Minttua muttei villeä

Kaivoin eilen Elloksen paketista esiin pirteän söpöilykauluksisen minttupuseron. Ja hyvä niin, psyykkausvaatteelle oli ehdottomasti käyttöä, sillä lääkärireissun jälkeen olo oli aika voipunut.

Kun koettaa kertoa lääkärille turvotuksesta, jonka aikana tarvitsee kolme kokoa isommat kengät eivätkä mitkään sormikkaat sovi, iltaisin vaivaavasta väsymyksestä ja ihon sekä aineenvaihdunnan oireiluista ja saa vastaukseksi kehotuksen vähentää sokerimehujen juomista ja suklaapatukoiden syömistä, olo on rehellisesti sanoen lähinnä luokkaa voi vittu nyt. (Jos teitä kiinnostaa niin sokerimehua join viimeksi joskus viime vuoden puolella ja suklaapatukan söin laivalla.)

En yksinkertaisesti suostu hyväksymään sitä että lasketuilla ja vahdatuilla syömisillä sekä säännöllisellä liikunnalla höystetyssä arjessa olisi normaalia saada painoa jonain viikkona ylimääräiset kolmisen kiloa. Puhtia asian selvittelyyn ei oikein riitäisi, mutta eipä kukaan muukaan pidä puoliani tai huolehdi terveydestäni. Ja voin kertoa, että mukavan ja potilaastaan kiinostuneen oloinen lääkärikään ei saa lisäpisteitä siitä, jos hän ehdottaa kalkkiviivoilla makaavaa potilastaan muistamaan kiltisti lautasmallin.

 

9 kommenttia artikkeliin “Minttua muttei villeä

 1. No olipa lääkäri. Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja diagnoosin saatuani lueskelin joskus aktiivisesti kilpirauhasfoorumia. Siellä joku, jolla ei ollut vielä diagnoosia, kertoi käyneensä lääkärissä painonpudotusongelmien vuoksi. Mukana tällä henkilöllä oli excel-taulukko syömisistään ja liikunnoistaan yli vuoden ajalta. Taulukosta olisi näkynyt että sillä energiansaannilla ja aktiivisuudella painon olisi pitänyt pudota. Lääkäri ei ollut kiinnostunut näistä muistiinpanoista vaan oli sen sijaan pyytänyt potilasta kertomaan ”ihan rehellisesti” kuinka monta suklaapatukkaa päivässä menee. ”Viisi, kymmenen?”. Tsemppiä vaan kaikille, joilla on vaivoja jotka voi kuitata sillä että potilas on laiska ja läski ja siksi kyvytön huomaamaan niitä viinereitä, suklaapatukoita ja limuja, jotka päivittäin kurkusta alas sujahtavat.

  • Minäkin laskekelen pääpiirteissään arkena syömiseni ja liikkumiseni ja omaohjaajani oli salilla sitä mieltä, että ruokavaliollani ja liikuntatottumuksillani painon pitäisi pudota.

   Tosi hyvin summattu varmasti harmillisen monen tilanne tuossa viimeisessä lauseessa, kiitos siitä. Ottaa päähän, että automaationa oletetaan, ettei lääkäriin asti tulevalla ihmisellä ole lainkaan kykyä elämänhallintaan tai itsestään huolehtimiseen, vaikka kyseessä on osittain sairauden aiheuttama tila.

  • Äidin suvun puolella sukulaisten kilpirauhaset on säännöstään joko leikattu tai lääkitty. Eli ”sukurasitusta” todellakin löytyy. Oireita on ollut jo murrosiästä asti, raskaus sotki kropan kuitenkin perusteellisesti.

   Koska kilpirauhasarvoista on otettu se yleisin verikoetesti useampaan otteeseen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja arvo on aina ollut viitearvojen alarajoilla, lääkäreiden mielestä kilpirauhasessa ei voi olla vikaa VAIKKA esim. tuossa Kilpirauhasliiton hoitosuosituksessa kehotetaan huomioimaan ettei matala arvo tarkoita, että arvo olisi potilaan hyvinvoinnin kannalta optimi ja suosittelee laajempia testejä sekä koelääkitystä.

   Mutta kun asenne on se, ettei läskejä ja hulluja tarvitse hoitaa…

 2. Kuulostaa kyllä niin kilpirauhasen vajaatoiminnalta. Itsellä oli juuri samanlaisia oireita. Ja vaikka verikokeiden arvot olisivat viitteissä, saattaa olla rajutkin vajisoireet.

  • Sain nyt lähetteen laajempiin verikokeisiin. Seuraavaksi jännitetään, näkyykö niissä jotain ja mitä tehdään, jos ei näy…

 3. Onko sulta otettu kilpirauhasarvoja. Ne kun aiheuttaa noita oireita, siis kilpirauhasen vajaatoiminta.Ja vaikka olisikin vielä viitearvojen alarajoilla, niin nuo oireet on olemasssa selvästi.Tsemppiä!

  • Mulla on otettu kilpirauhasarvoista se yleisin verikoetesti moneen otteeseen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja arvo on aina ollut viitearvojen alarajoilla, mutta kuten sanoit pitäisi huomioida myös oireet eikä tuijottaa yhtä lukua.

   Lähipiirissänikään ei ole uskottu, etteivät arvot voi näyttää yhtä ja keho toimia toisin ennen kuin kilpirauhanen on pitänyt leikata ongelmien vuoksi pois… Eli tapella tästä asiasta varmasti saa. 🙁

   • Itselläni tosiaan viitearvojen alarajoilla ja sain thyroksin lääkityksen. Ja helpottaa muuten heti. Rupeaa tuntumaan jo lähes normaalilta 😀

    Kannattaa kysyä uudestaan sitä reseptiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *