Viime hetken äitienpäivälahjavinkit

Blogini lukija, joka työskentelee hyväntekeväisyysjärjestössä, huikkasi että äitienpäivän korvilla voisi vinkata eettisien lahjojen ostamisesta siinä missä joululahjasesongin aikoihinkin. Jätin asian hautumaan ja luin sittemmin, kouluhommien keskellä tarpeellisena muistutuksena toimineen, Kristaliinan jutun aiheesta. Ja totesin että niinpä, tässä voisi olla vastaus omaankin, edelliselle päivälle jääneeseen äitenpäivälahjapohdintaani.

Onko äitienpäivälahjan hankkiminen jäänyt viime tinkaan tai kaipaisiko lahja täydennystä? Löytyykö lahjan saajalta jo kaikkea: lukuisia Mariskooleja, viidet villapohjasukat, kahvakuula, joogamatto sekä korillinen koruja ja piikki luottokampaajalle? Onko äitisi, mummosi tai muu läheisesi, jota haluat muistaa äitienpäivänä, kiinnostunut hyväntekeväisyydestä ja yhteisvastuusta? Ilahtuisiko hän aineettomasta lahjasta, jolla annettaisiin paremmat puitteet äitiydelle ja lapsien kasvulle jossain kehitysmaassa?

Jos vastasit kyllä, eettisissä lahjoissa riittää valinnanvaraa. On koulutusta lapsille ja aikuisille, yrittäjyyskoulutusta naisille tai terveyspalveluita odottaville ja synnyttäville äideille. Hintahaarukkakin on laaja, viidestä eurosta useiden kymmenien eurojen arvoiseen lahjaan. (Jonkin kalliimman lahjan voisi toki hankkia vaikka sisarusten kanssa yhdessä.) Valitsin tähän kolme mielestäni erityisen hyvin äitienpäivään sopivaa lahjaa:

Elämä:
”Tällä lahjalla vähennetään äitien ja vastasyntyneiden kuolemia synnytyksen yhteydessä. Kehitysmaissa ne ovat yhä yleisiä. Koulutus, tiedotus ja äidin pääsy jo odotusaikana terveyspalvelujen pariin antavat lapselle vahvan alun elämään. Lahjan avulla lapsen terveyttä seurataan kokonaisvaltaisesti ensimmäisten elinvuosien aikana.”

Päivähoito lapselle
”Lahjasta saaduilla varoilla tuetaan naisten ammattikoulutusta tarjoamalla opiskelijanaisten lapsille päivähoitoa koulupäivän ajaksi. Naisten Pankki tukee ammattikoulutuskeskuksia, joissa nuoret naiset pääsevät opiskelemaan itselleen ammatin. Opiskelijat ovat kasvaneet sisällissodan vaurioittamissa olosuhteissa ja monet ovat kouluja käymättömiä yksinhuoltajia. Ammatillisten oppien lisäksi naisille tarjotaan koulutusta yrittäjyydestä, ja he tekevät työharjoittelun alaansa liittyvässä yrityksessä opintojensa päätyttyä. Useimmissa kehitysmaissa yksi merkittävä este naisten koulutukselle aikuisiässä on lasten päivähoitopaikan puuttuminen.”

Äidille puutarha:
”Tällä lahjalla perheet saavat koulutusta kasvien viljelyyn ja säilytykseen. Perheet saavat siemeniä, taimia ja tarvikkeita kasvimaan rakentamiseen. Vanhemmille kerrotaan lasten monipuolisesta ruokavaliosta sekä aliravitsemuksen hoidosta. Lapset saavat monipuolisempaa ruokaa ja kasvavat terveempinä.”

Lisää erilaisia eettisiä lahjoja löytyy esimerkiksi World VisioniltaPlanilta, Kirkon ulkomaanavulta ja Suomen Punaiselta Ristiltä.

Sopisiko eettinen lahja mielestänne äitienpäivälahjaksi?
Ilahtuisitteko itse eettisestä lahjasta yhtälailla kuin perinteisemmästä lahjasta?

2 kommenttia artikkeliin “Viime hetken äitienpäivälahjavinkit

  1. Ajatuksena tämä on todella kaunis idea! Toimii varmasti lahjana sellaiselle, kuka sitä osaa arvostaa! Perhekodissa asuessani ostimme muiden lasten kanssa yhdessä perhekodin äidille lahjaksi ”vessan ja vuohen” jonnekinpäin Afrikkaa! Kyllä se sai kyyneleet silmiin!

    Ihanaa huomista äitienpäivää! <3

    http://mkasvukipuja.blogspot.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *