Ehkäisy – uusi yritys

Söin Yasmin-merkkisiä e-pillereitä vuodesta 2005 vuoteen 2011 asti. Pillerit eivät aiheuttaneet minulle muita sivuvaikutuksia kuin epäsäännöllisiä vuotoja käytön alussa sekä mielialan vaihteluita.
Huomasin oikeastaan vasta raskaana ollessani, miten paljon parempi oloni oli ilman sellaista määrää elimistöni ulkopuolelta tulevia hormoneja.

Tultuani raskaaksi e-pillerien (huolellisen ja säännöllisen!) käytön aikana, oli niiden syöminen tullut tiensä päähän. Raskauden jälkeen olen syönyt minipillereitä ja tasan seitsemän kuukautta synnytyksen jälkeen minulle asennettiin hormonikierukka. Toivoisin, että alun totuttelun jälkeen, kierukan paikallisemman hormonien annostelun ansioista sivuvaikutuksia olisi vähemmän.

Kierukan laitto ei sattunut oikeastaan ollenkaan, mutta kohdun mittaaminen provosoi supistuksia esiin. Lääkäri arveli, ettei saisi kierukkaa ehkä ollenkaan paikalleen (kuulemma epätavallisen tiukan kohdunsuun ja takana sijaitsevan kohdun vuoksi), mutta sielläpä se nyt on.

Näin alkuvaiheessa tilannetta pitää tarkkailla huolella, sillä imetys saattaa hidastaa kohdun palautumista raskautta edeltävään tilaansa. Myös sektioarpi tuo omat jännitysmomenttinsa, kuten myös kuukautisten puuttuminen (toistaiseksi). Vaarana on kuulemma kierukan kulkeutuminen vatsaonteloon, jos kohdun seinämä on ohut tai vaurioitunut ja kierukka pääsee luiskahtamaan pois oikealta paikaltaan. Ei kuulosta kovin mukavalta vaihtoehdolta tähystysleikkauksessa poistamisineen, joten toivotaan, että maailmassa olisi kohtuus kaikessa
(heh heh) ja enimmiltä hankaluuksilta vältyttäisiin.

Seuraan jännittyneenä, alkaako sivuvaikutuksia ilmentyä.
Mahdollisia sivuvaikutuksia onkin komea lista. Kierukka voi aiheuttaa muun muassa:
Kohtu- ja emätinverenvuotoa, epäsäännöllisiä tai puuttuvia vuotoja, laajentuneita munarakkuloita, masentunutta mielialaa, hermostuneisuutta, libidon vähenemistä, päänsärkyjä, vatsakipuja, pahoinvointia, aknea, selän tai lantion alueen kipuja, kivuliaita kuukautisia, valkovuotoa, ulkoisten sukupuolielinten tai emättimen tulehduksia, kipua tai arkuutta rinnoissa, hormonikierukan poistumista, painonnousua, migreeniä, vatsan turpoamista, hiustenlähtöä, lisääntynyttä karvoitusta, voimakasta kutinaa, ihotulehduksia, sisäsynnyttimen-, kohdun limakalvon tai -kaulan tulehduksia, turvotusta, (nokkos)ihottumaa tai kohdun seinämän puhkeamista.

Huhhuh!
Mutten henkilökohtaisesti käytä mitään ehkäisyä huvin vuoksi
– joskin sekin lienee sallittua vaikkapa kuukautisista eroon pääsemisen nimissä.

Jos kierukka sopii minulle, ei ehkäisyasioita tarvitsisi kontrollikäyntejä lukuun ottamatta enää miettiä viiteen pitkään vuoteen! M on ihana, mutta myös vaativa tapaus. Ehkä tämän seurana jaksaisi toisen huollettavan, kun tämä on esikoulussa. Kunhan ensin saan opiskelut hoidettua kunnialla loppuun.

Kuvat: HS.fi

 

 

10 kommenttia artikkeliin “Ehkäisy – uusi yritys

 1. Söin Yasmineja itsekin ennen kuin päätimme antaa lapsen tulla kun on tullakseen. Ehdin syödä niitä 2,5 vuotta, eikä alun (parin viikon) mielialan vaihteluiden jälkeen ollut mitään ongelmia niiden kanssa. Synnytyksen jälkeen otin mirena-kierukan, jonka poistatin noin 5 kuukauden jälkeen. Ärsyttävää epäsäännöllistä tiputtelua kun en jaksanut katsoa. Nykyisen migreenin takia en saanut enää Yasmineita, vaan siirryin minipillereihin ja vaikka kierukka olisi ollut ihana kun sitä ei tarvitse muistaa, ovat nämä kropalleni sopivampia. Ei menkkoja, ei sivuvaikutuksia. Mukavaa sen puolen vuoden tiputtelun jälkeen. Toivottavasti kierukka sopii sulLe. 🙂

 2. Minipillerit aloitettu täälläkin (viimein!) ja kierukkaa odotellessa. Meillä J oli kyllä odotettavissa oleva tapaus*, mutta kovasti pidän kiinni siitä että jos kakkonen on tullakseen, se on vahinko. Mua henk.koht. ärsyttää se ajatus että heti kun ekan on saanu puskettua maailmaan, niin kaikki on jakamassa ilmeisen yleismaailmallista mielipidettä siitä että ”pitäähän se sisarus nyt saada mahdollisimman pienellä ikäerolla”. No way sanon minä, katotaan tää yks ny eka yhteiskuntakelpoiseksi..

  *meinasin laittaa et toivottu mutta musta se on aika epäkorrekti ilmaisu. Olkoon siis odotettu, kun ilman ehkäisyä mentiin tulee jos on tullakseen-meiningillä.

 3. Minä otin synnytyksen jälkeen Nexplanon-kapselin, on kyllä ollut ihana. Ei kuukautisia, ei sivuvaikutuksia. Nykyään ei kyllä ole miestäkään, eli vähän turhaan otin, no mutta silti.

 4. Mä olen kokeillut mini-  ja yhdistelmäpillereitä, laastaria, kapselia ja kierukkaa. Kierukka pitäisi vaihtaa tai ehkäisymuotoa vaihtaa tuossa ennen ystävänpäivää. Varmaankin synnyttämättömyydestäni (heh) johtuen kierukan laitto sattui ihan hemmetisti. Oksensin nenän kautta. Sivuoireita ei ole ollut oikein muita kuin vaihtelevat vuodot. Suosittelen kierukkaa, koska se on niin vaivaton.

 5. Tässä tällainen kimppavastaus:

  Toisilla tuo kierukka pitää kuukautiset poissa, toivotaan että niin olisi täälläkin.  Niiden puuttumisesta kun tosiaan nauttivat varmaankin useimmat, oli miestä/kumppania tai ei.

  Mulla oli raskauden aikana maksa-arvojen kanssa ongelmia ja suvussa on ollut raskaushepatoosia. Lisäksi minulla on migreeniä ja perinnöllinen taipumus verenhyytymiin, joten ihmettelen, että minulle alun perinkään e-pillerit nuorena tuputtavat ehkäisymuodoksi… 

  Yasminien käyttäjien osalta tuli viime vuoden loppukesästä ja syksystä kuulemma lähialueen neuvoloihin erityisen paljon ilmoituksia ei-suunnitelluista ratkaisuista. Liekö ollut vikaa ko. tuotteessa? Tähän kategoriaan kuului tosiaan myös meidän pojumme. En missään nimessä sanoisi tämän olevan ei-toivottu, olenhan aina toivonut ainakin yhtä lasta. Opiskelujen ollessa kesken, olisin voinut odottaa että valmistun, joten en ollut ehtinyt yrittää tai odottaa raskautumista. Mutta onpa nyt tuollainen ihana lapsi ja koulun penkille ehtii vielä palata. Kaikkia asioita elämässä ei voi hallita eikä ehkä kannata yrittääkään…

  Olen tehnyt kyselijöille selväksi, että yhdessä lapsessa on ihan tarpeeksi huolta ja huolenpidettävää meille ja että JOS seuraava tulee, ei sitä ole suunnitelmissa ainakaan viiteen vuoteen. Joku on yrittänyt heti kertoa, miten lyhyt ikäero olisi hieno juttu ja että ainoat lapset ovat kauheita ihmisiä.

  …Ehkä tästä on oppinut ainakin pitämään enemmän mölyt mahassaan puhuttaessa muiden perheiden asioista.  Sen verran ärsyttävää on, kun joku kertoo, miten minun tulisi elää elämääni ja hoitaa perheemme asioita, että ne tulisi tehtyä oikein. On muutenkin sairasta, että naisella ei tunnu olevan oikeutta päättää omasta kropastaan ja jaksamisestaan vaan lapsia pitää hankkia muita varten. ”Kun äitisi haluaisi lapsenlapsia.” ”Kun lapsesi varmaan haluaisi sisaruksia jne.” ”Kohta et enää ehdi saada ja sitten et tule ikinä kunnon naiseksi.” Jne. 

   

 6. Eikä!! Syön Yasminia(aikaisemmin Mercilon jota seurasi tauko ja nyt yasmin) ja se on aiheuttanut ei toivottuja raskauksia??? En ole kuullut tästä mitään!!! Paniikkipaniikkipaniikki…. vasta kyllä tein negatiivisen raskaustestin, mutta paniikkipaniikkpaniikki!!!

 7. En tiedä miksi lasten pitäisi syntyä niin peräjälkeen…oon meiän perheen nuorin (24v) ja mun isoveljet on mua neljä ja kymmenen vuotta vanhempia (eli 28 ja 34v). Ei mua oo koskaan haitannut tuo ikäero, päinvastoin! Oli niin siistiä pienempänä kun pääsi yöksi isoveljen luo kylään ja viettämään päivän helsingissä (silloin kun ite oli tyyliin 12v ja isoveli 22v). Ja muutenkin oon saanu aina olla ylpee reilusti vanhemmista isoveljistä! Pienempänä ei tietysti leikitty niin paljon yhdessä, mutta kyllä niitä leikkikavereita löytyy muualtakin. Ja nyt voidaan hyvin hengailla yhdessä, eikä kummankaan kavereita haittaa ikäero 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *