Onko se poika vai tyttö?

Törmäsin naapurin herraan rappukäytävässä. Olimme tulossa vauvan kanssa ulkoa ja hän odotteli hissiä alakerroksiin. Keskustelimme kohdatessamme hetken niitä ja näitä. Tämä puhui säästä ja mittaili sylissäni nököttävää vauvaa samalla päästä varpaisiin. Hän kysyi, onko vauva nukkunut yöt hyvin. Vauvan arvioiva tarkastelu jatkui. Aloin jo huolestua. Oliko vauva jotenkin kummallisessa asennossa, oliko hänellä liian vähän tai paljon vaatetta naapurin mielestä vai miksi hän tutkaili tätä niin tarkasti?

Naapuri jutusteli vielä hetken, vaihtaen levottomana painoa jalalta toiselle, toivotteli sitten hyvät päivänjatkot. Jo käsi hissin ovenkahvalla naapuri kääntyi ja kysyi: ”Olikos tuo vauva nyt tyttö vai poika?” Ilmeisesti M:n vaatteista (kuvassa täällä) ei tuolloin pystynyt päättelemään asiaa.

Erityisesti vanhempaa väkeä tuntuu häiritsevän se, jos he eivät yhdellä skannauksella pysty määrittämään alle puolivuotiaista vauvanpötkäleistä näiden sukupuolta. Tiedänpä yhden vanhemman rouvan saaneen raivokohtauksen kauppakeskuksessa ventovieraalle äidille, kun tämä oli pukenut poikansa kirkkaanpunaiseen neuleeseen ja vauvaa ihmettelemään tullut mummo koki tuleensa nöyryytetyksi, kun luuli lasta tytöksi.

Kun laitoin M:n syntymästä sairaalasta tekstiviestin sukulaisille ja ystäville, käytin asiaa sen kummemmin ajattelematta tämän työnimeä Kuutti. Totesin, että Kuutti syntyi ja lisäsin perustiedot eli päivämäärän, kellonajan, paino- ja pituustiedot ja lyhyen luonnehdinnan synnytyksestä (eli että leikkaukseen meni ja kauan kesti…) Kukaan ei kehdannut kysyä heti vastausviestissä, että tyttö vai poika. Vasta kun soittelivat ja kyselivät kuulumisia, utelivat asiaa varoen. 

Emme tienneet M:n sukupuolta ennen viimeisiä raskausviikkoja. Minulla epäiltiin raskaushepatoosia ja siksi istukan virtauksia, lapsiveden määrää ja sikiön liikkeitä haluttiin vilkaista ultraamalla ihan loppuraskaudessa. Ultrakuvaa huolestuneena tiiraillessani näkökenttääni läjähtivät jättimäiseltä näyttävät kivekset. Sain siis sukupuolen tietooni ihan vahingossa.

Koska en ole terveydenhoitoalan ammattilainen, kysyin lääkäriltä varovasti, ovatko kyseiset pallot kivekset vai jotain ihan muuta (kuten vaikka pikkuaivot). Hän oli nimittäin pysäyttänyt kuvan suurennettuna pitkäksi aikaa samaan kohtaan mittaillessaan lapsiveden määrää siinä osassa kohtua. Lääkäri nauroi ja sanoi, että kivekset ovat ja hyvältä näyttää muutenkin. Vettä on tarpeeksi ja istukka porskuttaa normaalisti.

Ainakin asiaa tiedustelleet lähimmät ystävät ja sukulaiset saivat kauan kaipaamansa tiedon sen jälkeen.

Olin ottanut lahjoituksena saamiani vaatteita vastaan vain neutraaleissa malleissa ja väreissä ja sama päti tekemiini hankintoihin. Vauvan vaatekaappi pursuaakin valkoisia, mustia, harmaita, ruskeansävyisiä, keltaisia, oransseja ja vihreitä sekä satunnaisia tummanpunaisia ja -sinisiä vaatteita. (Kuvia M:n vaatteistaa asiaa mahdollisesti kauhisteleville löytyy täältä, tuolta, tuoltakin ja vielä täältä.)

Toisaalta on hyvä, että lähes kaikkia kaapista löytyviä vaatteita, muutamia vauvan syntymän jälkeen lahjaksi saatuja lukuun ottamatta, voisi käyttää yhtä hyvin pojalla tai tytöllä. Jos saamme joskus toisen lapsen tai tuttavapiiristä kuuluu vauvauutisia, voi vaatteita säästää tai antaa eteenpäin riippumatta siitä, mikä tulevan käyttäjän sukupuoli tulee olemaan.

Minusta lapset ovat ennen kaikkea lapsia, joilla on lasten touhut ja kiinnostuksenkohteet. Ärsyynnyn ajoittain siitä, jos lasten maailmaa yritetään muokata vastaamaan jotain kummallisia miesten ja naisten sääntöjä.

Ennen murrosikää lapsilla on täysin samat edellytykset harrastaa vaikkapa haluamiaan urheilulajeja, siis fyysisesti. Vasta murrosiässä pojat alkavat saada helpommin lihasmassaa ja erot voimassa kasvavat – varsinkin aktiivisesti urheilua harrastavien osalta. Ongelma tulee vastaan siinä, että kaikissa urheilulajeissa ei ole omia ryhmiä tytöille tai pojille. Joukkueensa tai ryhmänsä ainoalla tytöllä tai pojalla voi olla joko hankalaa sopeutua tai älyttömän hauskaa, riippuen pitkälti kanssaharrastajien asenteesta ja siitä, onko lapsi kasvatettu tulemaan toimeen vain oman sukupuolensa edustajien kanssa.

Miksi siis tytöt ja pojat eivät voi käyttää samoja vaatteita, harrastaa samoja asioita ja leikkiä samoilla leluilla? Jokaisen automarketin leluosasto on jaettu kahdesta neljään käytävään, joiden keskellä menee näkymätön linja. Toisella puolella on pörröisiä, kimaltelevia eläimiä, vauvanukkeja loputtomine oheistarvikkeineen ja suuripäisiä törröhuulisia nukkeja kun taas toisella puolella on monsteriautoja, supersankarifiguureja ja erilaisia moottoriajoneuvoja.

Mikä vika on saippuakuplien puhaltelussa, legorakennelmien loputtomassa kasaamisessa, koti- ja ammattileikeissä erilaisine rooleineen, junaratojen tekemisessä, hiekkalaatikkoleikeissä, pihapeleissä, kaupunkimatolla leikkimisessä (olivat pääosassa sitten pienet eläimet, autot tai ihmiset)?  …Niitä ei voi myydä samalla tavoin tyttöjen tai poikien juttuina.

Eräs kouluikää lähentelevä lapsi valitti minulle kerran, että hän ei voi syödä kattamallani pienellä Muumimammalla koristellulla lusikalla, koska sen on tyttöjen lusikka. Totesin, että syökööt sopan sitten sormin. Lusikka kelpasi loppupeleissä kuitenkin ihan hyvin.  Minulla loppuu jaksaminen tyystin, jos lapsi ei muka voi lukea jotain kirjaa, syödä joltain ruokailualustalta tai jostain astiasta tai nukkua jonkinlaisessa huoneessa, koska jossain kohdassa on ns. väärän sukupuolen asioihin viittaavia värejä tai kuvioita.

Mielestäni lapsille on asiaankuuluvaa kertoa, että sukupuolia on kaksi, oikeastaan enemmänkin ja että ne välineet, jotka lapsi ennemmin tai myöhemmin löytää napansa alapuolelta ja ovat erilaiset kuin osalla muista lapsista, liittyvät asiaan jotenkin. Ja siinä onkin kaikki, mitä lapsen tulee tietää sukupuolista.

Minusta lapsen tulisi saada kasvaa omaksi itsekseen ilman ylikorostuneita, sukupuoleen liittyviä rooliodotuksia. Lapsen luontainen temperamentti vaikuttaa toki siihen, miten helposti hän innostuu uusista asioista, sietää vastoinkäymisiä tai fyysistä epämukavuutta sekä moniin muihin asioihin. Lapsen kasvuun vaikuttavat luonnollisesti myös vanhempien ja lähipiirin kiinnostuksenkohteet.

Jos lapsi varttuu musiikista kiinnostuneessa perheessä, hän saa luultavasti helpommin kokeilla erilaisia soittimia ja laulaa vanhempien kanssa yhdessä. Jos perhe on liikunnallinen, lasta viedään kenties enemmän uimaan tai luistelemaan. Retkeilyintoisten vanhempien lapset saattavat olla jo vauvana mukana leirielämässä tai vaelluksilla.

Onkin väistämätöntä, että sekä geneettiset seikat että ympäristö muovaavat lapsen kehitystä ja kasvua. Mielestäni tietyt nyky-yhteiskunnassa muodissa olevat lapsen sukupuolen mukaan vaihtuvat odotukset ja tavat luonnehtia lapsia ja ohjata näiden käytöstä tiettyyn suuntaan, vievät lapsilta tilaa kehittyä juuri siksi ihmiseksi, joita he oikeasti olisivat.

Mielestäni on kuvaavaa, että kun eräs nainen luuli tuttavani poikaa tytöksi, hän kehui vauvaa siroksi, suurisilmäiseksi ja suloiseksi. Samana päivänä eräs vauvan sukupuolen tietävä naapuri kehui tätä pontevaksi, reippaaksi ja ennusti tästä tulevan nyrkkeilijä, koska hän huitoi nyrkeillään ilmaa. (Täysin epänormaalia käytöstä vauvoille…)

Mitä jos M:stä tulee erityisen herkkä lapsi? Vaikka häntä opetettaisiin tunnistamaan ja käsittelemään tunteitaan, hän saattaa silti olla keskivertoa herkempi. Osa meistä itkee ilosta, surusta ja kiukusta. Ei parkuen ja asiasta metelin nostaen vaan niin, että silmät vuotavat herkästi. Myös silloin jos on yksinkertaisesti todella väsynyt tai stressaantunut. En haluaisi, että tälle sanotaan muiden toimesta, etteivät pojat saa itkeä tai että on akkamaista tuntea pahaa oloa joistain asioista.

En yllättyisi, jos lapseni reagoisi asioihin… intensiteetillä. Mutta entä jos lapseni olisikin rauhallinen ja tasainen. Olisiko minun vaikea päästä perille tämän tunnetiloista ja kaipaisinko tältä tietynlaista reaktiota? Kenties. Vanhempien temperamentti, lapsen hoitajan tai opettajan ja lapsen temperamentti eivät aina kohtaa, mutta sen ei tulisi ajatuksen tasollakaan liittyä tämän sukupuoleen mitenkään. 

Vanhemmilta kuulee kertomuksia siitä, miten tyttöjä kohdellaan päiväkodeissa ja kouluissa paljon ankarammin mikäli he ovat luonnostaan riehakkaita ja ratkovat asioita fyysisesti. Tästä kärsivät mielestäni niin ns. poikatytöt kuin pojatkin. 

Parhaimmassa kuulemassani tapauksessa sama opettaja antoi saman luokan kahdelle oppilaalle samasta typeryydestä aivan eri mittaluokan rangaistuksen. (Kaveria heitettiin puolijäisellä lumipallolla välitunnilla) Kun opettajalta pyydettiin syytä sille, miksi tyttöä rankaistiin kovemmalla kädellä, hän totesi, että pojalta olisi moista voinut odottaa jo noin sukupuolenkin perusteella, mutta tytöllä kyseessä oli selvästi tahallinen ilkeämielisyys.

Eikö poikienkin olisi hyvä oppia ratkomaan asioita muutenkin kuin työntämällä kaverin niskaan lunta? Jonossa seisominen, anteeksi pyytäminen ja sen ymmärtäminen, ettei kepillä toisen pään takominen tunnu kovin mukavalta, ovat ihan oikeasti käteviä asioita ymmärtää. Sukupuolesta riippumatta.

Vaatteet, lelut ja astiat ovat vain tavaroita. Niilläkin luodaan kahtiajakoa sukupuolten välille. Mutta ehkä se ei loppujen lopuksi ole niin vakavaa. Paljon olennaisempaa onkin kasvatus. Siksi haluankin miettiä, mitä ennakko-odotuksia minulla on tytöistä tai pojista, miehistä tai naisista. Annanko niiden ohjata toimintaani vai kuuntelenko lastani?

Kuka hän on, mitä hän tahtoo, miten hän toimii luontevimmin? Mitä hän tarvitsee kasvunsa tueksi? Kuka hänestä on tulossa?

Toivoisin, että lapseni oppisi arvostamaan luontoa, osaisi kantaa vastuuta itsestään ja muista ja ottaa aktiivisen roolin omassa elämässään sekä osallistua yhteiskunnan toimintaan. Että hän oppisi rakastamaan itseään ja muita, nauttimaan hetkistä ja vahvistumaan vastoinkäymisistä.

Niin paljon ja niin vähän häneltä – ja itseltäni vanhempana, toivoisin. Ja mielestäni minkään edellä mainitun toteuttamiseen ei tarvitse olla persoonaltaan tietynlainen ihminen tai jotakin tiettyä sukupuolta.

 

 

7 kommenttia artikkeliin “Onko se poika vai tyttö?

 1. Itse opin tulemaan vastakkaisen sukupuolen kanssa luontevasti ja erottelematta toimeen vasta 16-vuotiaana kun eräiden itse valittujen henkilöiden kanssa tuli vietettyä aikaa. Sitä ennen pidin miehiä hormonihäiriöisinä tomppeleina enkä nähnyt miten ollaan ihmisiä molemmat ja lähellä toisiamme. Tätäkö sillä erottelulla halutaan, halutaanko miehet ja naiset erottaa väkisin eri leireihin ja ymmärryksen ulottumattomiin tekemällä väkisin niin paljon eroa kuin mahdollista? Olisiko kyseessä vanhan ajan avioliitto ja seurustelukulttuurista juurensa johtava jäänne jonka on tarkoituskin aiheuttaa etäisyyttä ja ymmärryspulaa?

 2. Mokattu tapaus:

  Radikaalifeministi Despentes on kirjoittanut Liken suomentaman esseekokoelman KingKong-tyttö, jonka ajattelisin muutamasta rivistäsi päätelleen tekevän sinuun ehkä yhtä suuren vaikutuksen kuin minuun. Despentes kirjoittaa itselleen naisena sattuneista varsin äärimmäisistä kokemuksista, kuten raiskauksesta ja työstään prostituoituna, mutta myös sukupuolten välisistä suhteista.

  Kyseessä on hyvin suorapuheinen ja joidenkin toimesta jopa miesvihamieliseksi väitetty lady, jonka manifesti kuitenkin propagoi enemmänkin itsereflektiota ja rehellistä kontaktia kuin minkäänsortin misoandriaa:

  ”Vallankumouksen siemen piilee katseessa, jonka isä luo lapseensa. Isät voivat kannustaa tyttäriään elämään itsenäistä elämää ilman viettelyn vaatimusta, viestittää, että heissä on fyysistä voimaa, yrittäjähenkeä ja itsenäisyyttä, ja isät voivat arvostaa tyttäriään näiden kykyjen takia ilman, että näiden tarvitsee pelätä rangaistusta.Isät voivat kertoa pojilleen, että sovinistinen perinne on ansa, että se rajoittaa suuresti tunteiden ilmaisua ja palvelee armeijan ja valtion tarpeita. Perinteinen viriiliys on näet aivan yhteä rajoittavaa kuin naiseuden pakko. — Jos me emme pyri kohti sukupuolten välistä vallankumousta, tuota suurta tuntematonta, tiedämme tarkalleen mitä kohti taannumme. Kohti kaikkivaltiasta valtiota, joka kohtelee meitä kuin lapsia, puuttuu kaikkiin päätöksiin omaksi parhaaksemme.”

  ”Miehet puhuvat naisista mielellään. Sillä tavoin heidän ei tarvitse puhua itsestään. Miten selittää se, että kolmessakymmenessä vuodessa yksikään mies ei ole tuottanut pienintäkään uudenlaista tekstiä miehisyydestä? He, jotka ovat niin puheliaita ja päteviä kun pitää paasata naisista, miksi he ovat niin vaitonaisia, kun on kyse heistä itsestään? Tiedämmehän että mitä enemmän he puhuvat, sitä vähemmän he sanovat mitään tärkeää, sellaista, mikä heitä todella askarruttaa.”

  ”Milloin nähdään miesten emansipaatio?”

  Löytyy kirjastosta.
  Yksi niitä kirjoja, joka jokaisen täysi-ikään tulleen ihmisen pitäisi lukea/olla lukenut. 🙂

 3. Huh! Täältähän löytyi ilokseni sekä hirvittävän hyvä näkökulma tämän sukupuolten erottelun  mahdollisiin seurauksiin että älykkään kuuloinen kirjavinkki, johon pitänee itsekin perehtyä. Kiitoksia!

 4. Tosi hyvä kirjoitus ja vielä paremmat kommentit! Itselleni oli aika järkytys, kun kaksivuotias kirjastossa innostui ankkakirjasta ja sitten totesi, että se onkin ”poikien kirja” (poika kannessa) ja laittoi pettyneenä huokaisten takaisin hyllyyn. Ilmeisesti kaverit ehtivät jo opettamaan että on ”tyttöjen jutut” ja ”poikien jutut” ja rajoja ei sitten ylitellä tai tulee turpaan. No, meillä eivät sellaset rajat valitettavasti päde, ankkakirja osoittautui kivaksi ja mielestäni kavereiden vanhemmatkin voisivat vähän miettiä, millasia asenteita välittävät lapsilleen. Ainakin ennen murrosikää tosiaan toivoisin lasten saavan olla ensisijaisesti lapsia ja omia itsejään, sitten vasta tyttöjä ja poikia. Etenkin tyttöjen yliseksualisointi jo alle kymmenvuotiaana kireillä, epämukavilla vaatteilla tuntuu kamalalta. Ja tyttöjen ja poikien vaatevärijakokin on kieltämättä jotenkin älytön, eihän aikuisillakaan sellaista jakoa ole.

  Tietenkään en aio kasvattaa tyttöäni varomaan tyttömäisyyttä, hempeyttä, kauneutta, hoivaamista ja suloisuutta, koska ne ovat ihania ja tärkeitä asioita ja yhteiskunnassa turhaan väheksyttyjä. Mutta en myöskään yhtään ohjaa häntä pois hänen rakastamistaan kiipeilystä, liikunnallisuudesta, dublo-rakentelusta jne. (ja toisaalta toivon, että myös pojat saavat herkistellä rauhassa). Sillä kuten ensimmäinen kommentoija totesi, kapea-alaisuuteen kannustaminen lisää vain sukupuolten välistä railoa ja väärinymmärrystä entisestään. Puhumattakaan yksilöiden turhautumisesta, kun ovatkin jotain muuta kuin se kuvitteellinen ”peruspoika” tai ”perustyttö”, johon muottiin kaikkien muka pitäisi pyrkiä.

 5. Toivon tosiaan, että jokaisen vapaus olla omanlaisensa persoona, ei vain oman sukupuolensa muka asettamissa rajoissa kasvaisi vähitellen. Ja että ns. poikatyttöjen lisäksi tulisi …ööh… tyttöpoikia.
  Eli fiksummin sanottuna nuo listaamasi naisellisina pidetyt ominaisuudet kuten hoivaaminen ja suloisuus olisivat sallittuja myös miessukupuolen edustajille.

  Tunnen miehiä, jotka kärsivät siitä, miten heille ominaisia ja tärkeitä asioita on koetettu kitkeä heistä koko lapsuusaika. Ja kun esimerkiksi hoitoalasta tai kauneudesta (muodista) on tullut aikuisena oma ammatti, työn tuoman ilon rinnalla koetaan edelleen kummallista häpeää; Siitä ei esimerkiksi kerrota ns. äijäseurassa, koska pelätään hyväksynnän menettämistä.

 6. Tämä on kuuma peruna meidän perheessä ollut jo hetken aikaa, joten mukava lukea todella hyvin kirjoitettu juttu aiheesta! mitään rakentavaa en nyt ulos saa itsestäni, turhan väsynyt, mahdan lukea jutun uudelleen päiväsaikaan.. 😉

  Anonymo: kiitokset kirjavinkistä!

 7.  

  Jekkuli:
  Minusta tuntuu, että olen ottanut jotenkin rennommin viime aikoina tämän asian suhteen kahdesta syystä:

  1) Lähipiiri tietää jo ennakkoasenteeni ja sukupuolistereotypioita on tuputettu lapselle YLLÄTTÄVÄN vähän, oikeasti!

  2) Meidän tyypin lempileikkejä ovat ”koiran ulkoiluttaminen”, siivoaminen, tietokoneiden räplääminen, sängyllä pusutteluriehuminen, pyykin peseminen ja ruoan laitto… Eli kaikkea mahdollista sekaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *