Yllättävät muistot, järjettömät pihistelykohteet ja tontun kirjeet

Muistatteko kun kirjoitin tontuista? Sen lisäksi, että tontturaukat joutuvat toimimaan uhmaikäisen kanssa neuvottelemisen valtteina, ne liittyvät pitkän ja hitaan kaavan joulun odotukseen, mikä tekee niistä samanaikaisesti mukavia heppuja.

Olemme leiponeet lapsen kanssa pipareita, jutelleet siitä, missä tahdissa kodin valmistelu talvikuntoon suoritetaan, polttaneet kynttilöitä ja lueskelleet jouluaiheisia kirjoja. Varsinkin Mauri Kunnaksen Joulupukin kylään sijoittuvat kirjat ovat olleet ahkerassa luennassa ja lapsi kyselee, milloin joulukuusi jälleen pystytetään.

Minua on yllättänyt useaan otteeseen se, kuinka paljon lapsi muistaa viime joulusta sellaisia asioita, joita emme ole sittemmin hänen kanssaan kerranneet. Lahjaksi saatuja asioita, koristeiden paikkoja, jouluruokia ja -tapoja. Vaikka aikuisena ei enää pystyisikään palauttamaan mieleensä puolitoistavuotiaana kokemiaan asioita, 2,5-vuotias kykenee selvästi muistamaan niitä.

Koska lunta, pulkkamäkeä, joulukalenterin ensimmäisen luukun avaamista, koristeluja ja leipomisia – keskitalven juhlakautta kokonaisuudessaan on hypetetty ja odotettu ainakin kahden perheenjäsenemme voimin ahkerasti viime viikkoina, päädyimme lapsen kanssa kirjoittamaan kirjeen tai oikeammin muistilistan tontuille. Istuimme lastenhuoneen sängylle ideoimaan ja pohdimme yhdessä, mitä joulupukin paketeista voisi paljastua, jos lapsi saisi itse toivoa. Keskustelimme siitä, etteivät kaikki toiveet välttämättä toteudu, mutta tonttu voi viedä viestin eteenpäin lahjoja hankkiville. 

Tiedättekö kun tavataan sanoa että lapsien mielestä pehmeät paketit ovat vähiten innostavia; Olinkin huvittunut, kun lapseni toivoi ensitöikseen kivoja sukkia. Selailimme parin verkkokaupan sukkavalikoimaa ja lapsi poimi kollaasiin auto-, lintu– ja kompassisukat. Vaatepuolelta esittelin muutaman kaupan tuotteita ja niistä lapsi iski silmänsä hapsupöksyihin. Allekirjoittanutta ei hirvittänyt, joten ne pääsivät listalle.

Kuutti toivoi myös puuttuvia muumihahmoja kuten Mörköä, Tuutikkia, Noitaa ja Haisulia muumileikkeihinsä. Paloauto päätyi myös toivelistalle, joko Duploleikkien kanssa yhteensopivana versiona tai tavallisena autoleluna. Mitä kirjoihin tulee, silläkin saralla muumit ovat kovassa huudossa ja siksi lapsi onkin ihastellut pariinkin otteeseen kaupassa Muumitalo-leikkikirjaa ja aktiiviseen ja otolliseen sanavaraston kartuttamisen ikään sopisi varmasti Muumilaakson kuvasanakirjan selaileminen. 

Pilkkopimeässä huoneessa nukkumista toisinaan karsastava lapsemme toivoi uutta yövaloa viime joulun alla eurolla heräteostamani, psykedeelisen ja akuuteista kosketushäiriöistä kärsivän sienivalon tilalle. Eikä ihme, sillä sieni toimii vain väkivaltaisen mäiskimisen jälkeen ja muutaman minuutin pätkissä; Ei varmastikaan kovin rauhoittava ja rentouttava näky. Näytin lapselle kuvan pupulampusta, johon olin tykästynyt jo ennen kuin omasta lapsesta oli tietoakaan ja sellainen kuulemma kelpaisi. 

Jatkoimme listan tekoa ja Kuutti totesi aurinkolasiensa olevan pian liian pienet. Jostain syystä tämä haluaisi pitää aurinkolaseja välillä ihan huvin vuoksi, vaikka olisikin pilvinen tihkusadepäivä. Ennen puolivuotispäivää hankitut aurinkolasit ovat palvelleet kunnialla, mutta viimeistään ensi kesäksi tarvittaisiin isommat, ehkäpä jo kevättalven kirkkaille hankikeleille. Jotta aurinkolaseja tulisi pidettyä, lisäsin äidin sivuhuomautuksena toiveen Babiatorseista, sekä ulkonäön että kestävyyden vuoksi.

Aika järkevät toiveet loppupeleissä, ei mitään massiivista ja hyvin linjassa lapsen kiinnostuksenkohteiden kanssa. Kenties tästä yllättävän onnistuneesta kyselykierroksesta on kiittäminen sitä, ettei meiltä löydy lelukuvastoja ja ei mainoksia-kyltti ovessa pitänee ne ehkä loitolla jatkossakin. Pisteet Kuutille! Isomman lapsen mielipuolisen pitkiä ja irrationaalisia listoja kauhulla odottaen…

Mietin tuossa eilen lapsen toivekollaasia tehdessäni, että mitä itse toivoisin. Ajattelin jatkaa viimejouluisen toivomuslistan linjaa ja toivoa retkeilyvarusteita, joista sain edellisvuonna retkikirveen. Sekä urheiluvarusteet että partiohommissa tarvittavat tavarat ovat sellaisia, joita kyllä käyttäisin, mutta syystä tai toisesta en vain saa hankittua niitä.

On paljon helpompaa pistää rahansa lapsen toppavaatteisiin tai astiasarjan kartuttamiseen kuin ostaa itselleen jumppamatto, 6-7 kilon käsipainot, kunnolliset lämpimät talvikumisaappaat tai retkiruokailusetti. Miettikää että olen oikeasti rampannut partiohommissa lähemmäksi kymmenen vuotta pakasterasiavirityksien kanssa enkä edelleenkään ole saanut ostettua riittävällä väännöllä varustettua tehosekotinta, vaikka olen haaveillut kotismoothiehommista jo viitisen vuotta.

En oikeasti ymmärrä, miksi järkeviin hankintoihin rahan laittaminen tuntuu vaikealta, kun vaihtoehtona olisi jonkin kivan hankkiminen. Mutta olen aina erityisen hyvilläni niin sanotuista järkilahjoista, joita käytän usein ja ilolla, muistaen että joku muu on mahdollistanut kuivat jalat tai pitävämmän kotijumppausalustan. Ilahdun myös joka kerta palvelulahjoista sekä eettisistä lahjoista. Vähemmän tavaraa, mutta paljon hyvää mieltä. 

 

Mitä toivoisitte joululahjaksi ja onko teillä aloitettu jo talvikauden touhut?
 

P.S. Blogin Facebook-sivulla on käynnissä arvonta, jossa voi voittaa 6kk käyttöaikaa Netflixiin.
 

13 kommenttia artikkeliin “Yllättävät muistot, järjettömät pihistelykohteet ja tontun kirjeet

 1. Joululahjalistan kirjoitus pitäisi aloittaa kyllä. Muutama toive lapselle on jo heitetty ilmoille, mm. isompi täkki (vauvamalli alkaa käydä naftiksi) sekä parit lakanat siihen. Lisäksi kylpytakki ja palapeli. Toivelistalla on vielä Puuha-Pete-juttuja (koska niitä huudetaan aamusta iltaan).

 2. Mä tuskin itselleni pyydän/tarvitsen yhtään mitään. Typykän puolesta sen sijaan joulupukille lähtee lista jossa on ainakin vauvapulkka, syöttötuoli, vauvalautaset/keittiöhärpäkkeitä 🙂

  Yhtään lahjaa en taida tänä jouluna itse ostaa lapselle, ehkä.. 😀 

  • Ajattelin itsekin, ettemme vanhempina osta lapselle yhtään joululahjaa, kun niitä tulee muualta kuitenkin. Lapsen synttärit ovat keväällä ja sitten on joulu. Ajattelin että sitten kesällä/syksyllä voi hankkia mieluummin jonkun must-have-jutun, jos sellainen tulee vastaan – niin siitä on enemmän iloakin. 🙂

   Toisillemme lahjoitamme ehkä jotain yhteistä tekemistä. 

   • Joo toi yhteinen aika lapsen isän kanssa ois kyllä mahtavaa. Tosin taitaa meillä tämä joulu vielä mennä niin, että mies on töissä. Vielä kun typykkä ei tajua mistään mitään niin joulukaan ei ole niin tärkeä. (saan vielä jouluangstailla tämän vuoden, en oo yhtään jouluihminen :D) 

 3. Äitini kysyi mitä haluaisimme miehen kanssa joululahjaksi. Vastaus oli yksimielinen: kahdenkeskistä aikaa, eli toisin sanoen lastenhoitopalvelua 😀 paras aineeton lahja.

  Tytölle on pakettiin menossa pieni kånken reppu ja paljon toivottu (nuuskamuikkusen) huuliharppu. Saattaa pakettiin eksyä ehkä legon luova piknik jäätelösettikin, sillä edellinen sämpyläpakkaus on ollut lähes päivittäin leikeissä.

  en ajatellut vielä lapselta kysellä omia toiveita lahjojen suhteen, luulen että on ihan iloinen yllätyslahjoistakin 🙂 

  • Olemme saaneet parina jouluna kahdenkeskeistä aikaa esim. leffalippujen + lastenhoitolupauksen muodossa ja se on kyllä ihan luksusta, vaikka meillä onkin ihanasti mahdollisuus olla muutoinkin kuin lahjojen kautta välillä kahdestaan.

   Iiih, minikånkkeni ja jätskit, kelpaisi meillekin! Huuliharppu löytyy, mutta mutta… mutta… koira sekoaa, kun sitä soittaa. 😀

   • Minä iloitsen jo nyt siitä huuliharpusta.. Meiltä löytyy jo mm. ikisuosikki nokkahuilu joka alkaa jo aika pahasti vihloa. Tytön mielestä siihenpitää puhaltaa TÄYSILLÄ! :O

 4. Tätä postausta lukiessani katse ajautui kalenteriin, huomasin vasta nyt konkreettisesti kuinka lähellä taas se joulu onkaan! 🙂

 5. Sain viime jouluna käytännölliseltä mieheltäni uuden Haglöfs Tight-repun. Mies on ollut huolissaan kun mun reppu painaa aina ihan kammottavan paljon. Tosi hieno lahja, iloitsen siitä joka päivä ja selkäkin kiittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *