Hinkit hiljaiseksi eli milloin ja miten lopettaa imetys?

Kuvassa on pieni tissitaapero.

Lapsen päiväkotiura alkaa reilun kuukauden päästä, mutta päiväohjelmaamme kuuluu edelleen kolme tai neljä imetyskertaa. Ikää taaperolla on syksyllä puolitoista vuotta. (Eli olette oivaltaneet oikein; Voitte polttaa minut saman tien taaperoimettäjille varatulla roviolla.)

Imetän aamuisin saadakseni nukkua pidempään, iltapäivällä, neljän aikoihin tyhjennysimetyksen ja illalla yhden kerran osana illan rauhoittumisrutiineja. Periaatteessa imetykset eivät siis haittaisi päiväkodissa tai opiskelemassa käymistä.

Olen jättänyt tarkoituksellisesti imetyskertoja vähemmälle kesän mittaan. Minulla ei ole erityistä kiirettä lopettaa imettämistä ja lapsellekin imetys tuntuu olevan tärkeä läheisyyshetki – lähinnä iltaisin. Punnittavina ovatkin pitkälti imettämisen jatkamisen hyödyt ja haitat.

Reissaaminen ilman lasta tai edes lapsen antaminen yökylään on hankalampaa kun rinnat täyttyvät maidosta. Liikkumavapauteni kasvaisi tai ainakin irtiotot helpottuisivat hieman imettämisen lopettamisen myötä. Ja voisin viimein käyttää kaikkia vaatteitani miettimättä, soveltuvatko ne imettämiseen. (Toisaalta painonhallinta voisi hankaloitua entisestään.)

Rintamaidon koostumus pysyy suurin piirtein samanlaisena, imetti sitten vauvaa tai taaperoa. Harvatkin imetyskerrat voi ajatella vaikkapa vitamiinilisänä. Ravinnon näkökulmasta maidon merkitys ei ole kuitenkaan enää suuri, joten taaperoimetykssä läheisyyden merkitys kasvaa. Vilkkaalle taaperomme tekee ilmeisen hyvää rauhoittua hetkeksi viereen juomaan maitoa. Mietinkin, lisäisikö imettämisen lopettaminen tässä vaiheessa entisestään lapsen stressiä elämäntilanteen muutoksesta?

WHO:han suosittelee imetyksen jatkamista vähintään kahden vuoden ikään tai niin pitkään kuin sekä äiti että lapsi haluavat. Suositukset perustuvat sekä lääketieteellisiin että antropologisiin tutkimuksiin, joissa on tutkittu imetyskulttuureja eri puolilla maailmaa sekä verrattu ihmistä muihin nisäkkäisiin. Ihmislasten on arvioitu tarkoitetun imemään luonnollisesti noin 2-7-vuotiaaksi. Tutkimustulosten valossa pitkästä imetyksestä ei siis ole lapsella ainakaan mitään haittaa.

Jonkin verran huolettaa myös se, kuinka kauan rinnat tuottavat maitoa ennen kuin ne luovuttavat. En haluaisi joutua aloittamaan opiskelusyksyä tissit pinkeinä ja maitoa tiputtavina.

Missä vaiheessa olette lopettaneet imetyksen? Kuinka lopettaminen sujui?

Lopetitteko kerralla vai vähitellen, tarkoituksella vai melkein vahingossa?

Miten töiden tai opiskelun yhdistäminen imetykseen on onnistunut, jos joku on sille tielle lähtenyt?

16 kommenttia artikkeliin “Hinkit hiljaiseksi eli milloin ja miten lopettaa imetys?

 1. Meillä loppui toisesta tissistä tarjoilut varmaan 3kk sitten ja sen jälkeen sen ongelmatissin maidontuotanto loppui melkein kun seinään. Olin ihmeissäni. Ongelmia siis oli niin suihkutissiyden kun Reynaldin syndrooman kanssa, joten järki meni.

  Yksipuolista imetystä jatkettiin siitä 4 krt/vrk, kunnes kersnaakkeli päätti vain lopettaa päiväsyömisen. En siis tarjonnut tissiä omaehtoisesti, eikä sitä pyydetty. Yötissin lopettamisen vain päätin (siitä mm. täällä http://www.lily.fi/blogit/why-you-little/diy-unikoulu-sisaltaa-tisseja ) Nykyisellään iltaimetys on 4 minuutin tissi suuhun-hästää-tissi suuhun-operaatio, aamuimetys sen sijaan rauhallisempi hetki, tosin ei valitetgavasti toimi torkkunappina:/

  Päätin, että nämä kaksi rutiinia kun eivät haittaa töitä, niin menkööt niillä, kunnes haluaa itse lopettaa, sitä kiinnostusta kun ei enää tunnu paljoa olevan. Käy kyllä kiinni, muttei pyydä itse.

  Oli myös häähommissa ollessamme mennyt mukisematta nukkumaan ilman iltamaitoja.

  Mutta niin kai ne sanoo, että ei montaa stressiä lapselle yhtäaikaa, eli onnistuisiko kertojen vähentäminen vaikka kahteen ennen hoidonaloitusta?

  • Siis minähän imetän käytännössä vaan toisella tissillä. Lopetin jossain 9 kk kohdalla molemmilla imettämisen säännöllisesti ja kitsasmaitoisemmalla imetän nykyään ehkä kerran viikossa.

   Kommenttien myötä alkuperäinen suunnitelma lopettaa ennen päiväkotia muut kuin aamu- ja iltaimetykset on vahvistunut entisestään. Pyrkikäämme siis siihen. 🙂

   • Alempaankin kommenttiin viitaten, mä olen myös jatkamisen kannalla, niin kauan kunnes tulee se luonnollinen stoppi. Yllättävän hyvin meilläkin silloin meni tuo hoidon alku, vaikka kotona olikin hoidossa. Kuukauden poika tuli ovelle huutaen vastaan ja sitten kiireellä sohvalle ja tissi suuhun. Sitten meno rauhoittui ja nyt ollaan tosiaan tässä.

    Mulla yks ystävä imetti tyttöään kolmivuotiaaksi asti, ilta ja aamuimetyksin, kun ei kokenut siinä mitään ongelmaa. Oli joskus pois lapsen luota öitä ilman ongelmaa ja kotiin palatessa samat rutiinit jatkuivat.

    Eli niin kauan kun jätkä ei itse siitä totaalisesti kieltäydy ja kun se susta tuntuu hyvältä, antaa mennä vaan 🙂

 2. Minusta imetyksen jatkamisella on vain hyviä puolia. Lapsi saa vastustuskykyä päivähoidon pöpöjä vastaan ja turvaa ja lohduketta elämänmuutoksessa.
  Olen itse jatkanut päivähoidossa olevan taaperon imetystä töihin palatessani. Ei koskaan ollut mitään ongelmia täyttivien rintojen kanssa. Kun imetys sitten loppui oltiin menty korkeintaan kahdella imetyksellä päivä ja lopetuksen jälkeen rinnoista sai maitoa vain puristamalla.
  Myös töissä kannustan äitejä jatkamaan imetystä, jos he asiaa pohtivat lapsen tutustuessa hoitopaikkaan. Yllättävän moni ei imetyksestä mainitse. Ehkä päivähoitohenkilökunnan reaktioita pelätään ts. kuvitellaan, että taaperoimetystä pidetään haitallisena hoitoon sopeutumisessa.

  • Mukavaa kuulla myös imetyksen jatkamista puoltavia mielipiteitä. Monet tuntuvat ajattelevat että imetys täytyy lopettaa kokonaan viimeistään siinä vaiheessa kun lapsi menee hoitoon ja/tai äiti palaa töiden/opiskelujen pariin.

 3. Jatkaisin hoidon aloituksen yli, jos lasta imetys kiinnostaa. Meillä imetys hiipui taaperon kanssa pikku hiljaa. Unohdettiin vaan molemmat joku kerta ja yhtenä päivänä tajusin, että eilinen jäi väliin jo kokonaan. Sopiva vähennystahti on noin yksi kerta viikossa.Ilta- ja aamumaidot yleensä ovat viimeiset. Päiväunimaidosta kannattaa luopua ennen hoitoa.

  • Toivoisin että lapsi lopettaisi maidon pyytämisen itse. Sillä tavalla lopettaminen olisi helpointa minulla ja oletettavasti myös lapselle.

   Onneksi päiväkodin aloitukseen on vielä useampi viikko, joten päiväunimaidosta ehtii vielä hyvin vieroittaa.

 4. Lopetin imetyksen kun poika oli n.1v 3kk. Lähinnä sen takia vasta niin myöhään koska pelkäsin iltahuutoja ja menetettyjä yöunia. Lopulta imetyksen lopettaminen kävikin paljon helpommin kum olin edes uskaltanut haaveilla. Lopetin päiväimetyksen jättämällä imetyskertoja koko ajan vähemmälle. Kuitenkin tosi nopeasti, noin viikossa lopetin ne kokonaan. ”Ongelmallisimpia” imetyksen kannalta meillä oli nukkumaan meno ja yöt. Yhtenä iltana päätin että nyt saa riittää. Nukuin umpinainen paita päällä ja illalla sanoin pojalle että maito on nyt loppu ja iso poika ei enää tarvitse sitä. Poika näytti käsillä levitellen ”loppu” ja sen jälkeen ei sitä juuri kaivannutkaan, ainakaan näkyvästi. Tissit tyhjeni parissa viikossa. Ekat yöt oli tuskaa kum piti käydä pumppaamassa pinkeitä tissejä tyhjiksi. Mutta helposti se loppuen lopuksi kävi. Tsemppiä!:)

  • Ihanaa että teillä sujui lopettaminen kuitenkin aika helposti!

   Tuota tissien tyhjennysvaihetta vähän pelkään, lähinnä sitä, että tyhjennän liikaa eikä maidon tulo otakaan loppuakseen.

   Osalla maitoa tulee kuulemma vielä kuukausien päästä imetyksen loppumisesta. Äääh.

 5. Jos itselläsi tuntuu hyvältä ja haluat jatkaa niin mitäs siinä. Tuossa iässä on toisaalta ihan kivaa jo kun taapero saa syödä ja juoda jo kohta tosi itsenäisesti, ja vaikka imetät vaan ne 3 kertaa niin ehkä se jonkinverran vaikuttaa ruokailuun ym. Imetin itse siihen asti kun poika oli vuoden. Päätin jo etukäteen että ssä riittää:). En halunnut että minulla on lapsi joka julkisilla paikoilla kipee syliin, nostaa paitaaja sanoo tissi tissi;). En ehkä ole/ollut tarpeeksi omistautunut äiti mutta halusin myös oman kroppani takaisin ja halusin myös viimeiset 5 raskauskiloa pois vartalosta. Haluaisin myös olla nainen taas, ei raskaana tai lypsykone, halusin myös puketua kauniisti kun oli jo mennyt melkein kaksi vuotta ”ihme ryysyissä;)”. Synnytyslääkärini sanoi myös minulle että viimeiset kilot lähtevät vasta imetyksen loputtua, ja niinhän kävi. Poika oli ehkä 1v4kk kun kroppa oli taas ”oma”. Ja nyt kun on 21 kk niin olen jopa vähän laihtunut, jesss:). Mulla imetys ei laihduttanut, söin varmaan vaan enemmän ja oli aina kova turvotus päällä.
  Meillä meni niin helposti että pikkuhiljaa imetyskertoja vähennettiin ja yksi lta ei vaan enää annettu rintaa eikä poika melkein edes huomannut. Minä myös imetin vain yhdestä rinnasta pitkään ja se tyhjeni pikkuhiljaa kun imetyskerrat väheni. Joten kyllä kaikki hyvin menee, oman fiiliksen mukaan vaan! Paljon iloa uuteen kauteen ja elämään:)!

  • Toivon myös, että loput raskauskilot (3kpl?) lähtisivät imetyksen päätyttyä, nähtäväksi jää, käykö niin vai päinvastoin. 😀 Imetys ei ole minullakaan laihduttanut yhtään kiloa kahden ensimmäisen kuukauden jälkeen ja nilkat sekä sormet ovat kummallisesti turvoksissa.

   Kiitos ihanasta toivotuksesta!

 6. Minulla on kaksivuotias tyttö, jotan imetän vielä kerran pari päivässä. Palasin töihin, kun lapsi oli 1,5-vuotias (jäi isänsä kanssa kotiin), enkä halunnut lopettaa imetystä vielä, kun oli muutenkin suuri elämänmuutos tulossa. Nyt kesällä oli tarkoitus lopettaa imetys, mutta enpä taida vielä malttaa 🙂 On se vaan niin tärkeä asia lapselle. Itseäni alkoi jo hieman ärsyttää aamuimetykset, kun veivät niin paljon aikaa ennen töihin lähtöä, mutta ne lopetettuani imetys on tuntunut tosi helpolta ja vaivattomalta.

  Ongelmia pidemmän imetyksen kanssa ei ole enää aamuimetysten loppumisen jälkeen ollut. Jouduin jokin aika sitten olemaan sairaalakäynnin takia neljä päivää imettämättä, mutta rinnat eivät pakkautuneet liikaa ja lapsi palasi vielä mielellään takaisin rinnalle eron jälkeen. Imetys on vähentynyt nyt suurin piirtein yhteen kertaan päivässä, ja painon hallinta ei olekaan enää yhtä helppoa kuin ennen 🙂 Ihan senkin takia imettää vielä mielellään 😀 Ajattelen myös niin, että jos lapsi sattuu sairastumaan, rintamaito ainakin pitää sitten nesteytyksen kunnossa ja lohduttaa.

  Itse ainakin kannustan jatkamaan imetystä, mikäli se vielä sinusta hyvältä tuntuu. Uskoisin sen olevan tärkeä juttu lapselle, jos muuten joutuu aiempaa useammin eroon äidistä opintojen alettua.

  • Tuota sairastumisjuttua olen miettinyt itsekin, vastustuskyvynkin näkökulmasta. Ja kyllä lohtutissi on edelleen voimissaan!

   Ja ehkä annan lapselle ja itselleni imetyksen verran ”armoa” muuttuvassa elämäntilanteessa. 🙂

 7. Justiinsa kirjottelin palstallani asiasta (http://www.lily.fi/blogit/mimosan-mietteita/imetyksen-lopettaminen) ja sain monta hyvää vinkkiä asiasta.
  Oon nyt yrittänyt vähentää imetystä tosi paljon, edelleen kuitenkin imetän 2-3 krt päivässä. Meillä asiaa hankaloittaa se, että poika ei meinaa suostua juomaa tota korviketta. Poika ei myöskään suostu juomaan tuttipullosta ja nokkamukistakaan ei maito mee aina alas. Välillä ollaan annettu maitoa mukista, mutta sekään ei aina auta.
  Eli kokeillaan joka päivä vähän jotain uutta. Alotettiin tässä samalla myös yösyömisistä poisopettelu.
  Lähiömutsin sivuilla oli asiasta kanssa: http://www.mutsiavautuu.com/2013/07/se-on-loppu-nyt-tissit-telakalla.html
  Tuolta luin, että maitoa saattaa tulla vielä kuukausitolkulla imetyksen lopettamisen jälkeen. Iiks!

  • Hei kiitos linkistä!
   Kävin lukemassa keskustelunkin ja komppaan kyllä sitä että imetyksen lopettamiseen pitäisi olla ohjeistusta siinä missä sen aloittamiseen ja jatkamiseenkin.

   Meillä lopettaminen olisi sikälikin helppoa, että taaperomme saa kyllä juotua maitonsa ja vetensä muualtakin. Nokkamuki/nokkapullo kelpaa, samoin mukin reunasta juominen, pillillä juominen ja sporttikorkit. 😀

   Tuota kuukausien post-imetys-maitotulvaa täälläkin pelätään. Uiks!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *