillä olleeseen My Beautiful Body-haasteeseen. Imetyksen lopettaminen puhututti ja sisaruksien merkityksen miettimisen ohella piensisustettiin vähän.

Elokuussa…

Kaivattiin aikuistensuojeluviranomaista, taisteltiin kotitöistä, palattiin menneisyyteen muistelemalla teini-ikää ja lapsuutta. Harkittiin munasolujen luovuttamista tulevaisuudessa ja ruodittiin seksiin ja sekuaalisuuteen liittyviä teemoja. Mietittiin lastenvaatteita sukupuolten erottelun näkökulmasta ja tehtiin vaatevaraston selvitys kokojen 92-104 osalta.

Kävimme Linnanmäellä, mammamökkeilemässä, Sealifessä, Luonnontieteellisessä museossaasuntomessuillasatavuotiskemuissa ja vietimme vanhempien vapaata viikonloppua. Blogipojat mellastivat ja blogin kuvia pähkittiin eräitä (paljasta pintaa sisältäviä) mökkikuvia läpikäydessä.

Päiväkodin aloitus jännitti ja pieni haikeus hoitovapaa-arjen loppumisesta hiipi mieleen. Loppukuusta saatiin aikaan päiväkotiahdistus, joka selätettiin onneksi nopeasti.

Syyskuussa…

Lukijat saivat esittäytyä. (Siihen postaukseen saa muuten edelleen käydä huikkailemassa, kuka on; Luen kommentit innolla!) Lukijat antoivat mainioita neuvoja hiuskriisin iskiessä ja poshpolkka päätyi lopulta kampaajalle inspiraatiokuvaksi asti.

Käytiin Habitaressa ja kurkistettiin sisustusuutuuksiin myös Finnish Design Shopin tilaisuudessa – innostuttiin kotikuvaamaan siinä sivussa. Lopetettin imetys (!), sopeuduttiin päiväkotiarkeen ja saatiin raivareita. Osallistuttiin partiotaitokisoihin, valmistauduttiin syntymäpäiviin ja täytettiin vuosia. Kuulostetiin äitiysfiiliksiä ja kierittiin syyllisyydessä. Ensimmäisen koulupäivän fiilikset jaettiin tuoreeltaan ja sukellettiin opiskelijan arkeen.

Bloggaaminen näkyi syyskuussa arjessa erityisen paljon, niin käytännön tasolla blogikahvitteluna,Netfilx-vierailuna, vintagemekkokutsujen emännöintinä, luksuslomalimbossa käymisenä, kuin ajatustenkin tasolla metatekstinätrendien mukana kulkemisen ja kuvaamistottumuksien pohtimisena. Ja Päivä kanssani-postauksena sekä hilpeään Housut pois-haasteeseen vastaamisena.

Lokakuussa…

Vietettiin syntymäpäiviä ja syötiin ihania kakkuja. Kotivärjättiin äidin tukka ja mietittiin, mitä lapsen pitkälle tukalle pitäisi tehdä vai pitäisikö, jos ei huvita. Pohdittiin ekosysteemejä ja jätemyllyeläimiä.

Kuukauden kohokohta oli Espanjan reissu, johon mahtui loma-asunnolla hengailua, uintiharjoituksia, yölentoja ja ötökkäystäviä, lomaodotusten realistisuuden punnitsemista ja eheyttävää rantaelämää.

Käytiin puistossa bloggaajaporukalla, tykättiin syksystä ja kerrottiin neuvolakuulumisia sekä kasvun vaiheita noin 1,5 vuoden ajalta. Haettiin joulufiilistä talven ihmemaasta ja intouduttiin tekemään jouluoksa ja lehtikuusikranssi.

Marraskuussa…

Tehtiin roppakaupalla kirpputorilöytöjä, muun muassa keniajakku, pyykättiin pyykkäämästä päästyään, käytiin kampaajalla ja tonttudiskossa, piipahdettiin kylpyläreissulla kavereiden kanssa, osallistuttiin mekkohaasteeseen, selitettiin opiskelujuttujaotettiin iisisti, varsinkin kun huomasin pimeyden ja kiireen painavan pikkuhiljaa tosissaan päälle.

Äitiysrintamalla huristeltiin onnenhetkistä pieneen kriisiin, jonka aiheutti ensimmäinen lastamme koskeva konflikti tämän päivähoitopaikassa. Pohdin omien liikuntatottumuksieni ja -taitojeni vaikutusta lapseen ja kiitin onneani itseäni motorisemmasta puolisosta. Vaikka olemmekin ekstrovertti-introvertti-akselilla aika erilaisia, (kuten varsin luetusta postauksestakin kävi ilmi). Vietimme hektistä, mutta mukavaa isänpäivää lahjoineen.

Kotia laitettiin jouluasuunsa ja pienet askarteluprojektit, kuten pojan joulukalenteri mahtuivat myös aikatauluihin.

Joulukuussa…

Laitettiin kotia joulukuntoon, paketoitiin lahjoja, otettiin joulukorttikuviakoristeltiin kuusta ja vähän joulustressattiinkin. Kävimme joulutervehdysreissulla isovanhempieni luona, herkuttelimme välipäivinä ja vietimme jouluaattoa yhdessä lapsuudenperheidemme kanssa.

Kouluhommat painoivat päälle ennen lomaa ja se näkyi väsymyksenä ja painajaisina. Hyvinvointiin liittyvät teemat puhuttivatkin ja kirjoitin muun muassa painonhallinnasta, liikunnallisemman elämäntavan toteutumisesta kuluneena vuonna, periaatteitteni syömisestä saliharjoittelun suhteen sekä ekokosmetiikkaan siirtymisestä.

Viisaudenhampaani jouduttiin poistamaan ja lähdimme vuoden lopuksi hääpäivän viettoon kumpikin hieman puolikuntoisina. Väsymyksestä huolimatta arjessa oli monia ilon aiheita ja joululoma sekä oivat joululahjat kruunasivat vuoden loppuosan.

Lisäksi blogiin mahtui…
Paljon sisustusjuttuja ja kotikuvia, eläinjuttuja, partiotarinoita, inspiraatiokollaaseja, päivän asuja (sekä äidin että lapsen), blogitapaamisia ja tietenkin hurja määrä arjen iloja ja suruja.

Osuihan vuoteen myös muutamia yhteistyöpostauksia ja -tapahtumia…
joista parhaiten jäivät mieleen Lumoavan koruarvontaa varten ottamani yhteiskuvat isästäni ja Kuutista, herkulliset blogipikkujoulut sekä hauska Hoodiebuddie-kuvausiltapäivä veljieni kanssa.

Kiitos kaikille lukijoille menneestä vuodesta!
Toivottavasti olette mukana myös vuonna 2014!

Jos ette vielä seuraa blogia Bloglovinin tai Blogilistan kautta, kannattaa klikkailla blogi seurantaan. Myös Facebook-sivun kautta voi seurata blogia, (kunhan muistaa tilata kaikki sivun julkaisut itselleen, ettei postauksia mene ohi julkaisurajoittimien vuoksi.) Facebook-sivulle päivittyy kuulumisia ja arvontoja blogipostausten ulkopuoleltakin. Tilannekuvia ja -videoita latailen usein Instagramiin.

 

2 kommenttia artikkeliin “Vuosi 2013 blogissa ja sen ulkopuolella

  1. Ihana katsaus viime vuoteen! Jännä, kuinka sulle voikaan sopia niin monet aivan päinvastaiset hiustyylit. Pitkä punainen tukka oli ihana, lyhyt musta tosi mielenkiintoinen ja särmikäs, ja nykyinenkin sopii sulle tosi hienosti! T. Eräs kateellinen yhden hiusmallin nainen

    • Hei sinullekin voisi sopia niin monenlainen hiusmalli, trust me! Itseäni alkoi miehen siskon näyttämien K-pop videoiden (älä kysy) jälkeen himottaa joku rajusti rikottu ja purkkavärinen tukka….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *