Tukasta asiaa: Parturiin vai palloklubiin?

Lapsi se vaan kasvaa ja kehittyy eikä vain pituuskasvun tai puheen kehityksen osalta vaan myös tukkalaitteen pidentymisen muodossa. Kokeilin aamutuimaan taaperon tukan pituutta ja tällä kertaa suurimman osan haituvista sai jo poninhännälle, mutta ”futarinutturaa” näistä kutreista ei vielä saanut.

Tukka on mielestäni ihan soma avonaisenakin, tosin kaikista kovimmissa menoissa ja tuulissa se saattaa heilahtaa kasvoille. Erilaiset glitteripinnit ja kukkapannat lienevät poissa vaihtoehtojen listalta, mutta jotain yksinkertaista kuminauhapantaa voisi toki harkita. Ja suuren osan ajasta ulkoillessa (ja välillä myös sisällä) lapsella on kuitenkin päässään joko ohuempi tai paksumpi pipo, jonka alle hiukset voi sujauttaa.

Useampi ihminen on jo kysellyt, milloin lapsemme hiukset oikein leikataan. Tukka pysyy melko hyvin poissa lapsen kasvoilta eikä se säännöllisesti pestynä ja harjattuna takkuunnukaan pahasti. Varsinaisia käytännön syitä hiusten leikkauttamiselle ei siis ole ja kieltämättä kammoan myös sitä riehumista, millaista tukan leikkaamisen yrittäminen parturin tai kampaajan tuolissa tulisi todennäköisesti olemaan.

Luulenkin kysymyksien juontavan juurensa lapsemme sukupuoleen, mikä ärsyttää minua tunnetusti melkoisesti. Noh, onneksi saan päättää itse lapseni hiusmallin vielä useamman vuoden ajan – sukupuolten välisten erojen pakkomielteistä ylikorostamista (myös) ulkoisin seikoin suosivien kauhuksikin.

Pitkä tukka pienillä lapsilla – uhka vai mahdollisuus? 
Ja onko sukupuolella väliä tässä(kään) asiassa?

 

20 kommenttia artikkeliin “Tukasta asiaa: Parturiin vai palloklubiin?

 1. Omasta mielestäni jokainen saa tehdä lapsensa tukalle mitä haluaa… Se on taas noita yhteiskunnan normeja… Pojalla pitäisi olla lyhyt tukka ja siniset vaatteet jne. Mur, sanon niille!

 2. Itse saksin kyllä poika 2,5-veen kuontaloa aina siihen tahtiin, kun se alkaa yltää silmille. Ja joo, olen myös sen verran vanhanaikainen, että haluan pitää pojalla ainakin suhteellisen lyhyen tukan (mutta punaisia vaatteita meillä kyllä on pojan toivomuksesta kaappi täynnä ;)…).Parturiin en ole vielä poikaa vienyt, sillä en yksikertaisesti näe tuota ikiliikkujaa istumassa paikoillaan puolta tuntia, ja toisaalta en vielä raaski maksaa yli kahtakymppiä taaperon hiuksenleikkuusta, jonka minä (kiitos ohuen ja valkoisen tukan) olen osannut hoitaa kotona ihan pelkällä opettajan koulutuksella.

  • Ajattelin alunperin, että haluaisin helppouden vuoksi lyhyen tukan, olisi lapseni sitten tyttö tai poika, mutta sitten iski sentimentaalisuus, johon Ruusu:n vastakommentissa viittaankin. Miten tässä näin kävi?

   En uskaltaisi varmaan leikata lapsen tukkaa itse, kun minulla on niin huonot refleksit että jos lapsi sätkähtäisi, olisivat sakset varmaan korvassa, hui. Mutta aika monihan pienen tukan leikkaa ihan kotosalla. 🙂

 3. Meidän poitsu pääsi parturiin ekaa kertaa 1v 2kk ikäisenä, koska luonnonkihara pää alkoi näyttää epäsiistiltä. Lysti kustansi 7 euroa ja poika istui paikallaan ihmeissään (isänsä sylissä) sen arviolta 10 minuuttia minkä siistiminen kesti. Parturi leikkasi hiukset sellaisenaan, ei kostuttanut tai mitään. Jos toinen olisi ruvennut rimpuilemaan tms. niin sitten olisi lykätty rusinapaketti tai joku muu herkku kouraan. Olin lopputulokseen tosi tyytyväinen, tukka siistiytyi paljon, vaikka pituutta siihen reilusti jätimmekin.

  Ja sanon tämän nyt kaikella rakkaudella kaikkia vanhempia kohtaan, mutta taitaa olla vähän niin että vanhemmat eivät raaski luopua jälkikasvunsa ”ainutlaatuisista” hiuksista. Kun se on niin ihmeellistä että oman lapsen päähän on kasvanut niin hienot hiukset niin ei niistä raaskita luopua sitten millään. Eikä tietty pakko olekaan. Mutta kyllä ne hiukset tarvittaessa pian takaisin kasvavat.

  • Kun joskus selviydymme parturiin asti, kyselen seuraavaksi vinkkejä lapsen pitämiseen tuolissa ilman puhjenneita silmiä tai kaikkien muiden asiakkaiden karkoittamista. Rusinat on täten lisätty listaan!

   Tunnistan itseni kyllä aika vahvasti tuon jälkimmäisen kappaleen sentimentaalisuudesta eikä sen myöntäminen tee tiukkaakaan. Mutta jos joku takku- tms. katastrofi iskisi lapsen tukkaan ja pitäisi leikata niin en jäisi menetystä sentään kyynelehtimään. 🙂

 4. Mä oon varmaan kertonut sulle tän aiemminkin, mutta siis mä NIIN ootan että Kainille kasvaisi kunnolla tukka, että mä saisin sille IROKEESIN. Kasva jo kasva jo kasva jo!

 5. Joskus vuosia vuosia sitten kuulin sellaisen urbaanin legendan, että jos lapsen hiuksia leikkaa ennen kuin se täyttää 2v, siitä tulee tyhmä 😀
  Vaikka toi onkin tollasta hömpänpömppää niin silti siihen jollain tasolla uskoo, etten tosiaankaan oman lapsen kohdalla tee sitä virhettä että siitä tuliskin tyhmä 😀

 6. Tämä aihe on meilläkin tosi ajankohtainen, kun pojan kutrit alkaa olla jo melkoisen pitkät! Itse olen aivan rakastunut noihin takatukan enkelikiharoihin, mutta kyllähän ne hiukan jotenkin epäsiistit alkaa olla joten voi olla että parturin penkki kutsuu kohta. Otsiksen olen leikannut jo kauan, sillä muuten tukka olisi ainakin kaulaan asti. 😀 Tässä ei siis ole kyse mistään että haluaisin erityisesti että poitsu näyttäisi ”poikamaisemmalta”, vaan ehkä ihan hitusen haluaisin siistiä tukkaa. Ei silti lyhyeksi missään nimessä! Ihana tuo pikku ponnari, minäkin päätyisin siihen ellei tuo toinen olisi sitä mieltä että kaikki ponnarit ”sattuu”. 😀

  • Meillä ponnarit saavat kyytiä silloin kun lapsi ne huomaa, muuten saavat olla rauhassa.

   Kuten omankin tukan kanssa, lapsen tukka saa varmaan kasvaa siihen asti kunnes saan pakkomielteen jostain mielestäni huikeasta hiusmallista ja sitten lähtee. 😉

 7. Siskon poika on kolme vuotias ja samantyylinen vaalea haituvatukka ylettyy jo yli olkapäiden, mutta siskoni ei ole hennonut leikata kun etutukkaa vain. Mikäs siinä. Poika antaa tosi hyvin harjata ja pestä tukkaa niin mitään ongelmaa ei ole 🙂

  • Meillä tullaan ehkä toisiin ajatuksiin, jos kaikki ei suju yhtä hyvin kuin siskonpoikasi tapauksessa vaan taapero nostaa pesuista/harjaamisista äläkän. Kauneuden/komeuden vuoksi ei jaksa kärsiä kovinkaan paljoa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *