Ladataan joulua: pika-DIY-vinkki

Jouluhulluuskohtaus on tehnyt tulojaan alkuviikon Stockmannin reissusta asti. Viikko on kuitenkin hujahtanut ohi sen verran haipakkaan etten ole ehtinyt tehdä asian eteen mitään konkreettista vaan lähinnä pyöritellä asioita mielessäni.

Yllätin tänään itseni(kin) raahautumalla heti aamupävistä crossaamaan. Eilisen veranluovutuksen huomasi vielä hiukan hengittelyn raskaudessa. Sain liikunnallisesta urotyöstä palkkiokseni paluumatkan pyöräilyn ratoksi iskeneen kaatosadekuuron.

Sateesta huolimatta toteutin menomatkalla heränneen ajatukseni lehtikuusen oksien keräämisestä. Hieman saattoivat ohikulkijat ihmetellä, kun kökin tienpientareella, puoliksi ojassa, läpimärissä treenivaatteissa, pyöräilykypärä päässä tonkimassa puun alle kasatun lehtiröykkiön alta maahan pudonneita oksia.

Minun piti alun perin käydä tänään otattamassa miehen suosiollisella avustuksella äidin ja pojan asukuvasetti pihalla, mutta sadetta taitaa piisata koko päivän valoisaksi ajaksi. Kuvaushommat siirtyivät siis huomiselle, joten ehdin istahtaa lapsen päiväuniaikana alas ja tehdä (ihan liian) pitkästä aikaa jotain pientä askarteluhommaa.

Askartelin keräämistäni oksista ähinän, tihrustelun ja puhinan saattelemana kranssin. Tavoilleni uskollisena lähdin sen pidempään suunnittelematta puuhaan heti; Jälkikäteen totesin, että etukäteissommittelu olisi saattanut helpottaa homman loppuvaiheita.

Kieputtelin ensin muutamia oksia yhteen kranssin rungoksi, sidoin ne yhteen mahdolisimman huomaamattomasti mustalla langalla ja lisäsin sitten vähitellen oksia ristiin rastiin isojen liitoskohtien häivyttämiseksi.

Kiinnitin oksia sekä sitomalla että pelkästään kieputtamalla. Lopuksi napsin ylimääräiset langanpätkät poikki ja sidoin kranssiin nauhakokoelmistani löytyneen jäkälänharmaan pitsinauhan ripustamista silmällä pitäen.

Aikaa kranssin tekoon jälkien siivoamisineen kului puolisen tuntia. Kannattaa muuten tehdä homma ennen siivouspäivää: pikkuroskaa, -ötököitä ja neulasia pukkaa! Rutinoituneemmalla askartelijalla aikaa menisi varmasti reippaasti vähemmän, joten kyse on oikeasti varsin nopeasti toteutettavissa olevasta askarteluprojektista.

Isommalla määrällä oksia kranssista olisi saanut muhkeamman ja massiivisemman, mutta suunnitelmissani oli tehdä juurikin tuollainen ohuempi, muutamasta oksasta koottu versio. Paksumpi kranssi saattaisi olla näyttävämpi pöytäkoristeena kynttilälautasen tai jonkin tarjoiluastian ympärillä, mutta ohut kranssi on mielestäni kauniimpi seinällä.

Jos innostut tekemään kranssin itse tarvitset siis:

– Sakset
– Tummansävyistä lankaa/siimaa
– Halutessasi kauniin nauhan ripustamiseen
– Lehtikuusen (tms.) oksia
(Sen verran ohuita ja taipuisia oksia, että suostuvat menemään loivalle kaarelle taipumatta.
Suosi erityisen käpyisiä oksia, jos mielit saada käpyjä kranssiin asti, niitä irtoaa prosessin aikana kuitenkin. Kerääthän oksia aina ensisijaisesti maasta.)

P.S Joulun lataustilanne: 59 päivää jäljellä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *