Asuntomessut

Kesän yhtenä toivekohteenani ovat Tampereen asuntomessut. Ennen messuille suuntaamista pitäisi vielä selvittää muutamia käytännön seikkoja seuraan ja matkustamiseen liittyen. Ensin aion kuitenkin lukea messutarjonnasta lehdistä sekä selvittää itselleni, mitkä messukohteista kiinnostaisivat eniten. Jos päädyn messuille, otan vauvan mukaan. Minulla ei ole kokemusta tämän messukestävyydestä, joten haluan varmistaa, että saan (oletettavasti rajallisesta) messuajastani mahdollisimman paljon irti ja ehdin nähdä ainakin kiinnostavimmat kohteet.

Monen mielestä koko asuntomessujen konsepti tuntuu olevan ärsyttävä ja asuntomessuille joutuminen suorastaan rangaistus, mutta olen itse ollut useilla messuilla ja viihtynyt mainiosti. Messuilla on mielestäni kiinnostavalla tavalla nähtävissä tiettyjä rakentamisen ja sisustamisen trendejä: Esimerkiksi kierrätysteemaa, energiansäästöä asumisessa sekä asuinympäristön joustavuuteen panostamista on korostettu jo useammilla messuilla ja mahdollisia julkisia kulkuyhteyksiä alueelle on tuotu esille aiempaa pontevammin.

Energiateema näkyy tänäkin vuonna: Tampereen messuilla useimmat talot lämpiävät vesikiertoisella lattialämmityksellä, led-valoja näkyy paljon ja ikkunoiden kokoa vaihtelemalla hyödynnetään passivista aurinkoenergiaa. Isot ikkunat sijoitetaan auringon puolelle ja pohjoisseinällä on pienempiä ikkunoita. (Isot ikkunat ovatkin sitten sitä isompia ja näyttävämpiä!)

Asuntomessualueen suunnittelun lähtökohdaksi kerrotaan Englannista lähtöisin oleva puutarhakaupunkimalli, jota on suunnitteluprosessissa nykyaikaistettu. Vuoreksessa sijaitsevaa asuntomessualuetta ja koko uutta kaupunginosaa mainostetaan (ei-niin-yllättäen) ekotehokkaaksi. Väite perustuu asuntomessujen sivujen mukaan muun muassa ekotehokkuutta vahvistaviin liikenne-, jätehuolto- jahulevesiratkaisuihin, energiatehokkaaseen rakentamiseen, viljelypalstoihin sekä uuden teknologian hyödyntämiseen.

Olisi sangen mielenkiintoista nähdä, millaista vastakaikua herättäisi tänä päivänä asuntomessualue, josta sanottaisiin sen olevan päätöntä kerskakulutusta ruokkiva, mahdoton lämmittää muuten kuin fossiilisilla polttoaineilla, poskettoman epäenergiatehokkaasti rakennettu ja saavutettavissa vain citymaastureilla!

Muutamilla messuilla talot ovat olleet kautta linjan melko massiivisia. Toki ökytaloja löytyy varmasti messuilta jatkossakin, mutta ainakin tänä vuonna messutalojen pinta-alat vaikuttavat olevan varsin maltillisia ja taloja on enemmän tarjolla myös sellaisista hintaluokista, johon useammilla omakotitalosta haaveilevilla saattaisi olla varaa.Kuva: Kannustalon sivuilta

Olen talomakuni suhteen kiusallisesti kahtia jakautunut. Toisaalta pidän erittäin klassisista puutaloista julkisivun pylväineen ja ruudullisine ikkunoineen. (Parhaana esimerkkinä uudistuotannon puolella ehkä Kannustalon mallit.) Aiempina vuosina ns. klassisempia malleja erkkereineen, parvekkeineen ja jopa torneineen on ollut paljonkin, nyt en löytänyt kohteiden kuvista yhtään taloa, joka vastaisi klassisempia mieltymyksiäni.Kuva: desire to inspire-blogista

Mutta onneksi kahtiajakautuneen talomakuni toinen puolisko löysikin messutarjonnasta mieleisiä kohteita: Yllä olevassa kuvassa on mielestäni hieno rakennus, jossa suuret, tummat seinäpinnat ja toisaalta isot lasipinnat vuorottelevat. Talon muodossa ulkonevat parvekkeet, lippamaiset yläkerrat tai muut erikoisuudet vetoavat modernimpaan puoleeni.

Monia Tampereen messujen taloja voisi sanoa selkeiksi ja kuutiomaisiksi, kuten lehdissäkin on talojen yleisilmettä luonnehdittu. Talojen selkeitä linjoja perustellaan osittain muodosta johtuvalla vähäisemmällä lämmönhukalla. Muutamissa kohteissa toteutuu myös suosimani (auringon lämpöä sitova) tumma ulkoväritys tanskalaisine vaikutteineen.

Julkisivuiltaan ja ulkopuoleltaan mielenkiintoisimpina pidän kahta Jämerän paritalokodetta (Loft 1 ja Loft 2)  sekä Villa Pärssistä. Jämerän kohteissa pohjaratkaisu sopii paremmin niihin tarpeisiin, joihin haluan omakotitalonvastaavan, jos sellaista joskus etsimme.

Villa Pärssisessä taas on hauskaa sisä- ja ulkotilan vuorottelua, jonka tyyppistä ratkaisua olen ihastellut joissain atriummaisissa taloissa ennenkin. Messuilla on lukemani mukaan esillä paljon monenlaisia ”rajatiloja” kuten viherhuoneita ja lasiterasseja. Terasimateriaaleissa komposiittimateriaalit ovat kovassa nousussa ja myös erilaisia vesielementtejä on luvassa useissa kohteissa.Oletteko muuten huomanneet, että asuntomessujen virallisille nettisivuille on koottu Ideagalleria, josta löytyy kuvia muutamien viimeisimpien asuntomessujen taloista, huoneista, pihoista ja tuotteista? Jos jotkin messut ovat jääneet väliin tai haluatte verestää muistojanne joistain kohteista, käykää ihmeessä kurkistamassa!

Sivuilta löytyy myös blogeja. Vietin tovin jos toisenkin selaillen blogeja ja kuvagalleriaa. Suosittelen siis piipahtamaan sivuilla, varsinkin, jos on aikeissa suunnata asuntomessuille. Yhdessä blogeista voi voittaa messuliput kahdelle, jos osallistuu arvontaan ennen 11.7. (Myös Talo&Koti-lehden sivuilta löytyy lippuarvonta.)

Ihastuttavatko vai vihastuttavatko asuntomessut? Oletko krooninen kävijä vai kyllästyitkö kerralla? Ja onko hyviä vinkkejä siihen, miten messureissusta saisi onnistuneen vauvan kanssa kiertäessä?

PS.

Ja hei kaikki keittiöremonttia suunnittelevat:

Lehdissä ja messujen sivuilla tiedetään kertoa, että messujen keittiöteemaviikolla          23.-29. heinäkuuta luvassa on ”monipuolista keittiösisältöä ja mielenkiintoista ohjelmaa”. En takaa mitään, mutta niin siellä sanotaan, perehtykää tarkemmin, jos keittiön uusiminen on ajankohtaista. Meillä sille ei toivottavasti ole hetkeen akuuttia tarvetta.

Kaikki muut kuvat ovat Suomen asuntomessujen sivuilta.

 
 

 

7 kommenttia artikkeliin “Asuntomessut

 1. Jos tuota vanhempaa miespuolista ei messut niin innosta niin voidaan tehdä tyttöjen reissu (+ M tietty ;)). Voidaan vaikka esmes ekoilla ja mennä junalla (olettaen että messualueelle on bussikuljetus) ja allekirjoittanut kummitustäti voi välillä kannella myös pikkumiestä. Meillä tuo vähemmän karvainen mies ei ainakaan messuille kovinkaan lämpene, itseäni kiinnostaisi. 🙂

 2. Uuh, kuulostaa hyvältä. Mammaakin kiinnostaisi ilmeisesti, mun pitää kysyä vielä sen suunnitelmia, kun sen kanssa oli puhetta joku aika sitten. 🙂

 3. Mieki haluun mukaan! Jussi kans ei nähny mitään järkeä lähteä asuntomessuille ja en viittis yksinäni mennä :). Ja on messuille bussi kuljetus – ainaki kaks bussia kulkee keskustasta Vuorekseen pysäkille asuntomessut.

  Jansku

 4. Ne on varmaan noi Ah:t. Tollasta hipsteri-loft-meininkiä, että niitä ei voi rehellisesti laittaa makuuhuoneiksi vaan niiden pitää sopia sellaisillekin jotka ei nuku niin kun vaikka… öh vampyyreille… Liikaa True Bloodia.

  Jos hankitaan ok-talo niin siinä pitää olla väh. 3 mh.

  Tavallaan tykkään Pärssisessä siitä erillisestä saunaosastosta. Vähän kuin olisi mökki kotipihalla. Pieni seikkailu aina mennä kylpemään kun kipittää kinoksissa. 😀

 5. Ehkä vähän liian avonaista meininkiä mun makuun kuitenkin… Oon old school, naisella pitää olla oma huone 😉

  Saunaosasto on kiva, mutta kodinhoitohuoneen sijoittaminen sen yhteyteen ”erilleen” talosta on kanssa hankalaa. Kylmää ajatus pyykkien kanssa juoksentelusta lumihangessa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *