Lastenkirjoja vai muovihahmoja? ARVONTA!

Yhteistyössä McDonald’s

McDonald’sin muoviset oheislelut lienevät tuttuja kaikille: Disney-figuureja, sata ja yksi erilaista dalmatialaishahmoa, pikkuponeja, supersankareita, suuripäisellä kissalla koristeltuja koulutarvikkeita, rannekelloja – jokainen muistanee törmänneensä joihinkin lastenaterian kylkiäisiin, kenties jopa keränneensä niitä. Harvalle kylkiäislelut kuitenkaan ovat suuria aarteita ja ne päätyvät usein kiertoon: Nähtyäni vuosia sitten aterioiden mukana tulleita leluja pussikaupalla kirpputoreilla, laatikoittain päiväkodeilla ja kasoina kuljeksimassa tuttujen nurkissa, olin ilahtunut kuultuani McDonald’sin kirjakampanjasta.

Syyskuun lopulla alkoi jälleen Happy Meal-kirjakampanja, jossa lastenaterian ostaja saa viikoittain vaihtuvan kirjan kylkiäiseksi. Pohjoismaisissa McDonald’s ravintoloissa on jaettu lastenkirjoja jo vuodesta 2011 alkaen. Kirjoja tuottaa Läsrörelsen ja tarkoituksena on tukea lasten lukuharrastusta. Tuloksena onkin ollut jo 15 miljoonaa lastenkirjaa. Entisenä, päivittäin kirjoja kuluttaneena himolukijana ja nykyisenä satunnaisesti lukemiselle aikaa löytävänä ja silloin päivä- ja yökaudet kirjoja läpi kahlaavana tarinoihin uppoutujana tykkään ideasta.

Sain koko kirjakampanjan aikana julkaistavat kirjat selailtavikseni ja löysin niiden kansista monia tuttuja nimiä: Tove Appelgrenin, Jan Lööfin ja Lars Klintingin muutamia mainitakseni. Minulle on luettu lapsena paljon ja monien kuvittajien kädenjälki on jäänyt mieleen lähtemättömästi lukuisten lukukertojen myötä. Lähes kaikki tämän vuoden kirjoista vaikuttivat pienemmällekin kuuntelijalle sopivilta aiheensa ja pituutensa puolesta. Vain Kun on yö-kirja oli sen verran pitkä ja paikoitellen jännittäväkin, että lukisin sitä ehkä vasta hieman vanhemmalle lapselle kuin parivuotiaalle. Sen kuvitus oli toisaalta kaikista herkullisin ja tarina mukaansatempaavin.

Mutta tosiaan, jos käytte hampurilaisilla niin nyt kannattaa ottaa lastenateriaan kylkiäiset, varsinkin jos perheestänne löytyy lukemisen ystäviä!

Saan myös arpoa tutustumispaketin teidän lukijoiden kesken. Pakettiin kuuluvat kaikki kampanjan kahdeksan lastenkirjaaPikku Leena lääkärinä, Riitta ja Krokotiili kalaretkellä, Kalle auttaa ritaria, Julia haluaa lemmikin, Isän leikki-ilta, Kotka joka pelkäsi lentämistä, Nukuhan jo Vesta-Linnea ja Kun on yö.

Voit voittaa kirjapaketin kertomalla oman tai lapsesi suosikki-lastenkirjan kommentissa ja liittämällä mukaan sähköpostiosoitteen, josta voin tavoittaa voittajan. Blogia Lilyssä seuraavat, rekisteröityneet käyttäjät saavat automaattisesti kaksi arpaa arvontaan ja blogin Facebook-sivua seuraavat vielä kolmannen. Huikkaathan kommentissasi siis, jos pysyt Norppalan menossa mukana myös Facebookin avulla.

 

 

43 kommenttia artikkeliin “Lastenkirjoja vai muovihahmoja? ARVONTA!

 1. Hei kiva arvonta, mukana! Mun lempparein lastenkirjasarja on ehkä Uppo-Nalle, enkä malta odottaa, että pääsen niitä lukemaan pojalle. Laittaisin muuten tähän Tove Janssonin Muumit, mutta en osaa lukea niitä ollenkaan vain lastenkirjallisuudeksi, niin Uppis on ehkä kategoriaan sopivampi (vaikka puhuttelee Uppo-Nalle myös aikuislukijaakin!). Täällä tämän hetken sarjasuosikit ovat klassiset Tammen kultaiset sadut ja Mauri Kunnaksen teokset.

 2. Mulla ja pojalla on tällä hetkellä yhteinen lemppari, eli Kuinkas sitten kävikään? Tyksin ite siitä hirveesti pienenä ja nyt kun se oli lainassa kirjastosta, niin poitsu ihastui siihen myös. Mun varastoista löytyi myös Mörri-möykyn suvi -kirja, johon poitsu on kovin ihastunut. Koska oln aika varma, että kirjan lauluihin on levykin olemassa ja niinpä mä sen kaivoin nettikauppojen syövereistä ja tilasin kotiin. Tykkään!

 3. Mein E:n lemppareita on ne 2€ minikirjat, joita myydään markettien kassoilla. Prinsessa Ruusunen, My Little Pony ja Sam Sam -kirjat (ikinä, älä ikinä tutustuta lastas Samsameihin. Voi LUOOOOOJA). 

  Oma lemppari on ”Rakastan sinua aina ja ikuisesti”. Ostin sen joskus Prismasta kun muksu oli ihan muutaman kuukauden vanha. Luin sen läpi kaupassa ja itkin. Menin kotiin ja itkin. Pakotin vanhempani lukee sen ja itkin. Ja vieläkin aina kun yritän lukea sitä muksulle, rupean itkee. Mutku se on niin ihana. 
  http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%252FabstractWork_9789512850266

  Ja seuraan joka paikassa. Täällä ja Facessa ja kaikkialla!

 4. Miu lapsi nauttii Yökyöpelit/Allakka pullakka runoiluloruilusta. Kiva arvonta ja kiva tempaus Mäkkäriltä, vaikka mä en kyseisestä lafkasta eettisistä syistä kauheesti välitäkään.

  • Joo monesta muusta asiasta voi olla eri mieltä, mutta tämä kirjakampanja on muovikrääsään verrattuna mielestäni fiksu liike. 🙂

 5. Meillä luetaan vielä kuvakirjoja, joista Hilda nimeää eläimiä ja autoja. Aloitin lukemaan Eemeliä ja pienempänä luin Tiitiäisen satupuun runoja, mutta nyt ei kelpaa mitkään muut kuin apinat! 

  Pakko kysyä, kun vähän särähtää korvaan tuo Isän leikki-ilta, että millainen kirja se on? En usko, että sinä mitään kamalaa shaibaa arpoisit, mutta eihän se ole mikään inhottava ”isi on se kiva tyyppi, jonka kanssa leikitään iltaisin töiden jälkeen” -tyyppinen kirja? 

  • Siinä on vähän semmoinen insinöörin näköinen isä, joka on lasten kanssa kotona. Vanhempien työssäkäymisistä ei puhuta mitään, mutta äiti on ko. kirjan tapahtumien aikaan, iltapäivällä/illalla ilmeisesti jossain harrastuksissaan ja isä keksii viihdyttää lapsia leikkimällä. Lapset on jo aika isoja ja kirja pohjoismainen, että voisi olettaa äidinkin olevan töissä. 😀

   Mutta semmoinen analyyttinen aikuistyyppi kun isä on, pitää leikin olla aika selkeästi säännösteltyä, ei kovin luovaa hommaa. No lapsilla on ihan oma näkökulmansa sen leikin syvimmästä luonteesta… Että tematiikka on ehkä ennemminkin siinä, miten aikuisten on välillä vaikea heittäytyä leikkiin ja miten lapset löytävät leikkiin sellaisen lapsen tason. Ja niiden tasojen kohtaamisessa.

 6. Meillä uppoaa kurkistusluukkukirjat kuin häkä. Harmi vaan kun ovat vielä kovin lyhytikäisiä… Neiti repii luukut irti heti kun silmä välttää 🙂

 7. Oma suosikkini on Peppi-kirjat. Lisäksi hupaisan hauska on muun muassa Sylvi Kepposen pitkä päivä. Sitä, mikä talvivauvan suosikkikirja tulee olemaan, joutuu vasta arvailemaan. Ehdottomasti arvonnassa mukana. Bellis2(at)gmail.com.

 8. Meillä lapset tykkäävät eniten autokirjoista,Mauri Kunnaksen kirjat ja Viiru ja Pesonen uppoavat myös loistavasti,myös äidille.:) Mukana arvonnassa yhdellä arvalla siis.

 9. Isomman (6v.) suosikkeja ovat Melukylän lapset, Minttu-kirjat ja tietokirjat, pienempi (1v.) taas rakastaa Missä olet Tomppa -kirjaa ja eläin- ja autokirjoja.
  Mäkkärissä emme juuri käy, joten kiva olisi saada kirjat näin. Kavereilta meille joskus kulkeutui mäkkärin Hilma ja hyvä lemmikki -kirja ja se oli loistava!

 10. Kersan lemppareita on muumikirjat (koska tuttuja hahmoja) ja puppe-kirjat (koska luukkuja tai pyöristys-juttuja). Niitähän ei siis jakseta lukea vaan sieltä pitää etsiä aina jotain (pallo, kello, auto, juna, sade, muumimamma, nuuskamuikkunen, vene, punainen tms.). Kovat sivut on edelleen must ja erikeepperi on ollut käytössä kun kirjaston kirjasta lähti muumipapan sateenvarjo kahdesti kolmen päivän aikana. Liimaan sen seuraavaksi kiinni juuri ennenkuin kirja palautetaan takaisin kirjastoon.

 11. Lemppari lastenkirjojani olivat ehdottomasti aikanaan Mauri Kunnakset, jotka ovat selvästi säilyttäneet suosionsa tänäkin päivänä. 🙂 Myös Puppe oli kova!

 12. Meidän poika ei jaksa varsinaisesti kuunnella mitään satuja, mutta kuvakirjat on kovassa suosiossa ja niistä sitten bongaillaan asioita. Tämän hetken suosikki on joku Richard Scarryn kuvakirja. Myös Puppe-kirjat on ollut menestyksiä. Ja kaikille pottaharjoittelua aloittaville kirjavinkki: Piraatti-Paten potta.  Se on ollut suurmenestys.

  Kolmella arvalla mukana!

 13. Mukana arvonnassa!
  Tytön lempparikirjat vaihtelee noin 2 viikon välein. Tällä hetkellä paras on Zdenek Miler ja Katerina Milerin Myyrä ja kala. Lähes kaikki kirjat kelpaavat mutta kaikkea ei vielä raaski antaa kun on hieman kovakouraista tuo 1 v 9 kk omatoiminen lukeminen 🙂

 14. Juuri kolme vuotta täyttänyt lapseni ei ole oikein koskaan malttanut istua ja kuunnella tarinoita ja ollaan aina vain pläräilty kirjoja vauhdilla. Nyt kerhon aloitettuaan tähän on tullut muutos ja nyt jo kahtena iltana peräkkäin hän on oikein pyytänyt, että luetaan satuja. Liikuttavaa! Että ehkä meilläkin on pian joku lempikirja, jota saan lukea joka ilta. Sen miljoona kertaa. 😀

 15. Mun lemppareita oli pienenä Lasse- ja Bert-kirjat. Niin hyviä!! Niitä aion lukea Viimallekin, kunhan hän vähän kasvaa.. :> kahdella arvalla mukana!

 16. Mun omia suosikkeja on olleet mm. Onneli ja Anneli sekä Anni Swanin satukirja. Lapsi taas tykkää tällä hetkellä kovasti Peppi Pitkätossusta ja Maisa-hiirestä. Meitsi on mukana myös Fb-sivulla, viimein 😉

 17. Mä oon aina inhonnut niitä mäkkärin muovikrääsiä.. Tää on fiksu veto! Kuuluttiin veljien kanssa erilaisiin kirjakerhoihin lapsena, joten luettua on tullut PALJON, mutta ihan lapsena mun oma paksu Nalle Puh- kirja oli kyllä paras. Siinä oli useampia satuja.

  Seuraan fb:ssä 🙂

 18. Mun kaksipuolikkaan lemppareita on vaikea valita: hän on tohkeissaan melkein mistä tahansa teoksesta! Viime aikoina ollaan luettu melko paljon Mauri Kunnaksen teoksia, ja laulukirjoista soitellaan, lauletaan ja tutkitaan kuvia ja nuotteja yhdessä.

 19. Huomattava parannus Mäkkäriltä! Meillä uppoaa tällä hetkellä kaikki ääninappikirjat, uusimpana Mauri Kunnaksen Ammuu! Äänekkäät eläimet. Allakka Pullakka ja Tiitiäisen runotkin alkavat pikkuhiljaa kiinnostaa, aiemmin ei pinna kestänyt kuin ensimmäisen rivin ajan… 

  Oma lapsuuden ykkössuosikkini oli Pikku prinssi, odotan hurjasti, että pääsisi lukemaan sitä! 

  Ja juu, seuraan myös Facessa. 🙂

 20. Muumit on pop niin kirjojen sivuilla kuin muuallakin! 🙂 Viime aikoina on tosin yhä useammin valittu iltasaduksi joku Maisa-kirjoista. Mahtava arvonta!

 21. Mukana arvonnassa, seurailen blogia myös FB:ssä 🙂 

  Esikoisen lempikirjoja ovat tällä hetkellä Pupu Tupuna neuvolassa (läkähdyttävän pitkä ja yksityiskohtainen opas neuvolamaailmaan, btw) ja Tammen kultaiset kirjat. 

  Kiva arvonta!

 22. Meidän lapsella on tällä hetkellä kolme lempparikirjaa: Tipu Topakka, ääniä päästelevä Ammuu-kirja maatilan eläimistä (en muista oikeaa nimeä) ja Pariisista ostettu matkamuistokirja, jossa on kurkistusluukkuja.

 23. Oma lemppari oli ihan pienenä Saapasjalkakissa, mutta sitä en oo vuosiin päässy nostalgisoimaan, kun se kirja ilmeisesti katosi tai hukkui jossain vaiheessa. :/
  Pikkuneidin (4kk) lempikirja taitaa olla tällä hetkellä sellainen pehmokirja, mitä voi syödä mukavasti ja retuuttaa käsissä, ei niinkää lukea tai kuunnella vielä. 😛

  jenni.kytomaki(at) hotmail.com

  • Hei meiltä löytyy Saapasjalkakissa. Sillä ei ole minulle tai lapselle mitään erityistä tunnearvoa eli jos kyseessä sattuu olemaan sama kirja, voisin postittaa sen teille nostalgioitavaksi? 🙂

    

    

 24. Poitsun 4v lemppari nyt on ne 2€:n pikkukirjat ja Tammen kultaisten Oi,mikä talo ja minä lennän. Niitä jaksaa itsekkin lukea kun kuvitus on ihanan retrohtava ja teksti loppusoinnullinen. Pikkuneiti 5kk tykkää äitiyspakkauksen kirjasta 🙂

 25. Meillä on luettu lapsille Onnelia ja Annelia, Pekkä Töpöhäntää, Katto Kassista, Melukylän lapsia… Omasta lapsuudestakin tuttuja nuo klassikot. 🙂 Arvonnassa ollaan mukana siis yhdellä.

 26. Onko sulla yhtään näistä kirjoista enään jäljellä, sillä jos olisi niin täällä olisi yksi pieni joka on suuri mäkkärin kirja sarjan fani ! Ajattelin kysäistä, koska yritän metsästää näitä erittäin epätoivoisesti..:)

  • Nämä lähtivät valitettavasti arvonnan voittajalle ihan kaikki, joten meiltä ei näitä löydy. Mutta onnea metsästykseen ja kiva kuulla että sarja on mieluinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *